Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  31.01.2024 08:12:49

Zasedání Fedu by mohlo zredukovat očekávání březnového „cutu“ (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americká centrální banka ponechá dnes úrokové sazby s největší pravděpodobností beze změny. Navíc opět zřejmě zmíní, že debata o jejich snižování již začala, bližší informaci ohledně načasování začátku tohoto cyklu však nenabídne. V každém případě sázky na to, že to bude již v březnu, by dnešní zasedání mohlo zredukovat. Ve stejném směru by mohla působit data z amerického trhu práce, která ukáží na jeho stále slušnou kondici. V eurozóně bude pozornost směřovat do Německa, kde bude zveřejněna lednová inflace a data z trhu práce. Inflace by měla potvrdit, že cenové tlaky v Německu slábnou.

Data potvrdí utaženost amerického trhu práce

Data zveřejněná od posledního zasedání americké centrální banky překvapila ve směru nahoru (HDP, Nonfarm Payrolls). Vyšší je stále i jádrová inflace. Zároveň se ale jádrový deflátor soukromé spotřeby v posledních dvou čtvrtletích již pohyboval na 2% cíli Fedu. Trh nyní ve svých cenách zahrnuje téměř 50% šanci, že Fed sníží sazby již v březnu. To je ale podle našeho názoru předčasné. Americká centrální banka si bude chtít být jistá, že se i další inflační ukazatele blíží udržitelně k 2% cíli a že trh práce ochlazuje. První snížení sazeb tak očekáváme až v květnu s tím, že na konci letošního roku by se klíčová úroková sazba měla nacházet na 3,75-4,00 %. Dnešní zasedání by tak mohlo sázky na březen zredukovat. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3Oknxe0.

Z dat bude zveřejněn ADP report mapující počet nových pracovních míst v soukromém sektoru. Ten by podle tržního konsenzu měl ukázat na stále dobrou kondici amerického trhu práce. V Německu počet nezaměstnaných stoupne podle našeho odhadu o deset tisíc. Míra nezaměstnanosti bude zřejmě stagnovat na 5,9 %. Obavy začínají budit rostoucí mzdové náklady při současném poklesu produktivity práce. Pokud se to výrazněji odrazí i v ziskových maržích, firmy by mohly začít propouštět.

MNB snížila úrokové sazby méně, než se čekalo

Podle předběžného odhadu česká ekonomika v závěrečném čtvrtletí loňského roku vzrostla o 0,2 % q/q, avšak poté, co ve třetím čtvrtletí poklesla o 0,6 % q/q. Výsledek byl plně v souladu s našimi očekáváními. Ve znamení poklesu byl i celý rok 2023 (o 0,4 %). Ten především souvisel s propadem spotřeby domácností a nižší tvorbou zásob. Nejsilnější protiváhou byl pak rychle rostoucí čistý vývoz. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/48XTmSb. Česká koruna na zveřejněná data nijak zásadně nereagovala a v průběhu celého dne se pohybovala převážně v pásmu 24,81-24,85 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem byla o 0,1 % silnější. Zisky si připisoval i polský zlotý, když posílil o 0,3 % na 4,358 PLN/EUR.

Kurz maďarského forintu byl ovlivněn zasedáním maďarské centrální banky. Ta včera snížila úrokové sazby o 75 bb, tedy o 25 bb méně, než jsme my i finanční trhy očekávaly. Forint reagoval posílením z úrovní okolo 389 HUF/EUR na 387 HUF/EUR. Uvolňování měnových podmínek umožnil rychlý ústup inflace, která se v prosinci dostala na 5,5 % y/y (oproti trhem očekávaným 5,9 %). K opatrnosti pak centrální banku vedly obavy z vývoje vnějšího prostředí a sporů s Evropskou unií. Ve snižování úrokových sazeb bude centrální banka pokračovat v podobném rozsahu (tedy 75-100 bb) i v nadcházejících měsících.

Ekonomika eurozóny v závěrečném čtvrtletí loňského roku stagnovala. Technické recesi se tak vyhnula. Za celý loňský rok růst HDP dosáhl pouze 0,5 %. Strukturu zatím ještě neznáme, ale předpokládáme, že negativně se na výsledku odrazil pokles zásob a slabá domácí poptávka, pozitivní byl pak příspěvek čistého exportu. V odpoledních hodinách pozitivně překvapila data z amerického trhu práce, která ukázala na vysoký počet volných pracovních pozic (JOLTS report). Reakce na kurzu dolaru ale byla nevýznamná. Ve výsledku skončil kurz USD/EUR beze změny na 1,083 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688