Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.01.2024 09:59:15

Česká ekonomika na konci loňského roku mírně ožila (Komentář)

Hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 %, avšak poté, co ve třetím čtvrtletí poklesl o 0,6 % a v první polovině roku zhruba stagnoval. V meziročním srovnání tak byl HDP ve čtvrtém čtvrtletí stále o 0,2 % nižší. Tento vývoj byl plně v souladu s naší prognózou a zároveň i tržním konsensem.

Komentář ČSÚ k dnes zveřejněným datům ukazuje zároveň na to, že zhruba v souladu s naší prognózou by měla být i struktura vývoje HDP. Předpokládáme, že růst ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí podpořila vyšší spotřeba domácností. Ta po dlouhou dobu klesala, když následovala strmý propad reálných mezd, a tedy i kupní síly domácností. Oproti předpandemickému období byly reálné útraty domácností ve třetím čtvrtletí 2023 nižší o 9 %. Oživení spotřebitelské poptávky na konci roku 2023 s předstihem indikovaly lepšící se měsíční statistiky tržeb z oblasti maloobchodu a služeb, stejně tak i vyšší výběr daně z přidané hodnoty. K vyšším útratám by měl pomoci obnovený růst reálných mezd a vysoká úroveň úspor domácností. Kladný příspěvek k mezičtvrtletní dynamice HDP ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku očekáváme rovněž od fixních investic a čistého vývozu. Přispět by v tomto ohledu mělo oživení průmyslové produkce, když problémy s dodávkami výrobních dílů, které ve třetím čtvrtletí sužovaly tuzemské automobilky, během toho čtvrtého odezněly. Naopak brzdou hospodářského vývoje zřejmě zůstal záporný příspěvek změny stavu zásob, a to v souvislosti s vyskladňováním dříve rozpracované produkce a celkově nižší poptávkou po zboží.

Celý rok 2023 byl ale ve znamení poklesu ekonomiky o 0,4 %. Ten pravděpodobně souvisel s propadem spotřeby domácností a nižší tvorbou zásob. Nejsilnější protiváhou byl pak zřejmě rychle rostoucí čistý vývoz, který spíše než samotný výkon průmyslu odrážel exporty dříve rozpracovaných výrobků, stejně tak i klesající tuzemskou poptávku. Výkon průmyslu se v roce 2023 výrazně snížil, když podle našeho odhadu odepsal zhruba 1 %. Jedním z faktorů byl pokles zahraniční poptávky. Pro český obchod významná německá ekonomika podle předběžného odhadu vloni klesla o 0,3 %, tedy v obdobném rozsahu jako ta česká.

Podle naší prognózy letos tuzemská ekonomika vzroste o stále skromných 0,8 %, zatímco v příštím roce její růst zrychlí na 2,2 %. Oživit by v roce 2024 měla hlavně již výše zmíněná domácí poptávka, když očekáváme růst jak v případě spotřeby domácností, tak i fixních investic. Výkon průmyslu bude naopak podle nás růst ekonomiky brzdit. Po loňském poklesu letos očekáváme zhruba stagnaci průmyslové produkce. Vliv na to bude mít i nadále slabá zahraniční poptávka.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688