Město Turnov (turnov.cz)
Z regionů  |  22.01.2024 19:28:00

Kriminalisté zaznamenali několik vloupání do rodinných domů v Turnově a okolí

V závěru loňského roku Policie ČR zaznamenala několik případů trestné činnosti související s vloupáním do rodinných domů.

„Na tom by nebylo nic až tak neobvyklého, kdyby k sedmi případům nedošlo v rozmezí pouhých několika prosincových dnů v téže lokalitě. Pachatel nebo skupinka pachatelů se zaměřila především na šperky, drobné cennosti a hotovost v rodinných domech situovaných v Turnově a jeho bezprostředním okolí. Veškerými okolnostmi evidovaných případů a vyhodnocováním zajištěných důkazních prostředků se nyní zabývají kriminalisté z Oddělení obecné kriminality v Semilech. V těchto případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činu krádež a porušování domovní svobody,“ informoval por. Bc. Vojtěch Robovský z Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje.

Jak pokračoval, kromě období letních prázdnin je i předvánoční čas co do počtu zaznamenaných vloupání do rodinných domů tím nejexponovanějším. Řada lidí totiž odcestuje mimo své bydliště na zahraniční dovolenou.

Policie ČR přináší rady a doporučení, jak chránit svůj majetek:

  • Řádné uzamykání objektu - Když odcházíte z domu nebo bytu, ať již krátkodobě, vždy zavírejte všechna okna a uzamykejte všechny dveře.
  • Zbytečně neupozorňujte na vaši nepřítomnost - O svém odjezdu informujte pouze nejužší okruh lidí. Požádejte důvěryhodnou osobu, aby v době vaší nepřítomnosti dohlédla na obydlí – větrala, zalévala květiny, pravidelně vybírala schránku na dopisy apod. Byt či dům se nebude jevit jako opuštěný a prázdný. Pozor na negativní dopad sociálních sítí, na kterých lidé často zveřejňují, jak sedí v letadle a odjíždějí na svou vysněnou dovolenou!
  • Přehledný prostor před objektem - Důležité je dobré osvětlení před objektem. Zloděje odrazuje od pokusu vniknout do obydlí, protože by mohl být spatřen. Dbejte na to, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část objektu. Díky lepší viditelnosti mohou tak i vaši sousedé snáze kontrolovat, zda je vše v pořádku.
  • Nedávejte na obdiv, že vlastníte cenné předměty - Nechlubte se před cizími lidmi, co máte doma cenného. Pokud chcete přechovávat cennosti doma, nenechávejte je na jednom místě – uložte je na různá těžko předvídatelná místa v bytě, nebo si pořiďte kvalitní zabezpečení například v podobě trezoru.
  • Investujte do zabezpečení domu – nejen sofistikované elektronické systémy ochrany jako třeba pohybová a otřesová čidla, alarmy, kamery s přísvitem apod., ale především kvalitní bezpečnostní dveřní systémy nebo okna výrazně zvýší ochranu vašeho majetku.

Další rady, jak zabezpečit svůj majetek, najdete níže:

http://www.policie.cz/clanek/prevence-zabezpecte-se--zabezpecte-se-chrante-majetek-sobe-i-svym-sousedum.aspx

Zabezpečte se

Mgr. Zdenka Štrauchová s využitím tiskové zprávy por. Bc. Vojtěcha Robovského z Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

Vytvořeno 22.1.2024 19:27:48 | přečteno 0x | zdenka.strauchova
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688