Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  31.01.2024 08:43:00

ČEZ se intenzivně chystá na rozvoj jádra, loni k jaderníkům mířil každý pátý nově přijatý zaměstnanec

 
V průběhu roku 2023 nabrala největší česká energetika celkem 1 401 nových pracovníků. Oproti předchozímu roku se jedná o 15% nárůst. Jednou z oblastí, kde ČEZ intenzivně posiluje, je jádro: každý pátý nově příchozí nastoupil právě sem. ČEZ se intenzivně chystá na výstavbu nových jaderných bloků, zároveň investuje do modernizace a zvyšování výkonu stávajících jaderných elektráren. Druhou oblastí s největším nárůstem počtu přijatých lidí byla loni distribuce. Tu čekají v příštích letech masivní investice, jednak z důvodu zapojování čím dál většího výkonu obnovitelných zdrojů, ale také díky sdílení elektřiny, komunitní energetice a chytrému řízení spotřeby. Velkým lákadlem byl ČEZ loni pro české vysokoškoláky: z přijatých zaměstnanců tvořili 45 %.

Z nových posil přijatých do společností Skupiny ČEZ během roku 2023 se téměř 280 příchozích bude věnovat plánovanému rozvoji jaderné energetiky v České republice: nastoupili totiž buď do stávajících jaderných elektráren Temelín a Dukovany nebo do týmů, které mají na starost nové jaderné zdroje – nový blok v Dukovanech, potenciální nové bloky v Temelíně, či malé modulární reaktory. V případě stávajících jaderek pokračoval i loni rostoucí trend zájmu ze strany žen a dívek: v roce 2023 tvořily 14 % nově přijatých zaměstnanců, zatímco o rok dříve to bylo 11 % a v roce 2021 necelých 9 %.

„Jaderné elektrárny mají společně s obnovitelnými zdroji tvořit základní pilíře české bezemisní energetiky budoucnosti. V následujících letech potřebujeme do výstavby či provozu jaderných zdrojů přijmout stovky nových zaměstnanců, jsem ráda, že se nám podařilo nábor do této oblasti zrychlit – do jádra jsme letos nabrali o 40 % víc lidí než v roce předchozím. K dosažení ambiciózních cílů naší strategie Vize 2030 – Čistá energie zítřka potřebujeme ty nejlepší lidi, a to ve všech společnostech Skupiny ČEZ. Těší mne náš úspěch v anketě o nejžádanějšího zaměstnavatele, chceme si tuto pozici udržet i v dalších letech, nabízíme příležitosti pro každého, kdo chce s námi pracovat v tak zajímavém a dynamickém prostředí, jakým energetika bez pochyby je,“ řekla členka představenstva a ředitelka divize správa Michaela Chaloupková.

Další oblastí, která loni významně posílila v náboru, je ČEZ Distribuce, kam zamířilo o pětinu více uchazečů než o rok dříve. Investice do posílení a modernizace distribučních sítí již nyní tvoří téměř polovinu všech investic ČEZ, v letošním roce plánuje společnost investovat přes 18,5 miliard korun (pro srovnání, v roce 2022 to bylo 15 miliard). Distribuční soustava totiž musí zvládnout masivní nápor nově připojovaných obnovitelných zdrojů a také zavádění nových činností, jako je sdílení elektřiny, komunitní energetika či aktivní řízení spotřeby na straně zákazníků. Podobný nárůst přijatých zaměstnanců se loni odehrál také ve společnosti ČEZ ESCO.

S diplomem do ČEZ

ČEZ se rovněž v roce 2023 dařilo přilákat více vysokoškoláků: tvořili 45 % všech nově příchozích, v předchozím roce ty bylo cca 40 %. Podobný jako v předchozích letech zůstal počet přijatých mladých lidí do 30 let (kolem 37 %), opačný konec věkového spektra ale o něco málo klesl: v kategorii nad 50 let se loni ocitlo 10 % nově přijatých zaměstnanců. Oproti loňskému roku ale poklesl také počet odchozích zaměstnanců v důchodovém věku. Značí to, že zkušení energetici zůstávají ve firmě pracovat i poté, co jim vznikne nárok na odchod do důchodu. ČEZ řadu z nich využívá jako mentory a školitele nových zaměstnanců, zejména absolventů, kteří mají minimum praxe.

Na svých kariérních stránkách www.kdejinde.cz inzeroval ČEZ loni přes 2 373 volných pracovních pozic, na které se přihlásilo téměř 35 tisíc kandidátů.

ČEZ je v současné době vůbec nežádanějším zaměstnavatelem v Česku. Počtvrté za sebou loni obhájil pozici absolutního vítěze v anketě TOP Zaměstnavatelé 2023, v níž hlasují studenti a studentky českých vysokých škol. Mateřská společnost ČEZ, a. s., také zvítězila v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku 2023 v kategorii firmy nad 5000 zaměstnanců.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688