priorita.cz (Priorita.cz)
Životní prostředí  |  20.01.2024 16:18:00

Rodinné agroturismo v anglickém Devonu

Glebe House v anglickém Devonu se pod taktovkou Huga a Olive Guestových proměnil ve stylový agroturistický podnik uvelebený v nádherné krajině ostrovního venkova. A jako takový nabízí své služby.

Statek Glebe House je skutečnou rodinnou záležitostí, v níž se propojuje ubytování ve stylu Bed & Breakfast s restaurací a malým hospodářstvím poskytujícím vlastní produkci surovin. Vše stojí a padá s talentem a schopnostmi Huga a Olive a jejich rodiny, především Hugových rodičů, kteří na farmě také žijí. Hugova vášeň pro kuchyň a vaření a Olivin cit pro interiérový design vytvořily z Glebe to, čím dnes je: oblíbené útočiště těch, kteří vyhledávají kulturu pomalého sezónního jídla z místních zdrojů, jež si mohou vychutnat v prostředí, kde čas neutíká, ale plyne ve svém přirozeném tempu.

„Glebe je v naší rodině čtyřicet let a já jsem tu vyrostl se svými rodiči a dvěma bratry,“ říká Hugo. „Pak rodiče uvažovali o tom, že by se přestěhovali do něčeho menšího a my jsme s Olive po letech života v Londýně začali toužit po změně. Inspiroval nás čas, který jsme strávili v Itálii, kde jsme viděli, jak se praktikuje agroturismus, kde se fungující farmy mohou stát i místy nabízejícími ubytování a skvělé stravování. Napadlo nás, že bychom tento koncept přivezli do Anglie,“ popisuje Hugo začátek nové kapitoly v příběhu domu. V druhém roce fungování se ukazuje, že to byl správný nápad ve správný čas, a to přestože svůj podnik otevřeli během covidové pandemie.

Zpátky ke kořenům

„Mám obrovskou vášeň pro vaření a vždycky jsem si pohrával s myšlenkou, že nechám své původní práce a dám této vášni volný průběh,“ svěřuje se Hugo. „Myslel jsem si, že moje profesní kariéra bude spočívat ve šplhání po korporátním žebříčku, ale po čtyřech letech jsem si uvědomil, že mám v životě jiné priority,“ pokračuje. „Moje maminka výborně vaří a pracovala jako kuchařka, takže to na mě mělo veliký vliv. I oba moji bratři milují vaření. Dostali jsme se do bodu, kdy jsme se sešli jako skupinka nadšených amatérů, ale já jsem se pak rozhodl, že je to sen, za kterým opravdu chci jít,“ říká.

„Vyrostla jsem na venkově na jihu Anglie. S Hugem jsem se dali dohromady v Londýně, ale vždycky jsme věděli, že jednou se vrátíme na venkov, protože tady máme kořeny,“ přidává se Olive. „Když mi bylo dvacet, moji rodiče se odstěhovali do Itálie, kam jsme za nimi jezdili,“ vzpomíná. A právě tehdy se začali zajímat o agroturistiku a dobré jídlo a napadlo je, že by tento koncept mohli přenést domů do anglického Devonu.

Soběstačná restaurace

Hugo dal výpověď v zaměstnání a v následujících šesti měsících absolvoval intenzivní kurz v kuchařské škole v Dartmooru, kde získal všechny potřebné dovednosti k tomu, aby mohl pracovat v profesionální kuchyni. Praxi absolvoval v podniku The Marksman v Hackney a v anglo-italské restauraci Sorella v Claphamu pod vedením šéfkuchaře Robina Gilla. Byl to právě rok v Sorelle, kdy se mohl naplno ponořit do takového druhu vaření, které zamýšlel pro Glebe House, a to včetně předkrmů a dezertů. Sorella pro něj byla svého druhu dvouletý učňovský kurz, jehož vyústěním bylo otevření vlastní restaurace v Glebe s přímou návazností na hospodářství na farmě.

„Vynakládáme opravdu hodně úsilí na to, abychom si vypěstovali značnou část vlastních surovin,“ říká Olive. „Jsme z velké části soběstační v produkci rajčat, okurek, bylinek, brukvovité zeleniny, a dokonce i v zimě sklízíme úrodu ve fóliovnících. Jídlo bylo původně Hugovou vášní, ale během let v Devonu jsem mu propadla i já, a tak se spolu často vydáváme ven, objevujeme, sbíráme jedlé věci v divoké přírodě a vymýšlíme vlastní recepty. Nedávno jsme třeba vyrobili vlastní gin z divokých rostlin,“ popisuje Olive jejich společnou cestu k pomalému jídlu, které vzniká v duchu trvalé udržitelnosti.

Přímo na farmě chovají prasata, kuřata a jehňata. Uzeniny připravují na místě, v domě se peče i chléb. Kuchyně je tu prostě srdcem celého domu. Je to samozřejmě profesionální kuchyně, ale přitom je i nedílnou součástí společenského života domu. Přímo v kuchyni jsou servírovány snídaně a stejně tak je možné dát si v kuchyni i večeři coby méně formální alternativu ke stálému menu o čtyřech chodech v restauraci.

Plány do budoucna

„Zaměřujeme se hlavně na řemeslnost všeho našeho konání,“ říká Hugo. „Kouzlo našich služeb a výrobků spočívá ve způsobu zpracování. Je to pravý opak fast foodu, kdy i něco tak zdánlivě jednoduchého, jako jsou naše domácí klobásy, zažije poměrně dlouhý příběh velké péče a pozornosti, než se to dostane zákazníkům na talíř,“ popisuje Hugo.

„Jakmile budeme mít dostatečné přebytky, rádi bychom je začali prodávat ve vlastním obchodě. A možná bychom některé ze stodol mohli přestavěli na bydlení. Zatím pořádáme workshopy, na kterých učíme, jak vyrábět vlastní těstoviny a péct domácí chléb, a zážitkové dny na místní vinici a při lovu makrel. Věříme, že Glebe s našimi nápady časem poroste,“ vypočítává Hugo budoucí rodinné plány.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.02.2023Rodinný holding jako rodinná banka Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
06.05.2009Devon Energy vykázala ztrátu Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688