Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  23.01.2024 07:09:00

Dvě banky z Wall Street doporučují koupit 'dip' na amerických dluhopisech

Dvě velké společnosti z Wall Street doporučují investorům, aby začali nakupovat pětileté americké dluhopisy poté, co se minulý týden propadly nejvíce od května. Morgan Stanley vidí prostor pro oživení na státních dluhopisech na základě očekávaných makrodat. A JPMorgan Chase upozorňuje na to, že výnosy se již vyšplhaly na úrovně naposledy zaznamenané v prosinci, i když varuje, že trhy jsou stále příliš optimistické ohledně začátku snižování úrokových sazeb.

„Toto je ‚dip‘, kdy chceme kupovat,“ napsali v komentáři z 20. ledna analytici včetně Matthewa Hornbacha, globálního šéfa pro makrostrategie u Morgan Stanley. „Vzhledem k menší fiskální podpoře a mnohem chladnějšímu počasí očekáváme riziko poklesu u dat o aktivitě v USA, která vyjdou v únoru.“

1

Výnosy pětiletých amerických dluhopisů minulý týden stouply o 22 bazických bodů, když obchodníci letos zmírnili sázky na snížení úrokových sazeb Fedem. Trvalý tlak ze strany představitelů centrální banky spolu se zdravými údaji o maloobchodních tržbách způsobil, že pravděpodobnost březnového snížení v pátek klesla na téměř 40 %. Trh nyní v letošním roce očekává pět snížení Fedem o 25 bps 12. ledna očekával šest až sedm snížení. Státní dluhopisy reagovaly na potenciál, že cyklus uvolňování začne později a bude probíhat pomaleji, než se dříve očekávalo, jízdou na horské dráze. V pondělí se dvouleté výnosy posunuly nahoru o jeden bazický bod na 4,40 % a pětileté výnosy klesly o jeden bazický bod na 4,04 %.

2

Jeden japonský investor uvedl, že je lepší zůstat u dluhopisů opatrný vzhledem k možnosti, že Fed v tomto čtvrtletí ponechá sazby beze změny. Mezi investory může narůst obava, že Fed nemusí snižovat vůbec nebo že nakoupili příliš mnoho dluhopisů, řekl Hideo Shimomura, seniorní portfolio manažer společnosti Fivestar Asset Management v Tokiu. „Nebuďte posledním hostem na dluhopisové party. Jakmile večírek skončí, rychle opusťte místnost,“ dodal.

Další sada aukcí státních dluhopisů, včetně dvou-, pěti- a sedmiletých dluhopisů, by měla začít v úterý, což připraví půdu pro tlak na růst výnosů. Trh s dluhopisy také čelí riziku u dat o americkém hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí, který podle očekávání zaznamená nejsilnější čtvrtletní od roku 2021. Fedem upřednostňovaný ukazatel jádrové inflace pak vyjde v pátek a předpokládá se, že vykáže 11. měsíc slábnoucího meziročního růstu cen v řadě.

Tato data mohou přispět k potenciálu, že Fed dosáhne svého cíle, kterým je hladké přistání. To by mělo politikům letos umožnit snížit úrokové sazby. "Zdá se, že tu je jen malý tlak na to, aby se sazby začaly bezprostředně snižovat," myslí si Benjamin Schroeder, seniorní stratég pro sazby u ING Groep, s tím, že očekává, že výnosy 10letých státních dluhopisů vzrostou zpět na 4,25 %.

JPMorgan očekává, že první snížení Fedu přijde v červnu, spíše než v květnu, což je nyní plně zohledněno swapovými kontrakty. Morgan Stanley se domnívá, že centrální banky v USA i v Evropě na jaře provedou alespoň jedno snížení sazeb.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688