ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.01.2024 12:09:00

Komise navrhuje nové iniciativy k posílení hospodářské bezpečnosti

Nové iniciativy k posílení hospodářské bezpečnosti

Komise přijala pět iniciativ k posílení hospodářské bezpečnosti EU v době rostoucího geopolitického napětí a hlubokých technologických změn. Cílem balíčku je posílit hospodářskou bezpečnost EU a zároveň zachovat otevřenost obchodu, investic a výzkumu pro hospodářství EU v souladu s Evropskou strategií hospodářské bezpečnosti z června 2023.

Dnešní návrhy jsou součástí širšího třípilířového přístupu k hospodářské bezpečnosti EU prostřednictvím podpory konkurenceschopnosti EU, ochrany před riziky a navázání partnerství s co nejširším okruhem zemí s cílem prosazovat společné zájmy hospodářské bezpečnosti.

Cílem dnes přijatých iniciativ jsou:

  • další posílení ochrany bezpečnosti a veřejného pořádku EU pomocí návrhu na lepší prověřování zahraničních investic do EU,
  • podněcování diskusí a kroků k větší evropské koordinaci v oblasti kontrol vývozu, a to při plném respektování stávajících mnohostranných režimů a výsad členských států,
  • konzultace s členskými státy a zúčastněnými stranami s cílem určit potenciální rizika vyplývající z odchozích investic do úzkého souboru technologií,
  • podnět k dalším diskusím o tom, jak lépe podporovat výzkum a vývoj zahrnující technologie s potenciálem dvojího užití,
  • návrh, aby Rada doporučila opatření zaměřená na posílení bezpečnosti výzkumu na vnitrostátní a odvětvové úrovni.

Další kroky EU budou i nadále vycházet z probíhajících posouzení rizik a ze strategické koordinace s členskými státy s cílem dosáhnout společného chápání rizik, kterým Evropa čelí, a vhodných opatření.

Legislativní návrh na posílení prověřování zahraničních investic

Zahraniční investice do EU jsou pro evropské hospodářství přínosem. Některé zahraniční investice však mohou představovat riziko pro bezpečnost a veřejný pořádek EU. Komise přezkoumala více než 1 200 transakcí přímých zahraničních investic oznámených členskými státy za poslední tři roky podle stávajícího nařízení o prověřování přímých zahraničních investic. Na základě těchto zkušeností a rozsáhlého hodnocení fungování stávajícího nařízení se dnešní návrh zabývá stávajícími nedostatky a zlepšuje účinnost systému tím, že:

  1. zajišťuje, aby všechny členské státy měly zaveden prověřovací mechanismus s lépe harmonizovanými vnitrostátními pravidly;
  2. určuje minimální odvětvový rozsah, v němž musí všechny členské státy zahraniční investice prověřovat;
  3. rozšiřuje prověřování ze strany EU na investice investorů z EU, kteří jsou v konečném důsledku kontrolováni jednotlivci nebo podniky ze zemí mimo EU.

Monitorování a posuzování odchozích investičních rizik

EU je jedním z největších zahraničních investorů na světě a uznává význam otevřených světových trhů. Bere rovněž na vědomí rostoucí obavy ohledně odchozích investic do úzkého souboru pokročilých technologií, jež by mohly posílit vojenské a zpravodajské kapacity aktérů, kteří mohou tyto schopnosti využívat proti EU nebo k oslabování mezinárodního míru a bezpečnosti.

To není v současné době monitorováno ani kontrolováno na úrovni EU ani členských států. Bílá kniha Komise o zahraničních investicích proto navrhuje postupnou analýzu odchozích investic s cílem porozumět potenciálním rizikům, která s nimi souvisejí. Tato analýza bude zahrnovat tříměsíční konzultace se zúčastněnými stranami a dvanáctiměsíční monitorování a posuzování odchozích investic na vnitrostátní úrovni, jež bude příspěvkem do společné zprávy o posouzení rizik. Na základě výsledku posouzení rizik Komise společně s členskými státy určí, zda je politická reakce odůvodněná a jaká by měla být.

Účinnější kontrola vývozu zboží dvojího užití ze strany EU

Dnešní stále náročnější geopolitický kontext vyžaduje opatření na úrovni EU s cílem zlepšit koordinaci kontrol vývozu zboží s civilním i obranným využitím – jako je pokročilá elektronika, toxiny, jaderná nebo raketová technologie – tak, aby toto zboží nebylo využíváno k oslabování bezpečnosti a lidských práv. Dnešní bílá kniha o kontrolách vývozu navrhuje krátkodobá i střednědobá opatření, a to při plném respektování stávajících pravidel na úrovni EU i na mnohostranné úrovni. Komise navrhuje zavést jednotné kontroly EU u toho zboží, které nebylo přijato mnohostrannými režimy kontroly vývozu z důvodu zablokování ze strany některých členů. Tím by se předešlo směsici vnitrostátních přístupů.

Bílá kniha rovněž stanoví fórum na vysoké úrovni pro politickou koordinaci a oznamuje, že Komise v létě 2024 vydá doporučení ke zlepšení koordinace vnitrostátních kontrolních seznamů před plánovaným přijetím vnitrostátních kontrol. Hodnocení nařízení EU o zboží dvojího užití bylo odloženo na rok 2025.

Možnosti pro podporu výzkumu a vývoje zahrnujících technologie s potenciálem dvojího užití

Bílou knihou o možnostech posílení podpory výzkumu a vývoje zahrnujících technologie s potenciálem dvojího užití zahajuje Komise veřejnou konzultaci. Bílá kniha, kterou ohlásila předsedkyně von der Leyenová v listopadu 2023, přispívá k „podpůrnému“ rozměru evropské strategie hospodářské bezpečnosti, jehož cílem je zachovat konkurenční výhodu v oblasti kritických a vznikajících technologií, které mohou být využity jak pro civilní, tak pro obranné účely.

Bílá kniha přezkoumává stávající příslušné programy financování z EU s ohledem na stávající a nově vznikající geopolitické výzvy a posuzuje, zda je tato podpora přiměřená pro technologie s potenciálem dvojího užití. Poté nastiňuje tři možnosti dalšího postupu: 1) pokračovat dále v rámci současného uspořádání, 2) zrušit výhradní zaměření na civilní aplikace ve vybraných částech programu, který nahradí program Horizont Evropa, a 3) vytvořit specializovaný nástroj se zvláštním zaměřením na výzkum a vývoj s potenciálem dvojího užití. Veřejné orgány, občanská společnost, průmysl a akademická obec se mohou vyjádřit v otevřené veřejné konzultaci a ovlivnit další kroky Komise do 30. dubna 2024.

Zvýšit bezpečnost výzkumu v celé EU

V dnešním složitém geopolitickém kontextu může být otevřenost a spolupráce bez hranic v odvětví výzkumu a inovací zneužita a může se stát zranitelným místem. Výsledky mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu a inovací mohou být použity pro vojenské účely ve třetích zemích nebo v rozporu se základními hodnotami. Vysokoškolské a výzkumné instituce se mohou stát obětí zlovolného vlivu autoritářských států.

V této souvislosti Komise předkládá návrh doporučení Rady s cílem poskytnout členským státům a odvětví výzkumu a inovací obecně větší jasnost, pokyny a podporu. Opatření na úrovni EU jsou nezbytná k zajištění soudržnosti v celé Evropě a k zamezení nesourodé směsice opatření. Spojením sil na všech úrovních a v celé Unii můžeme zmírnit rizika pro bezpečnost výzkumu a zajistit, aby byla mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu a inovací otevřená i bezpečná. Pokud jde o mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu, řídí se celkový přístup zásadou „co nejotevřenější – nepřístupné jen v nezbytné míře“.

Souvislosti

Dne 20. června 2023 zveřejnili Evropská komise a vysoký představitel společné sdělení o Evropské strategii hospodářské bezpečnosti s cílem minimalizovat rizika v souvislosti se zvýšeným geopolitickým napětím a rychlejšími technologickými změnami a zároveň zachovat maximální úroveň otevřenosti a dynamiky hospodářství. Tato strategie poskytuje rámec pro přiměřené, přesné a cílené posuzování a řešení rizik pro hospodářskou bezpečnost EU a zároveň zajišťuje, aby EU zůstala jednou z nejotevřenějších a nejatraktivnějších destinací pro podnikání a investice.

Strategie určila čtyři kategorie rizik, které je třeba řešit přednostně: dodavatelské řetězce, fyzickou a kybernetickou bezpečnost kritické infrastruktury, bezpečnost a úniky technologií a zneužití hospodářských závislostí nebo hospodářský nátlak.

K řešení těchto rizik je strategie strukturována do tří pilířů:

  • Podpora konkurenceschopnosti a růstu EU, posílení jednotného trhu, podpora silné a odolné ekonomiky a posílení vědecké, technologické a průmyslové základny EU.
  • Ochrana hospodářské bezpečnosti EU prostřednictvím řady politik a nástrojů, včetně cílených nových nástrojů tam, kde je to nutné.
  • Navazování partnerství a další posilování spolupráce se zeměmi na celém světě, které sdílejí naše obavy, a se zeměmi, s nimiž máme společné zájmy v oblasti hospodářské bezpečnosti.

Další informace

Sdělení: zvýšení evropské hospodářské bezpečnosti: úvod k pěti novým iniciativám

Návrh doporučení Rady o posílení bezpečnosti výzkumu

Bílá kniha o možnostech posílení podpory výzkumu a vývoje zahrnujících technologie s potenciálem dvojího užití

Bílá kniha o kontrolách vývozu

Bílá kniha o odchozích investicích

Návrh nového nařízení o prověřování zahraničních investic

Zpráva

Informativní přehled – Návrh doporučení Rady o posílení bezpečnosti výzkumu

Informativní přehled – Bílá kniha o možnostech posílení podpory výzkumu a vývoje zahrnujících technologie s potenciálem dvojího užití

Informativní přehled – Bílá kniha o kontrolách vývozu

Informativní přehled – Bílá kniha o odchozích investicích

Informativní přehled – Návrh nového nařízení o prověřování zahraničních investic

Media

European Chips Act – Production of chips (Dresden, Germany)
2022-02-08

Quote

Hospodářská bezpečnost EU závisí na rozvoji naší špičkové technologie a zabránění nežádoucímu úniku technologií. Abychom posílili svoji konkurenceschopnost a odolnost, potřebujeme společný přístup k výzkumu a vývoji technologií s potenciálem dvojího užití. Chceme rovněž pomoci výzkumníkům, aby přistupovali k dnešní složité situaci vyváženě, a podpořit tak bezpečnost výzkumu v celé Unii. Musíme účinně a přiměřeně omezit riziko vyplývající z mezinárodní spolupráce a spojit síly, abychom zajistili, že budeme moci odpovědně spolupracovat způsobem, který je otevřený i bezpečný. Těšíme se na nápady veřejnosti, jak toho nejlépe dosáhnout.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-01-23

EU velmi úspěšně využívá toho, že je vývozní velmocí, investuje do zahraničí a udržuje svůj trh otevřený obchodu a zahraničním investorům. Abychom však tyto příležitosti co nejlépe využívali, musíme mít jasnější přehled o rizicích, kterým čelíme v dnešní době hlubokých geopolitických otřesů a rychlých technologických změn. Musíme zdokonalit naše porozumění a koordinaci při řešení těchto společných výzev a lépe se tak chránit, zvýšit bezpečnost investic a kontrolovat vývoz citlivých produktů, abychom se vyhnuli tomu, že se dostanou do špatných rukou. Zvýšení hospodářské bezpečnosti nám umožní zachovat si otevřený hospodářský model a účinněji bojovat proti rizikům.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2024-01-23

Otevřenost a spolupráci má velká věda v DNA, avšak může kvůli nim také snáze podléhat zlovolnému vlivu a nežádoucímu úniku kritických technologií, které mohou ohrozit naši bezpečnost. Dnes Radě předkládáme soubor opatření, která pomohou vysokoškolským institucím a organizacím provádějícím výzkum identifikovat a omezit rizika zneužití našich doma vyvinutých kritických technologií a zároveň zachovat otevřenou a silnou výzkumnou spolupráci. Vyzýváme rovněž veřejné orgány, občanskou společnost, průmysl a akademickou obec v celé Evropě, aby se vyjádřily k možnostem lepší podpory výzkumu a vývoje technologií, které lze využít jak pro civilní, tak pro obranné účely. Vaše příspěvky ovlivní další kroky Komise.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-01-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688