OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  29.01.2024 17:26:49

Počet uživatelů bankovní identity překročil 4 miliony

Bankovní identitu už použily čtyři miliony uživatelů, což je meziročně dvakrát více, a představuje tak nejrozšířenější digitální identitu. Lidé s Bank iD loni uskutečnili 15 milionů transakcí v portálech státní správy a 4 milionů ověření na firemních webech. Celkově má bankovní identitu dostupnou 6 milionu občanů u deseti bank. Zhruba 1,6 milionu lidí se loni přihlásilo na portálech soukromých společností, což ukazuje na rostoucí důvěru v tuto digitální službu. V letošním roce mohou Bank iD využít rodiče žáků devátých tříd a zájemců o víceletá gymnázia pro online přihlášení na střední školy, které připravuje CERMAT a MŠMT.

Během pouhých tří let se bankovní identita stala pro většinu lidí v ČR absolutní samozřejmostí. Významné také je, že cizinci (EU i non EU) mohou nyní získat bankovní identitu u tří bank (MONETA Money Bank, Fio banka a Raiffeisenbank), pokud mají osobní doklad vydaný českým státem.

„V tuto chvíli spolupracujeme s více než 400 subjekty. Jsem rád, že se digitalizace čím dál více prosazuje v oblastech, kde doposud nebyla, jako jsou například bezobslužné prodejny v menších obcích. V loňském roce bylo otevřeno 30 nových prodejen s bezobslužným režimem a přes bankovní identitu lidé uskutečnili 100 000 nákupů. Z bezobslužných prodejen se stává řešení pro český venkov, jelikož personální náklady představují až 75 % nákladů pro provozovatele, což v tomto případě odpadá,“ vysvětluje jednu z výhod Marek Růžička, výkonný ředitel Bankovní identita, a.s.

Přihlášky na střední školy

Letos poprvé v přijímacím řízení na střední školy odpadá povinnost fyzicky odevzdat nebo poslat přihlášku. Žáci si letos poprvé vybírají tři střední školy. Systém žáky na základě jejich výsledků přijímacích zkoušek automaticky rozřadí podle jejich preferencí. Tento krok bude velkou úlevu pro rodiče 106 tisíc deváťáků.

„Statistiky žádostí o jednorázový příspěvek na dítě ukázaly, že přes 82 % žádostí bylo podáno elektronicky. Podobný trend lze očekávat také u letošních přijímacích zkoušek. Elektronický systém usnadní administrativu školám a možnost přihlášování pomocí bankovní identity by měl zjednodušit celý proces a eliminovat stres rodičů. Je důležité zmínit, že některé banky zřídí bankovní identitu i těm rodičům, kteří z nejrůznějších důvodů nemají bankovní účet,“ vysvětluje Jan Blažek, předseda představenstva Bankovní identita, a.s. Elektronickou přihlášku bude možné podat od 1.2.2024 do 20.2.2024, více informací najdou zájemci na doméně www.prihlaskynastredni.cz. Systém se týká také přihlášek na víceletá gymnázia. V případě, že rodiče nemají bankovní účet, mohou si zřídit samostatnou bankovní identitu u České spořitelny, ČSOB, FIO banky, Komerční banky a MONETA Money bank.

Vedle toho první čtyři univerzity začaly využívat Bank iD pro přihlášky k vysokoškolskému studiu nebo zápis do ročníku, což je další krok k digitální transformaci vzdělávacího sektoru.

250 zodpovědných e-shopů ověřuje věk

V současném prostředí e-commerce v České republice se objevuje významný problém: většina e-shopů na trhu nedostatečně ověřuje věk při prodeji produktů, u kterých je to zákonem vyžadováno. Tento problém se týká především prodeje tabáku, alkoholu, nikotinových sáčků a pyrotechniky. Tento nedostatek v dodržování zákonných předpisů je alarmující, zejména vzhledem k nedávným zjištěním Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která odhalila, že 77 % online prodejců tabákových výrobků a nikotinových sáčků neplní své zákonné povinnosti. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, jasně stanovuje, že prodejci musí elektronicky ověřovat věk nakupujících. Jednoduché zaškrtnutí políčka „Je mi 18 let“ je považováno za nedostatečné. Tento nedostatek ve splnění zákonných požadavků představuje vážné riziko pro veřejné zdraví a bezpečnost, zvláště mezi mladými lidmi.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688