mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.01.2024 14:12:00, aktualizováno 24.02.2024 12:30:05

Informace pro turisty - demonstrace a blokády ve Francii

Informace pro turisty - demonstrace a blokády ve Francii

05.02.2024 / 09:30 | Aktualizováno: 24.02.2024 / 11:37

V tomto článku informujeme o protestech různých zájmových či profesních skupin. Ne vždy lze dopředu odhadnout míru obtíží pro české turisty. Potíže se nedotýkají všech částí Francie současně. Zároveň stále platí druhý nejvyšší stupeň hrozby teroristických útoků. Doporučujeme vyhýbat se davům a cestu si řádně naplánovat. Článek neustále doplňujeme a situaci sledujeme.

Plánované manifestace a stávky

Zemědělský salón v Paříži na výstavišti port de Versailles byl veřejnosti otevřen se zpožděním po protestech zemědělců na místě. Je tedy možné, že v této spojitosti budou probíhat další protesty či blokace v Paříži. Jakou podobu měly protesty na začátku února si můžete přečíst níže v článku.

I v sobotu 24. února je Eiffelova věž ZAVŘENÁ The OFFICIAL Eiffel Tower website: tickets, news, info... (toureiffel.paris). Sledujte oficiální stránky památky, je totiž pravděpodobné, že bude provoz narušen i v dalších dnech. Odbory firmy provozující Eiffelovu věž oznámili stávku 19.2. a tato stávka může pokračovat i další dny.

V pátek 23. a sobotu 24. února se očekává další stávka personálu SNCF a omezení vlakové dopravy. Tentokrát by ale měl být provoz vlaků normální a narušený jen místy.

V sobotu 24.února by se měly uskutečnit ve Francii manifestace na podporu Ukrajiny a jejích obyvatel. V Paříži začne shromáždění ve 14:00 na Place de la Republique a pochod se vydá směrem k Place de la Bastille. Manifestace se uskuteční i v Lyonu, Toulouse, Nice, Nantes, Štrasburku, Bordeaux, Lille, Rennes, Dijonu, Grenoblu, Metz a dalších městech. Kde konkrétně se akce budou konat můžete naleznout zde.

V sobotu 24. února by se dle dostupných informací měla konat v Paříži manifestace hnutí "Žlutých vest".

Doporučujeme vyhýbat se davům a důsledně dodržovat pokyny policie a místních orgánů.

RATP - dopravní podnik v Paříži vyhlásil od 5. 2. 2024 do 9. 9. 2024 stávkovou pohotovost. Je možné, že dojde k omezení počtu spojů a komplikacím v pařížské městské hromadné dopravě, tedy v metru, RER a u autobusů.

Francouzští zemědělci

Francouzští zemědělci již odstranili blokády silnic. Není však vyloučeno, že se v budoucnu opět uchýlí k této formě protestu.

Na stránkách Bison futé a správců silnic můžete sledovat aktuální informace o průjezdnosti komunikací zde, zde a zde.

V rámci proběhlých protestů se objevovaly i případy, kdy se zemědělci nebo jejich radikální přívrženci snažili bránit přepravě zboží ze Španělska přes Francii do dalších zemí (viz francouzská BFMTV, kdy blokující požadovali otevření kamiónu). Řidičům doporučujeme, aby se v takovýchto případech ihned obrátili na policii č. 112 a zároveň se snažili upoutat zájem policie, která by u blokád měla být. Pro tlumočení se lze obrátit na krizovou linku konzulárního oddělení.

O co se v protestech jednalo? Zemědělci usilovali o zjednodušení administrativy a o řešení svých vážných finančních problémů v souvislosti s nárůstem nákladů na energie, náročnými požadavky na ochranu životního prostředí a dovozem levnějšího zboží ze třetích zemí. Jejich situace je vážná, nyní dochází k uklidnění a vyčkávání, zda-li sliby vlády budou splněny. Od 24.2.-3.3. bude v Paříži zemědělský salón, kterého se má zúčastnit prezident republiky, není proto vyloučeno, že projevy nespokojenosti mohou znovu vypuknout.

Pochody proti přijetí zákona o imigraci

V neděli 21.1. 2024 proběhlo 160 pochodů proti přijetí zákona o imigraci. Zákon byl přijat 19. prosince 2023, dne 25.1. 2024 se k návrhu zákona vyjádřila Ústavní rada státu.V budoucnu lze případně očekávat další manifestace proti tomuto zákonu.

Měsíční zákaz rybolovu v Biskajském zálivu (Golfe de Gascogne) a protest rybářů

Vstoupil v platnost zákaz rybolovu na dobu jednoho měsíce (22.1.-20.2.) v Biskajském zálivu z důvodu ohrožení populace delfínů, kteří se často udusí v sítích těchto lodí. Zákaz platí pro lodě nad 8 metrů délky s určitým typem vybavení a dotýká se cca 450 francouzských lodí. Rybářům se to nelíbí. V Paříži manifestace proběhla dne 6. února. Není vyloučeno, že budou následovat další.

Protesty ve Francii jsou tradiční metodou prosazování zájmů určitých skupin, nejedná se tudíž o nic v této zemi neobvyklého. Co se mění, je míra projevu násilí, jako tomu bylo v loňském létě, kdy skupiny mladistvých potomků přistěhovalců rabovali a ničili vše v okolí, nevynechali školy či radnice. Tím se někdy "inspirují" různé psychicky labilní osoby nebo radikalizovaní jedinci k individuálním útokům například nožem. Doporučujeme zvýšenou obezřetnost.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688