ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.01.2024 12:00:00

Komise zahajuje inovační balíček v oblasti umělé inteligence na podporu začínajících podniků a malých a středních podniků v oblasti umělé inteligence

Komise zahajuje inovační balíček týkající se umělé inteligence

Komise dnes zahájila balíček opatření na podporu evropských začínajících podniků a malých a středních podniků při rozvoji důvěryhodné umělé inteligence, která respektuje hodnoty a pravidla EU. To navazuje na politickou dohodu dosaženou v prosinci 2023 ohledně aktu EU o umělé inteligenci, což je první celosvětový komplexní zákon o umělé inteligenci, který podpoří vývoj, zavádění a zavádění důvěryhodné umělé inteligence v EU.

Předsedkyně von der Leyenováve svém projevu o stavu Unie v roce 2023 oznámila novou iniciativu, jejímž cílem je zpřístupnit evropské superpočítače inovativním evropským začínajícím podnikům v oblasti umělé inteligence, aby mohly školit své důvěryhodné modely umělé inteligence. Jako první krok zahájila Komise v listopadu 2023 velkou výzvu v oblasti umělé inteligence – cenu, která začínajícím podnikům v oblasti umělé inteligence poskytuje finanční podporu a přístup k superpočítačům. Dnešní balíček uvádí tento závazek do praxe prostřednictvím široké škály opatření na podporu začínajících podniků a inovací v oblasti umělé inteligence, včetně návrhu na poskytnutí privilegovaného přístupu k superpočítačům začínajícím podnikům v oblasti umělé inteligence a širší inovační komunitě. Obsahuje:

Komise rovněž spolu s řadou členských států zřizuje dvě konsorcia evropské digitální infrastruktury (EDIC):

  • Cílem „aliance pro jazykové technologie“ (ALT-EDIC) je vyvinout společnou evropskou infrastrukturu v oblasti jazykových technologií s cílem řešit nedostatek dat evropských jazyků pro odbornou přípravu řešení v oblasti umělé inteligence, jakož i zachovat jazykovou rozmanitost a kulturní bohatství Evropy. To podpoří rozvoj evropských rozsáhlých jazykových modelů.
  • Konsorcium EDIC „CitiVERSE“ bude používat nejmodernější nástroje umělé inteligence k rozvoji a posílení místních digitálních dvojic pro inteligentní komunity, což městům pomůže simulovat a optimalizovat procesy, od řízení dopravy až po nakládání s odpady.

AI@EC Komunikace

Komise dnes rovněž přijala sdělení, v němž nastiňuje vlastní strategický přístup Komise k využívání umělé inteligence. Touto strategickou vizí Komise předpokládá a interně připravuje provádění aktu EU o umělé inteligenci. Zahrnuje konkrétní opatření týkající se toho, jak Komise buduje institucionální a provozní kapacitu s cílem zajistit vývoj a využívání důvěryhodné, bezpečné a etické umělé inteligence. Komise se rovněž připravuje na podporu orgánů veřejné správy EU při jejich vlastním přijímání a využívání umělé inteligence.

Další kroky

Evropský parlament a Rada nyní zváží změny nařízení, kterým se zřizuje evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku, které navrhla Komise.

Úřad pro umělou inteligenci bude zřízen v rámci Komise. Úřad pro umělou inteligenci provede budoucí akt o umělé inteligenci na úrovni EU a bude dohlížet na pravidla pro modely a systémy UI pro všeobecné účely. Měla by se stát ústředním koordinačním orgánem pro politiku v oblasti umělé inteligence na úrovni EU a měla by spolupracovat s dalšími útvary Komise, orgány EU, členskými státy a komunitou zúčastněných stran. Bude mít mezinárodní poslání a bude podporovat přístup EU ke správě umělé inteligence a přispívat k mezinárodním činnostem EU v oblasti umělé inteligence. V obecnější rovině by úřad pro umělou inteligenci měl rozvíjet znalosti a porozumění v oblasti umělé inteligence a podporovat její zavádění a inovace. Rozhodnutí o zřízení Úřadu pro umělou inteligenci vstupuje v platnost dne 24. ledna, přičemž provoz bude zahájen v následujících měsících.

Členské státy nyní s podporou Komise zřídí konsorcia evropské digitální infrastruktury ALT-EDIC a CitiVERSE EDIC.

Pozadí

Komise již mnoho let usnadňuje a posiluje v EU spolupráci v oblasti UI s cílem zvýšit konkurenceschopnost a zajistit důvěru v UI, jež bude vycházet z hodnot EU. Bílá kniha Komise o umělé inteligenci zveřejněná v roce 2020 stanovila jasnou vizi pro umělou inteligenci v Evropě: ekosystém excelence a důvěry. V dubnu 2021 navrhla Komise akt EU o umělé inteligenci a nový koordinovaný plán s členskými státy s cílem zaručit bezpečnost a základní práva občanů a podniků a zároveň posílit investice a inovace ve všech zemích EU. Akt EU o umělé inteligenci byl předběžně schválen spolunormotvůrci v prosinci 2023 a je prvním komplexním zákonem o umělé inteligenci na světě.

Pro více informací

Sdělení o zahájení a inovacích v oblasti umělé inteligence v EU

Změna nařízení, kterým se zřizuje evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku

Evropský akt o umělé inteligenci

Pakt o umělé inteligenci

Konsorcium evropské digitální infrastruktury (EDIC)

Pracovní dokument útvarů Komise o společných evropských datových prostorech

Quote

K vývoji umělé inteligence potřebujete výpočetní kapacitu. Mnoho z nich. Chceme proto poskytnout malým a středním podnikům a začínajícím podnikům privilegovaný přístup k síti evropských superpočítačů. Jsme odhodláni k inovacím umělé inteligence a inovacím s umělou inteligencí. A učiníme vše, co je v našich silách, abychom v Evropě vytvořili prosperující ekosystém umělé inteligence.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-01-23

Dnes oznamujeme spuštění továren umělé inteligence, které sdružují „suroviny“ pro umělou inteligenci: výpočetní výkon, data, algoritmy a talenty. Budou sloužit jako jednotné kontaktní místo pro evropské začínající podniky v oblasti umělé inteligence, které jim umožní vyvíjet nejpokročilejší modely umělé inteligence a průmyslové aplikace. Z Evropy činíme nejlepší místo na světě pro důvěryhodnou umělou inteligenci.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-01-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688