europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  17.01.2024 12:43:00

Odvětví streamování hudby: EU musí zajistit spravedlivé odměňování umělců a transparentní algoritmy

V usnesení, které bylo 532 hlasy (61 bylo proti a 33 se zdrželo hlasování), poslanci žádají, aby byla napravena nerovnováha v rozdělování příjmů na trhu streamování hudby, neboť v současnosti většina autorů a interpretů dostává velmi nízké odměny. Trvají na novém právním rámci EU pro toto odvětví, pro které v současné době neplatí žádná pravidla Evropské unie. Hlavní způsob, jak lidé nyní poslouchají hudbu, je přitom prostřednictvím služeb streamování hudby.

Spravedlivé odměňování autorů

Poslanci v usnesení vyzývají k revizi v současnosti využívaných „předdigitálních sazeb licenčních poplatků“ a odsuzují existenci systémů payola, které nutí autory, aby výměnou za větší viditelnost přijímali nižší nebo žádné příjmy.

Zviditelnění evropských děl

EU musí přijmout opatření, zaručující viditelnost a dostupnost evropských hudebních děl v „obrovskému množství obsahu“, který neustále roste na platformách pro streamování hudby, požadují poslanci. Navrhují rovněž „zvážit možnost“ zavést konkrétní opatření, jako jsou kvóty pro evropská hudební díla.

Transparentnost nástrojů umělé inteligence

Právní úprava EU by měla zavázat platformy k transparentnosti jejich algoritmů a systémů pro doporučování obsahu s cílem předcházet nekalým praktikám, jako je manipulace s údaji o streamování, která se údajně používá ke snížení poplatků umělců.

Poslanci navrhují zavést označení, které by informovalo veřejnost o tom, že skladby, které poslouchají, byly vytvořeny umělou inteligencí, a vyzývají k boji proti šíření deepfakes na hudebních streamovacích platformách (které využívají identitu, hlas a podobu autorů bez jejich souhlasu).

Pravidla by také měla zavazovat streamovací platformy k identifikaci autorů správným přidělováním metadat k písním, aby byla jejich díla lépe viditelná.

Podpora hudební rozmanitosti

Poslanci poukazují na studie, podle nichž příjmy na trhu streamingu plynou především největším hudebním vydavatelstvím a nejpopulárnějším umělcům, zatímco méně populární styly a méně obvyklé jazyky jsou přehrávány méně často. Právní předpis EU by proto měl obsahovat ukazatele rozmanitosti, které by hodnotily škálu dostupných žánrů a jazyků a přítomnost nezávislých autorů, a evropská průmyslová strategie pro hudbu by měla podporovat rozmanitost evropského hudebního odvětví a podporovat menší hráče.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Ibán García del Blanco (S&D, ES) uvedl: „Parlament vyjadřuje obavy evropských tvůrců, kteří jsou jádrem trhu se streamováním hudby. Kulturní rozmanitost a zajištění toho, aby autoři byli uznáváni a spravedlivě odměňováni, bylo vždy naší prioritou. Proto žádáme o pravidla, která zajistí, že algoritmy a doporučovací nástroje používané službami pro streamování hudby budou transparentní, že tyto služby budou transparentní také o využívání nástrojů umělé inteligence, a že bude kladen důraz na evropské autory.“

Záznam tiskové konference zpravodaje je k dispozici zde.

Souvislosti

Digitální hudební platformy a služby pro sdílení hudby v současnosti umožňují přístup až k 100 milionům nahrávek, a to buď bezplatně, nebo za poměrně nízké měsíční předplatné. Streamování představuje 67 % celosvětových příjmů hudebního odvětví s ročním příjmem 22,6 miliardy USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688