Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Pojištění  |  19.01.2024 13:38:06

Mimořádné odpuštění penále na zdravotním pojištění aneb Milostivé léto

Chystá se Milostivé léto u zdravotního pojištění, ale musí se jednat výhradně o penále, která plynou z exekuce podle daňového řádu. Tato exekuce musí být nařízena nejpozději do 31.12.2023, aby o odpuštění šlo žádat. Tuto variantu exekuce využívá především VZP (exekuce podle daňového řádu), ostatní pojišťovny využívají standardních metod exekuce prostřednictvím soudních exekutorů. Odpuštění se bude týkat fyzických osob jako plátců pojistného na veřejné zdravotní pojištění a za plátce pojistného se považuje i bývalý plátce pojistného. V Milostivém létu, o kterém budeme hovořit v našem článku, se tedy bude konkrétně jednat o Zákon o odpuštění penále ze zdravotního pojištění a exekučních nákladů. Tento zákon byl schválen vládou a nabývá účinnosti 1.7.2024. Poté musí projít Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky a dalším legislativním procesem.

 

Jak mimořádný zánik neuhrazeného penále a exekučních nákladů odpuštěním zanikne?

Neuhrazené penále z dlužného pojistného a exekuční náklady zanikají odpuštěním, pokud fyzická osoba písemně požádala příslušnou zdravotní pojišťovnu, v období ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do 30.11.2024, o jejich odpuštění. To je první podmínka splnění k tomu, aby penále zanikly. Další podmínkou je to, že došlo k úplnému uhrazení dlužného pojistného, se kterým toto neuhrazené penále a exekuční náklady souvisí. Termínově to konkrétně musí být do 31.12.2024 nebo do dne splatnosti poslední splátky stanovené rozpisem k úhradě dlužného pojistného na splátky podle paragrafu 7.

Exekuční náklady zanikají odpuštěním opět pouze v případě, že došlo k uhrazení nebo zániku všech nedoplatků, pro které byla daňová exekuce nařízena.

Nelze-li podané žádosti dlužníka vyhovět, tak příslušná zdravotní pojišťovna o této skutečnosti musí plátce pojistného vhodným způsobem vyrozumět.

 

Jak funguje rozložení úhrady dlužného pojistného na splátky?

Úhrada dlužného pojistného je rozložena na splátky ode dne podání oznámení fyzické osoby a to v případě, pokud je toto oznámení podáno příslušné zdravotní pojišťovně dlužníka. Termín podání je ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do 30.11.2024. Dlužné pojistné je vyšší než 5.000 a pokud není vyšší než 50.000 , tak se rozloží do 12 po sobě jdoucích měsíčních splátek. Konkrétní výše dluhu na pojistném se zjistí ke dni podání oznámení  o rozložení úhrady dlužného pojistného na žádost dlužníka.  Pokud dluh je vyšší než 50.000 , tak splátky jsou rozloženy do 36 po sobě jdoucích měsíčních splátek. 

Aby se penále dalo odpustit, tak splatnost první splátky musí být nejpozději do 31.12.2024. Splatnost dalších splátek je nejpozději poslední den příslušného kalendářního měsíce.  Po žádosti příslušná zdravotní pojišťovna  bezodkladně informuje dlužníka o výši jednotlivých splátek, o splatnosti, o způsobu úhrady dluhu a také o platebních údajích (číslo účtu, VS a další).

Pokud některá ze splátek nebude uhrazena nejpozději v den splatnosti, který jí byl stanoven, tak zaniká možnost odpustit dlužné penále z dlužného pojistného a exekuční náklady nezanikají odpuštěním podle tohoto zákona též. O této skutečnosti opět příslušná zdravotní pojišťovna  žadatele vhodným způsobem vyrozumí.

V době kdy bylo pojistné rozděleno na splátky, tak dosud neuhrazené penále nebude vymáháno a to po celou dobu tohoto rozložení na splátky. A pokud jsou splněny podmínky, které jsou uvedeny v řádcích výše, tak zdravotní pojišťovna odloží i exekuci vedenou podle daňového řádu.

 

Kdo na odpuštění nemá nárok?

Vyloučení mimořádného odpuštění neuhrazeného penále a exekučních nákladů nelze použít v případech, kdy u plátce pojistného bylo zahájeno insolvenční řízení a kdy pojistné, penále a exekuční náklady jsou vymáhané prostřednictvím soudního exekutora.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688