Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  23.01.2024 14:47:00

eDoklady v mobilu

23.01.2024 - Od 20. ledna 2024 je možné si stáhnout aplikaci eDoklady do svých mobilů. Přesto je i nadále nutné, abyste měli svůj občanský průkaz stále u sebe.

Aplikaci najdete v App Store i v Google Play a spravovat ji můžete i z Portálu občana, který obsahuje šifrované informace nezbytné pro identifikaci a ověření. V případě občanského průkazu jde jak o identitu, tak třeba o prokázání věku (typicky pro nákup alkoholu a cigaret). Aplikace v okamžiku kontroly vygeneruje QR kód, který skrze jednoduchou elektronickou čtečku prokáže, co je potřeba. Uživatel si navíc sám určí, která data ověřovateli v danou chvíli zpřístupní. Pozor, nejedná se o aplikaci eObčanka, která funguje jako čtečka občanek s čipem k prokazování identity on-line a dostupná je už delší dobu.

V první polovině roku 2024 bude možné prokazování totožnosti pomocí aplikace pouze na ústředních orgánech státu (tj. ministerstva a další orgány veřejné správy, např. Český statistický úřad, Český úřad zeměměřický a katastrální, Energetický regulační úřad, Český telekomunikační úřad a další). Až ve druhé polovině roku, od července 2024, bude možné ověřování i na dalších místech, jako jsou policie, soudy, ČSSZ, úřady finanční, práce, živnostenské, katastrální, matriční, krajů a obcí s rozšířenou působností (to znamená i na většině odborů Magistrátu města Jablonec nad Nisou). Od roku 2025 se pak připojí další kategorie orgánů veřejné moci a takové soukromé osoby, kterým právní předpis stanovuje ověřit něčí totožnost nebo jiný osobní údaj, např. okrskové volební komise, školy, vysoké školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáři, exekutoři, obce I. a II. stupně, obecní policie obcí I. a II. stupně, pošta, zastupitelské úřady.

Podstatné je, že eDoklady jsou jen alternativou k prokazování totožnosti a dále je nutné mít u sebe občanský průkaz také v jeho fyzické podobě (podobně jako platební karty). V některých případech bude totiž stále nezbytné jej při vyřizování své záležitosti předložit (např. uzavření sňatku, změna místa trvalého pobytu a další). Předložit jej musíte vždy, když se změna vyznačuje přímo do dokladu třeba ustřižením příslušného rohu občanského průkazu. Proto je nutné zjistit si dopředu, co příslušný zákon k agendě, kterou se chystáte vyřizovat, stanovuje, a to např. na internetových stránkách příslušných úřadů a institucí.

K ověřování totožnosti pomocí mobilu bude možné využívat jen aplikaci, nejedná se o prostou fotografii dokladu, kterou si do mobilu pořídíte sami. Česká aplikace eDoklady bude využitelná pro prokazování totožnosti na území ČR a je tak trochu předchůdcem evropské digitální peněženky, která vzniká v rámci Evropské unie.

Další informace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688