Zdraví  |  30.01.2024 16:53:42

40 % zásahů Horské služby bylo v minulé zimní sezóně na záchranu dětí

Hory v zimě nabízí široké spektrum nejen sportovního vyžití. Na dovolenou v horách je ale vhodné přibalit si k teplému oblečení a lyžařskému vybavení i cestovní pojištění. Lékařská péče, a především pak zásah horské služby v zahraničí, totiž může vyjít velmi draze. Ve většině případů vyjíždí Horská služba k zásahům v lyžařských areálech. Nejčastěji kvůli úrazům horních a dolních končetin, časté bývají ale i otřesy mozku. To potvrzují i statistiky ERV Evropské pojišťovny. V zimní sezóně 2022-2023 byly 4 z 10 výjezdů Horské služby ČR na záchranu dítěte. Těch se přitom na sjezdovkách v porovnání s dospělými pohybuje mnohem méně.

Horské služby jezdí hlavně do ski areálů

Ve většině případů v zimním období vyjíždí Horská služba k zásahům v lyžařských areálech,“ uvedl Marek Fryš, tiskový mluvčí Horské služby ČR. Lyžaři jsou na sjezdovkách nejčastěji vystavováni úrazům dolních končetin. V jejich případě jde zejména o zlomeniny a poranění vazů v kotníku a v koleni. U snowboardistů se potom typicky jedná o úrazy v oblasti horní poloviny těla, a to zlomeniny paží, zápěstí a klíčních kostí. „Přestože většina lyžařů i snowboardistů v současnosti používá ochranné přílby, bývají častou komplikací otřesy mozku,“ doplnil Marek Fryš.

To ostatně potvrzují i data ERV Evropské pojišťovny, podle kterých helmu na sjezdovkách v současné době nosí již 98 % všech dětských lyžařů. Ne všichni dospělí jdou ale dětem příkladem. Při sportování si totiž helmu nasadí jen 7 z 10 lyžařů. „Právě úrazy hlavy a páteře přitom patří k těm nejzávažnějším a jsou často spojeny s trvalými následky. I přes to si chránič páteře obleče jen každý desátý dospělý a každé čtvrté dítě,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Podle Oľgy Krajčiové, tiskové mluvčí slovenské záchranné služby, jsou potom nejzávažnějšími zraněními pády horolezců a turistů, kteří se pohybují v exponovaných částech turistických chodníků a v horolezeckém terénu mimo ně. „K vážným poraněním dochází i na lyžařských tratích, hlavně při kolizích lyžařů či snowboardistů ve velké rychlosti nebo při nárazech do pevných překážek,“ říká Oľga Krajčiová.

Horská služba ČR sice za zimní sezónu 2022-2023 eviduje o 1 939 méně zásahů než v předchozí sezóně 2021-2022, přesto bylo 40 % z nich uskutečněno na záchranu osob do 18 let. Z celkového počtu 5 686 zásahů v zimních měsících jich právě 2 324 bylo na záchranu dětí.

Slovenská Horská služba potom uvedla, že v průběhu zimní sezóny 2022-2023 zasahovali záchranáři v 2 259 případech, z nichž čtvrtina byla právě na záchranu osob do 18 let.

Dětí je na sjezdovkách méně, jezdí se pro ně ale častěji

Úrazy spojené s lyžováním bývají často spojovány s přeceňováním sil. Hlavně u malých dětí je potřeba mezi výkony, jak na sjezdovkách, tak při turistice, dbát na dostatečný odpočinek.

Ski areál Špindlerův Mlýn, který informace ERV Evropské pojišťovně poskytl, prodal v minulé zimní sezóně více skipasů pro dospělé než pro děti a seniory dohromady. 68 % z prodeje skipasů tvořili právě ski pasy pro dospělé, pro děti do 11 let to bylo 12 % a celkem 20 % tvořil prodej juniorských a seniorských skipasů.

Z dat tedy vyplývá, že i přesto, že se na sjezdovkách pohybuje mnohem méně malých lyžařů, zásah horské služby je u nich potřeba častěji. Důvodem může být to, že jsou na lyžích děti jednoduše unavené, nebo ještě ne tak zkušené. Menší děti také často jezdí na svahu nepřiměřenou rychlostí k jejich zkušenostem, a proto je důležité mít je neustále pod dohledem.

Záchranka v kapse

Na území České republiky, Rakouska, Slovenska a Maďarska funguje mobilní aplikace Záchranka. Aplikaci využijete v případě, kdy bude potřeba rychle kontaktovat zdravotnickou záchrannou službu nebo horskou službu. Uživatelé je jednoduše zavolají stiskem jediného tlačítka, čímž zároveň mohou předat souřadnice své aktuální polohy. V Itálii je například možné využít podobnou aplikaci GeoResQ a ve státech, kde je k dispozici tísňové volání na číslo 112, potom můžete použít aplikaci 112 Where Are U.

Při plánování zimní dovolené v horách je nutné myslet i na to, že převážná většina zdravotnických zařízení v zahraničí je soukromá a není možné v nich uplatnit EHIC kartu, tj. modrou kartičku pojištěnce. Ta navíc nepokrývá ani zásah horské služby, transport do nemocnice nebo transport zpět do České republiky. Přitom například cena za převoz vrtulníkem v Rakousku vychází v průměru na více než 120 tisíc korun.

Do zahraničních hor jen s kvalitním pojištěním

Horalové by si před výjezdem do hor neměli zapomenout sjednat cestovní pojištění. A to i ti, kteří jsou členy klubu Alpenverein. „Členům sice klub zajistí úhradu nákladů na záchranu, repatriaci a ošetření vzniklé v zahraničí, i tak ale všem sportovcům doporučujeme sjednat si kvalitní cestovní pojištění, které navíc pokryje i v případě škody vzniklé už cestou na hory,“ říká Vlastimil Divoký.

Obecnou radou při nastavování skladby pojištění je potom myslet zejména na dostatečné limity léčebných výloh, pojištění odpovědnosti a kvalitní asistenční službu, se kterou budete v případě potřeby komunikovat. Právě asistence totiž hraje klíčovou roli v řešení vzniklých problémů. I když pro první pomoc využijete záchrannou službu, následně je důležité kontaktovat asistenční službu pojišťovny, která se postará o koordinaci celého případu.

Vlastimil Divoký
manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688