ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.01.2024 12:50:00

Aktivní prosazování hospodářské soutěže nadále pomáhá nabízet cenově dostupné a inovativní léčivé přípravky, uvádí zpráva Komise

Zpráva týkající se farmaceutického odvětví

Evropská komise zveřejnila zprávu s přehledem o tom, jak Komise a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž v letech 20182022 prosazovaly unijní antimonopolní pravidla a pravidla pro spojování podniků ve farmaceutickém odvětví. Dnešní zpráva ukazuje, že aktivní prosazování antimonopolních pravidel a pravidel pro spojování podniků je pro zajišťování přístupu evropských pacientů k širšímu výběru cenově dostupných a inovativních léčivých přípravků i nadále důležité. Ukázalo se to zejména během náročného období koronavirové pandemie.

Komise zprávu o léčivých přípravcích a zdravotnických materiálech vypracovala ve spolupráci s vnitrostátními orgány pro hospodářskou soutěž 27 členských států EU, s nimiž je propojená v rámci Evropské sítě pro hospodářskou soutěž. Navazuje tak na předchozí zprávu týkající se let 20092017, která byla zveřejněna v lednu 2019.

Vzhledem k ekonomickému významu farmaceutického odvětví a jeho vlivu na životy občanů budou orgány v této oblasti nadále důrazně usilovat o prosazování práva.

Hlavní zjištění zprávy

Prosazování antimonopolních pravidel přispívá ke spravedlivějším cenám léčivých přípravků

Pokud jde o dohody narušující hospodářskou soutěž a případy zneužití dominantního postavení, Komise a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž od roku 2018:

  • přijaly 26 rozhodnutí proti praktikám narušujícím hospodářskou soutěž při dodávkách léčivých přípravků, v rámci kterých uložily pokuty v celkové výši více než 780 milionů EUR a přijaly právně závazné závazky nabídnuté společnostmi, které vedly k nápravě jejich chování narušujícího hospodářskou soutěž; a dále
  • šetřily více než 70 dalších případů, z nichž 40 bylo nakonec uzavřeno a 30 z nich stále probíhá.

Tyto praktiky narušující hospodářskou soutěž, které brzdily inovace a vedly k horším cenám, zahrnovaly: i) zneužívání patentového systému a zneužívání soudních sporů k prodloužení patentové exkluzivity; ii) očerňování výrobků konkurenta za účelem ochrany prodeje dominantní společnosti; iii) dohody o úplatě za pozdržení vstupu na trh, kdy se výrobce originálního léčivého přípravku a výrobce generika společně bránili uvedení generického léčiva na trh a následně si rozdělili zisk, který z toho plynul výrobci originálního léčivého přípravku; a iv) přemrštěné ceny za nepatentované léčivé přípravky.

Kontrola spojování podniků snižuje ceny léčivých přípravků a zvyšuje konkurenceschopnost trhů

Vyšší ceny, koncentrované trhy a omezený výběr nebo výzkum a vývoj mohou rovněž vyplývat z fúzí mezi farmaceutickými společnostmi. Komise přezkoumala více než 30 fúzí ve farmaceutickém odvětví a v pěti případech shledala, že by fúze mohly vést ke zvýšení cen, k tomu, že pacienti a vnitrostátní systémy zdravotní péče byli připraveni o některé léčivé přípravky, nebo ke snížení inovativního úsilí v oblasti nových léčivých přípravků. Komise čtyři z těchto spojení schválila poté, co společnosti nabídly nápravná opatření k řešení obav Komise a k zachování stávajícího stupně hospodářské soutěže. Od jedné fúze bylo v důsledku toho, že Komise vyjádřila počáteční obavy z narušení hospodářské soutěže, upuštěno.

Proaktivní monitorování pomáhá účastníkům trhu při rozhodování

Orgány pro hospodářskou soutěž provedly 60 opatření v oblasti monitorování a podpory trhu, které i) poskytly přehled o fungování trhů; ii) poskytly podklady pro návrh regulace a právních předpisů pro podporu hospodářské soutěže; a iii) pomohly účastníkům trhu v rozhodování a v některých případech dokonce vedly k zahájení antimonopolních šetření.

Zpráva rovněž popisuje pokyny a koordinační iniciativy Evropské sítě pro hospodářskou soutěž v reakci na koronavirovou pandemii, zejména společné prohlášení o uplatňování antimonopolních pravidel EU v souvislosti s pandemií koronaviru, které vydala Evropská síť pro hospodářskou soutěž spolu s Kontrolním úřadem ESVO. Cílem tohoto prohlášení bylo poskytnout společnou odpověď Evropské sítě pro hospodářskou soutěž, pokud jde o uplatňování právních předpisů EU v oblasti hospodářské soutěže během krize.

Souvislosti

Dnes zveřejněná zpráva i její shrnutí jsou k dispozici ve všech úředních jazycích EU na internetových stránkách Komise věnovaných hospodářské soutěži.

Navazuje na předchozí zprávu o prosazování pravidel hospodářské soutěže ve farmaceutickém odvětví, která se týká let 20092017 a byla zveřejněna v lednu 2019.

Aby byla politika hospodářské soutěže a s ní související prosazování právních předpisů ve farmaceutickém odvětví účinné, musí zohlednit zvláštnosti a z nich vyplývající dynamiku hospodářské soutěže tohoto odvětví, jako např. specifickou strukturu poptávky a nabídky zahrnující různé zúčastněné strany a komplexní právní a regulační rámec v různých členských státech. V souvislosti s tím přijala dne 26. dubna 2023 Evropská komise farmaceutický balíček, v němž navrhuje Radě a Evropskému parlamentu revizi farmaceutických právních předpisů EU na základě přípravných prací v období od přijetí Farmaceutické strategie pro Evropu v roce 2020. Cílem navrhované revize farmaceutických právních předpisů je zajistit lepší přístupnost léčivých přípravků (ve všech členských státech), jejich dostupnost (s cílem řešit rizika nedostatku) a jejich cenovou dostupnost (pro vnitrostátní zdravotnické systémy a pacienty) a zároveň podpořit konkurenceschopnost farmaceutického průmyslu EU, bojovat proti antimikrobiální rezistenci a zajistit vyšší environmentální standardy léčivých přípravků.

Komise a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž spolu v rámci Evropské sítě pro hospodářskou soutěž úzce spolupracují. Vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž mají plnou pravomoc uplatňovat články 101 a 102 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU). Pokud určité jednání nepříznivě neovlivňuje přeshraniční obchod, vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž uplatňují své vnitrostátní antimonopolní zákony, jež jsou často odrazem práva EU. Komise je pověřena přezkumem fúzí s unijním rozměrem, tj. pokud obraty spojujících se společností splňují prahové hodnoty stanovené v nařízení EU o spojování. Pokud není těchto prahových hodnot dosaženo, může být fúze zachycena podle vnitrostátních pravidel a přezkoumána jedním nebo několika vnitrostátními orgány pro hospodářskou soutěž.

Quote

Dnešní zpráva poukazuje na pokračující úsilí orgánů pro hospodářskou soutěž v celé Evropě o zajištění řádného fungování farmaceutických trhů. Jejich řádné fungování má zásadní význam pro zajištění cenově dostupnějších léčivých přípravků a většího výběru pro pacienty a systémy zdravotní péče, zejména v souvislosti s krizemi v oblasti zdravotní péče. Na tom, abychom v tomto klíčovém odvětví udrželi krok s novými způsoby, kterými se podniky snaží nepatřičně chránit před konkurencí, budeme dále usilovně pracovat.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-01-25

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688