OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.01.2024 10:21:14

Elektrická auta jsou méně spolehlivá než spalovací vozidla

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Consumer Reports se ukázalo, že elektromobily z modelových let 20212023 jsou v průměru mnohem méně spolehlivé než osobní a nákladní automobily a SUV poháněná benzinovými motory. Potýkaly se s téměř o 80 % více problémy než spalovací auta.

Zdroj Consumer Reports uvedl, že majitelé elektromobilů nejčastěji uváděli potíže s bateriemi a nabíjecími systémy, a také závady ve vzájemném smontování jednotlivých panelů karoserie a částí interiéru vozidel. Časopis a webové stránky poznamenaly, že výrobci elektromobilů se stále ještě učí konstruovat zcela nové pohonné systémy, a naznačily, že podle toho, jak se jim to daří, je zde ještě prostor pro zlepšení celkové spolehlivosti elektromobilů.

Přesto Consumer Reports poznamenal, že přetrvávající obavy o spolehlivost se pravděpodobně přidají k otazníkům, kvůli kterým mnoho kupujících váhá s přechodem na novou technologii, a připojí se tak ke strachu z vyšších nákladů, příliš malého počtu nabíjecích stanic a dlouhé doby nabíjení. „Tento příběh je skutečně o dětských nemocech,“ řekl Jake Fisher, vedoucí ředitel testování automobilů ve společnosti Consumer Reports. „Je to příběh o práci mimo zažité mantinely a o zádrhelech nové technologie.“

Průzkum také dospěl k závěru, že plug-in hybridy, které mohou jezdit na baterie, než se zapojí plynovo-elektrické hnací ústrojí, jsou náchylnější k problémům než plně elektrická vozidla. Fisher zdůraznil, že plug-in vozidla obsahují dva oddělené a složité napájecí systémy, v nichž mohou vznikat závady. Poznamenal také, že značky, které se časem ukázaly jako obecně méně spolehlivé, jako například Jeep a Volvo, začaly masově vyrábět plug-in hybridy. Osvědčené skutečně integrované hybridní systémy na plyn a elektřinu jsou však spolehlivější než vozidla na benzin, zejména proto, že se používají již zhruba čtvrt století a nedostatky jsou už většinou vychytány a odstraněny, uvedl Fisher.

Firma Consumer Reports čerpala údaje z průzkumu od svých předplatitelů, kteří vlastnili elektromobily v modelových řadách let 20212023, a porovnala je s ostatními typy vozidel. Při výpočtu průměrné míry závadovosti vozidla organizace přisoudila význam navíc závažným problémům, jako jsou poruchy baterie nebo motoru.

Elektromobily z modelových let 2021 a 2022 měly celkově více než dvojnásobnou míru problémů než vozidla se spalovacím motorem. V modelovém roce 2023 se tyto míry více přiblížily: u těchto elektromobilů bylo zaznamenáno pouze o 21 % více problémů než u benzinových vozidel. Menší rozdíl ve výskytu závad mezi elektromobily a spalovacími vozidly v modelovém roce 2023 podle Fishera naznačuje, že spolehlivost elektromobilů se obecně zlepšuje. Nicméně poznamenal, že novější vozidla mají tendenci mít nižší míru problémů, která se však zvyšuje s jejich stárnutím.

Příklady z praxe nebudí důvěru

Mezi majiteli elektromobilů, jejichž vozidla vykazovala nedostatky, je i Michael Coram z Lockportu ve státě New York nedaleko Buffala. V červenci si Coram s úmyslem snížit své náklady na dojíždění koupil elektrické SUV Chevrolet Bolt z roku 2023, které ho zaujalo svými sportovními jízdními vlastnostmi. Čtyřiačtyřicetiletý Coram, technik topení a klimatizace, uvedl, že čelil nepříjemnému problému: jednoho chladného dne v polovině listopadu jeho Bolt se nechtěl po zařazení rozjet. Nakonec, když Coram auto desetkrát nebo dvanáctkrát zapnul a vypnul, se problém vyřešil sám od sebe, a od té doby se s ním nesetkal. Ostatní majitelé na internetovém fóru Boltu na sociálních sítích Coramovi řekli, že možná zařadil rychlost dříve, než počítač vozidla dokončil startovací sekvenci. „Je toho možná zkrátka na počítač trochu moc,“ řekl si tedy Coram. Nyní Coram vždy čeká, až zhasnou všechny kontrolky na přístrojové desce, a teprve potom stiskne tlačítko uvedení do provozu. Bylo mu prodejcem řečeno, že mechanici Bolt zkontrolují, až pro něj bude k dispozici náhradní vůz k zapůjčení.

V roce 2021 společnost General Motors stahovala od majitelů svůj populární elektrický vůz Bolt vyráběný v letech 20172022, aby vyměnila baterie kvůli výrobním vadám, které mohly způsobit požár. Fisher z Consumer Reports uvedl, že majitelé vozů Bolt museli omezit limit nabíjení baterií a museli auta parkovat venku, dokud nebyly namontovány náhradní baterie. Opravy probíhaly ještě letos, uvedl Fisher, což způsobilo, že někteří majitelé Boltů nahlásili závady právě v průzkumu Consumer Reports. Kromě toho majitelé e-vozů Hyundai Ioniq 5 hlásili potíže s baterií a nabíjením související s chybným vyhodnocením ze strany řídicího počítače pro nabíjení. Závady v některých případech způsobily zastavení vozidla.

Rivian, začínající výrobce elektrických pickupů a SUV, měl zase trable se správným lícováním při smontování panelů karoserie a s rozbitými díly interiéru, uvedl další příklad z praxe Jake Fisher. Společnost Tesla, lídr v prodeji elektromobilů, jež má s výrobou vozidel dlouholeté zkušenosti, vykázala zlepšení jejich spolehlivosti. Bylo to podle něj z velké části proto, že vysoký podíl prodejů společnosti Tesla tvoří relativně malá a levnější SUV: Model Y a vozy Model 3. Ty jsou jednodušší na výrobu a postrádají nové technologie náchylné k poruchám, které Tesla nabízí ve svých dražších vozech modelů S a X. Tesla se v průzkumu pro rok 2023 umístila na 14. místě z 30 automobilových značek, přičemž v roce 2022 byla ještě na 19. místě.

Kdo nabízí kvalitu a kdo bojuje s problémy

Nejspolehlivější značkou se v průzkumu stala luxusní značka Toyoty Lexus, následovaná značkami Toyota, Mini, Acura a Honda. Naopak jako 5 nejhůře hodnocených značek z výzkumu vyšly Jeep, Volkswagen, Rivian, Mercedes-Benz a Chrysler. Nejspolehlivějším segmentem trhu byly kompaktní vozy, následovaly sportovní vozy, malé pickupy, střední a velké vozy, luxusní střední a velké vozy. Nejhorší spolehlivost měly elektromobily, elektrická SUV, velké pickupy, středně velké pickupy a elektrické pickupy.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688