Saxo Bank (Saxo)
Komodity  |  29.01.2024 11:44:39

Rok kovů - Nadcházející rok se může stát rokem kovů

Nadcházející rok se může stát rokem kovů. Pozornost se bude upírat hlavně na zlato, stříbro, platinu, měď a aluminium. Vyhlídky na nižší reálné dluhopisové výnosy a pokles nákladů na držbu neúročených pozic podle nás podpoří poptávku po drahých kovech, zejména prostřednictvím produktů obchodovaných na burze, kde byli investoři v posledních sedmi čtvrtletích čistými prodejci. Cenu průmyslových kovů zase vyžene výš narušení dodávek, doplňování zásob průmyslových podniků po poklesu nákladů financování a další růst čínské poptávky, který vykompenzuje její propad ve zbytku světa. Příčinou bude hlavně zelená transformace, jejíž tempo se bude dál zvyšovat. Ta v některých případech nahradí poptávku po mědi a aluminiu ze strany tradičních koncových uživatelů, kteří mohou být obětí slábnoucích ekonomických výhledů pro rok 2024.

Zlatu a stříbru prospěje pokles reálných výnosů a nákladů financování

Po překvapivě robustních výsledcích roku 2023 jsme i letos svědky růstu cen. Stojí za ním tři příznivé faktory – hedgeové fondy, které následují aktuálními trendy, centrální banky, které dál rekordním tempem nakupují zlaté pruty, a opětovná poptávka ETF investorů, jako jsou investiční manažeři, kteří se téměř dva roky, kdy reálné výnosy stoupaly a rostly i náklady na carry, vůbec nezapojovali.

Americké Federální rezervy se chystají snižovat sazby. Očekávané tempo jejich snižování přitom odpovídá měkkému přistání. V případě tvrdého přistání nebo recese by bylo nutné postupovat rychleji. Rekordní nákupy zlata centrálními bankami byly v posledních dvou letech hlavním důvodem, proč tento kov navzdory rostoucím reálným dluhopisovým výnosům stoupal na ceně a proč na tom bylo stříbro v období korekcí hůř. Nemohlo se totiž opírat o tuto konstantní berličku. Nyní se patrně znovu objeví poptávka ze strany ETF a vzhledem k trvalé poptávce centrálních bank, kterou může ještě posílit slábnoucí dolar, může zlato dosáhnout nového rekordního maxima 2300 USD. Stříbro se může dočkat další podpory ve formě očekávaného oživení mědi a otestovat maximum z roku 2021 na 30 USD. To by mohlo znamenat pokles poměru ceny zlata a stříbra pod desetiletý průměr kolem 78,3.

Kombinace víceméně neelastické poptávky po platině a rizika, že budou její nerentabilní dodávky omezeny, může zhoršit deficity a zvýšit napětí na trhu. Tím by se zlepšily vyhlídky na to, že se pozice ETF konečně zvednou ze čtyřletého minima a platina bude mít stejně jako stříbro šanci, že si v nadcházejícím roce povede lépe než zlato. To by mohlo přinést snížení jejího diskontu vůči zlatu až o 250 dolarů k pětiletému průměru cca 750 USD za unci.

Mědi a aluminiu prospějí výpadky dodávek a zelená transformace

Vyhlídky na nižší náklady financování a s nimi spojené, dlouho odkládané doplnění průmyslových skladů v Číně i ve zbytku světa, prospěje i sektoru průmyslových kovů. Naším nejoblíbenějším průmyslovým kovem zůstává měď, kde lze očekávat robustní poptávku, tak jako loni v Číně. Burzami monitorované zásoby se tak blíží několikaletému minimu. Stoupá také riziko výpadků dodávek a utlumení produkce.

V poslední době jsme zažili různé výpadky dodávek, zejména u mědi, které se kvůli různorodému využití přezdívá Král zelených kovů. Jednou z hlavních příčin těchto výpadků je uzavření dolu Cobre společnosti First Quantum, které nařídila panamská vláda. Další těžební společnosti, jako Rio Tinto, Anglo American či Southern Copper, omezují svou produkci, hlavně kvůli problémům v Peru a Chile. Celkově tak vidíme, že se těžební průmysl potýká s rostoucími náklady, nižší kvalitou rudy a stále častějšími vládními intervencemi.

Těžební společnosti musí v nadcházejících letech čelit širokému spektru problémů, z nichž některé zvyšují celkové výrobní náklady, a ovlivňují tak rentabilitu, a proto preferujeme přímou expozici v podkladových kovech, zejména prostřednictvím ETF.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank 

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.


Skupina Saxo Bank je přední fintech specialista, který přináší lidem investiční příležitosti na kapitálových trzích. Jako globální lídr v oblasti investic a obchodování s různými aktivy usiluje o realizaci své vize umožnit lidem naplňovat vlastní finanční aspirace.

Společnost Saxo byla založena v dánské Kodani v roce 1992 a stala se jednou z prvních finančních institucí, které nabídly platformu pro online obchodování, jež dává běžným investorům k dispozici stejné nástroje a stejný přístup k trhům, jaký mají profesionální obchodníci, velké instituce a manažeři investičních fondů. Jako nejpokrokovější banka, která představuje pro klienty nejlepší možnou volbu, nabízí Saxo široký přístup na globální kapitálové trhy napříč všemi třídami aktiv a umožňuje jim obchodovat z jediného maržového konta s více než 40 000 instrumenty ve více než 20 jazycích. Skupina Saxo Bank má více než 120 partnerů mezi finančními institucemi, a umožňuje tak nabídnout klientům komfortnější investování prostřednictvím technologií otevřeného bankovnictví. Saxo svým klientům a partnerům přináší nástroje, platformy a znalosti.

Skupina Saxo Bank je držitelem čtyř bankovních licencí a je regulovaná v celosvětovém měřítku. Saxo je globální společnost s lokálním zastoupením, celková hodnota aktiv jejích klientů přesahuje 45 miliard EUR a zaměstnává více než 2100 odborníků ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Amsterdamu, Curychu, Dubaje, Šanghaje, Hongkongu a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

19.02.2024Bude rok 2024 rokem drahých kovů? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.12.2020Diamanty, zlato a další kovy, které se v roce 2021 budou třpytit Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688