Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  17.01.2024 16:21:00

Hradec Králové: Za tři dny fungování kontaktního místa pro bydlení bylo zprostředkováno poradenství převážně osobám v bytové nouzi

V budově Magistrátu města Hradec Králové funguje již od 8. ledna kontaktní místo pro bydlení. K dispozici je dva dny v týdnu a za dobu od jeho zřízení jej navštívilo 16 osob, které jsou převážně v bytové nouzi. Cílem kontaktního místa je zprostředkovat zájemcům o městské nájemní bydlení a osobám ohroženým bytovou nouzí základní, případně odborné poradenství.
 

 
 
Kontaktní místo pro bydlení je otevřeno pro veřejnost v levém křídle budovy Magistrátu města Hradec Králové, konkrétně v kanceláři 25/A, vždy v pondělí a ve středu od osmi do sedmnácti hodin. „Odborný pracovník tu prvotně posoudí specifické individuální situace jednotlivce, včetně existence bytové nouze. Pokud zjistí, že jde o osobu v bytové nouzi, poskytne základní poradenství v bydlení a navrhne další možný postup včetně poučení o dostupných sociálních dávkách, případně zajistí zprostředkování odborného poradenství v rámci výkonu sociální práce. V ostatních případech doporučí další kroky směřující ke stabilizaci bytové situace v návaznosti na aktuální možnosti bytového fondu města. Byty zde ale přidělovány nejsou,“ uvádí náměstek odpovědný za sociální oblast Pavel Vrbický. Díky kontaktnímu místu získá město větší přehled o potřebách obyvatel.

V průběhu tří dnů, ve kterých bylo kontaktní místo zatím otevřeno, dorazilo 16 osob. V osmi případech se jednalo o osoby s nezaopatřenými dětmi, kterým končí nájemní smlouva, nebo jim již skončila. Svoji situaci přišli řešit také lidé předdůchodového věku z azylového domu nebo osoby, které splňovaly podmínky pro žádost o byty zvláštního určení. Jde o byty pro seniory a tělesně postižené. „Je zřejmé, že kontaktní místo plní svůj účel. Je jednou z aktivit, jenž je v souladu s chystaným zákonem o podpoře v bydlení, který by mohl být schválen v letošním roce. Kontaktní místo pro bydlení není pouze pro lidi v akutní bytové nouzi, ale například i pro mladé lidi, kteří začínají bydlet a pro mladé rodiny s malými dětmi nebo matky samoživitelky. Výhodou městského bydlení je o přibližně 20 procent snížené nájemné oproti komerčnímu nájemnému. Přesto i tak námi stanovená výše nájmu dává dost prostředků na budoucí opravy,“ dodává náměstek Vrbický. Více informací je k dispozici na webu města http://mhk.cz/1sV.


Kateřina Malá
tiskové oddělení
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 17.1.2024 / 17.1.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688