mzcr.cz (MZ ČR)
Dotace  |  24.01.2024 10:29:00

Ministerstvo zdravotnictví spustilo projekt na podporu péče o stárnoucí obyvatelstvo

Ministerstvo zdravotnictví spustilo projekt s oficiálním názvem Podpora plánování rozvoje integrované zdravotní a sociální péče, zkráceně označován jako „KRAPL“ nebo „Krajské zdravotně sociální plány“, čímž reaguje na potřebu zajistit zdravotně sociální péči postupně stárnoucímu obyvatelstvu a zaměřuje se také na vzrůstající počet chronicky nemocných.

Cílem projektu je zmapovat existující zdravotní a sociální služby (například kapacity a cílové skupiny následné a dlouhodobé lůžkové péče, domovů pro seniory, agentur domácí péče a pečovatelských služeb) na konkrétním území a odhalit, co chybí. V dalších fázích je pak ambicí projektu stanovit konkrétní kroky, jak tato „bílá místa“ zaplnit. Předběžné šetření ukazuje, že problémem nemusí být nutně například nedostupnost drahého vybavení či budovy, ale spíše chybějící nastavení pravidel a podmínek pro vzájemnou spolupráci a koordinaci.

Mapování a následné plánování v jednotlivých krajích bude probíhat za účasti všech důležitých aktérů. Kromě kraje budou zapojeny zdravotní pojišťovny, zástupci poskytovatelů zdravotních i sociálních služeb a samozřejmě i zástupci uživatelů zdravotních a sociálních služeb.

Ministerstvo zdravotnictví v rámci projektu připraví za spolupráce Ministerstva práce a sociálních věcí a dalších důležitých partnerů metodický návod pro vznik krajských zdravotně sociálních plánů. Komunikace bude probíhat se všemi kraji a bude zahrnovat i vzdělávání úředníků zdravotních a sociálních odborů jednotlivých krajských úřadů. Následně bude správnost metodiky ověřena na území čtyř krajů. Po tomto pilotním testování bude metodika upravena tak, aby byla využitelná pro plánování potřebných služeb i na území ostatních krajů. Realizace projektu je plánována na tři roky, projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus.

„Uvědomujeme si, že nás čeká složitý úkol a že tím klíčovým hlediskem pro úspěch projektu bude nalézt opravdu společnou řeč pro zdravotně-sociální pomezí,“ uvedla zastupující vrchní ředitelka sekce zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová. Ta dále dodala, že data o stárnutí jsou neúprosná a není možné dále schovávat hlavu do písku a čekat, že se problémy vyřeší. Ostatně programové prohlášení vlády hovoří o provedení systémových změn k integraci a provázání sociálních a zdravotních služeb dlouhodobé péče, a toto by měl být jeden z prvních konkrétních kroků“.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688