mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.01.2024 14:09:00

Švýcarsko zrušilo cla na dovoz průmyslových výrobků


Od počátku roku 2024 neplatí ve Švýcarsku dovozní cla na průmyslové výrobky. Nově tak odpadá povinnost platit dovozní clo například i na spotřební zboží, jako jsou dopravní prostředky, elektronika, sportovní náčiní, nábytek, domácí spotřebiče, oděvy, kosmetika atd. Tímto krokem chce spolková vláda posílit roli Švýcarska jako jednoho z předních míst pro podnikání a podpořit oživení ekonomiky zasažené krizí. Z opatření budou profitovat jak zahraniční exportéři, tak i místní spotřebitelé, protože se významná úspora dovozních nákladů promítne i v koncových cenách zboží.

Tyto legislativní změny pozitivně ovlivní přeshraniční obchod českých exportérů v mnoha odvětvích jako například farmaceutický a chemický průmysl, automotiv, strojírenský průmysl, stavební průmysl a mnoho dalších. V neposlední řadě se změna dotkne i internetových obchodů a velkoobchodu a maloobchodu se zbožím a materiály.

Na co by si měl dát český exportér pozor?

V rámci zrušení průmyslových cel byla revidována a zjednodušena celá struktura celního sazebníku. I přes zrušení průmyslových celních sazeb je nezbytné, aby byl dovoz zboží při přechodu hranic deklarován, neboť dovozní celní prohlášení je také podkladem například pro vyměření dovozní daně, která se při dovozu zboží stále platí. Jedinou výjimku mají soukromí cestující, a to v případě malého množství nebo hodnoty převáženého zboží, které tak nemusí deklarovat. Rovněž zůstalo zachováno váhové clo pro zemědělské zboží (včetně potravin).

Na jedné straně se od 1. ledna 2024 přestaly vybírat dovozní cla na průmyslové zboží, na druhé straně se ale zvýšila švýcarská sazba DPH ze 7,7 na 8,1 %, snížená sazba z 2,5 na 2,6 % a zvláštní sazba z 3,7 na 3,8 %.

Další změna se týká kódů celního sazebníku. Od ledna již neplatí 1 603 z dosavadních 9 114 položek celního sazebníku. K tomuto snížení počtu celních položek se také částečně zjednodušilo zařazení zboží pro podniky, neboť poslední dvě číslice osmimístných čísel celního sazebníku lze nyní nahradit číslem "00". Švýcarský všeobecný celní sazebník obsahuje celkem 97 kapitol. Zrušení se týká veškerého zboží v položkách celního sazebníku 25-97. Zrušení se ale netýká položek celního sazebníku 01-24. Jedná se zejména o zvířata a zboží živočišného nebo rostlinného původu, tj. především potraviny. Odkaz na všeobecný celní sazebník v němčině naleznete zde: General tarif Änderungen auf den 1.1.2024

České firmy, které do Švýcarska vyvážejí zboží, by měly přizpůsobit své přepravní a celní procesy tak, aby co nejlépe a efektivně využily nové rámcové podmínky.

Doporučení pro české exportéry

Aktualizujte svůj systém ERP (Plánování podnikových zdrojů)

Optimalizujte své stávající celní procesy.

Zaveďte do svých systémů aktualizované základní údaje, jako jsou kódy celního sazebníku, nebo zápis původu deklarovaného zboží, abyste zajistili bezproblémové dodržování obchodních a celních předpisů.

Sdělte změny všem zúčastněným stranám a svým obchodním partnerům.

Zajistěte, aby se nové švýcarské sazby DPH od 1. ledna 2024 promítly do vašich procesů a faktur pro zákazníky.

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista Velvyslanectví České republiky v Bernu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688