Pojištění  |  16.01.2024 17:17:47

O jarních prázdninách bývá na sjezdovkách plno. Riziko srážky sníží servis lyží a ohleduplnost

O jarních prázdninách vyráží do hor více než polovina lyžařů z celé zimní sezóny (57 %) a na svazích tak lidé čelí vyššímu riziku srážky. I přesto ale nosí helmu jen sedm dospělých z deseti. Děti naštěstí mají helmy už v naprosté většině případů (98 %). Na sjezdovkách lze snížit riziko úrazů dodržováním bezpečnostních pravidel FIS či důkladným servisem lyží. Na ten ale dbá pouze 52 % z Čechů. Podle statistik ERV Evropské pojišťovny může právě nevyhovující stav lyžařského a snowboardového vybavení za každou šestou nehodou na sjezdovce.

Jarní prázdniny letos vychází na období od 5. 2. do 17. 3. Právě v tuto dobu tak na sjezdovkách potkáme velké množství dětí, které mnohdy ještě nejsou tak zkušenými jezdci. Proto je zvláště důležité chovat se nanejvýš ohleduplně. Každý by si před vstupem na sjezdovku měl osvěžit pravidla FIS. Desatero pravidel sportovcům připomíná například to, aby se vždy před rozjezdem dostatečně rozhlíželi, při zastavování se zbytečně nezdržovali na úzkých a nepřehledných místech, nebo aby na sjezdovkách vždy respektovali značení a signalizace.

Děti bez helmy již téměř nepotkáme, dospělí ale příkladem nejdou

V ČR zatím povinnost nošení helmy není. Oproti tomu například v sousedním Slovensku, Rakousku či Itálii ano. „Pozitivní zprávou však je, že dítě bez helmy na sjezdovce již téměř nepotkáme, nosí ji 98 % z nich,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Průzkum ERV Evropské však dále ukázal, že chránič páteře už nasadí rodiče pouze každému čtvrtému dítěti. Navzdory tomu, že zranění hlavy patří k nejvážnějším úrazům vůbec, sami dospělí na helmy ale zapomínají a páteřáky nenosí už takřka vůbec. Helmu si nasadí pouze 7 z 10 dospělých a chránič páteře dokonce jen každý desátý.

Nepodceňujte servis lyží

Pro bezpečné lyžování a předejití srážky je důležité mít správně seřízené vázání. Součástí pravidelné údržby vybavení by měl být i servis hran a skluznic. Podle statistik ERV Evropské pojišťovny je právě nevyhovující stav lyžařského vybavení příčinou každé šesté nehody na sjezdovce. „Z našeho průzkumu ale vyplývá, že lyže nebo snowboard si pravidelně nechává seřídit jen polovina lidí,“ říká Vlastimil Divoký.

Nejlepší variantou je samozřejmě svěřit servis zkušeným odborníkům. Lyžaři budou mít jistotu, že je vše seřízeno, jak má, a navíc dostanou i potvrzení o údržbě,“ říká Vlastimil Divoký. Přestože ERV Evropská potvrzení o servisu vybavení běžně nevyžaduje, v případě srážky může být velmi užitečné. V rámci prošetřování srážky se totiž potvrzení o provedeném servisu může zohlednit při určování viníka dané nehody.

EHIC karta v zahraničí nestačí

Při plánování zimní zahraniční dovolené je důležité mít na paměti, že většina zdravotnických zařízení na horách je soukromá a Evropský průkaz zdravotního pojištění (tzv. EHIC kartu) v nich nejde uplatnit. EHIC karta navíc nepokrývá ani zásah horské služby, transport do nemocničního zařízení nebo zpět do České republiky. Přičemž cena za převoz vrtulníkem vyjde na více než 100 tisíc korun. Při nastavování správné skladby pojištění by pak lidé měli myslet na dostatečně vysoké limity léčebných výloh, pojištění odpovědnosti, a hlavně kvalitní asistenční službu. "Asistence hraje klíčovou roli v řešení vzniklých problémů a zajišťuje adekvátní zdravotní péči," říká Vlastimil Divoký.

Bez pojištění odpovědnosti si v Itálii nezalyžujete

Právě pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou jinému lyžaři je dalším důležitým parametrem. Jeho důležitost potvrzuje i italská legislativa. Od ledna 2022 je totiž pojištění odpovědnosti ze zákona povinné v italských lyžařských střediscích. Lyžaři musí na vyzvání prokázat, že jej mají sjednané, často už při nákupu skipasů. Za porušení této povinnosti hrozí nejen odebrání skipasu, ale i pokuta až do výše 150 eur.

"Z tohoto důvodu obsahují všechny naše produkty určené na hory pojištění odpovědnosti," upozorňuje Vlastimil Divoký a dodává: „Pojištění zohledňuje i pronájem náhradního lyžařského vybavení nebo potřebu prodloužení pobytu kvůli lavině. Lze ho snadno sjednat online nebo telefonem během pár minut."

Své ratolesti mějte neustále na očích
Kromě povinnosti mít sjednané pojištění odpovědnosti myslí italská legislativa i na dohled nad dětmi mladších 14 let. Ty, podle zákona, nesmí rodič nebo odpovědná osoba opustit či nechat bez dozoru. Za porušení tohoto zákona hrozí odnětí svobody od 6 měsíců do 5 let.

Ačkoli není český zákon k lyžařům tak přísný, podle vzoru toho italského by se měli chovat všichni zodpovědní rodiče i na tuzemských sjezdovkách.

Termín jarních

prázdnin

Okres, obvod

5. 2. – 11. 2.

Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Domažlice, Hodonín, Karviná, Louny, Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Tachov, Vyškov, Znojmo

12. 2. – 18. 2.

Děčín, Frýdek-Místek, Cheb, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Litoměřice, Nymburk, Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Přerov, Sokolov + Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou

19. 2. – 25. 2.

Hradec Králové, Kroměříž, Mělník, Nový Jičín, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Praha-východ, Praha-západ, Rakovník, Teplice, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín

26. 2. – 3. 3.

Bruntál, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Liberec, Náchod, Písek, Semily

4. 3. – 10. 3.

Chomutov, Jeseník, Jičín, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Opava, Prachatice, Příbram, Rychnov nad Kněžnou, Strakonice, Šumperk, Tábor, Ústí nad Labem

11. 3. – 17. 3.

Benešov, Beroun, České Budějovice, Český Krumlov, Chrudim, Klatovy, Ostrava-město, Pardubice, Prostějov, Rokycany, Svitavy, Trutnov, Ústí nad Orlicí

Vlastimil Divoký
manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

03.02.2022Hradec Králové - Otevření skateparku o jarních prázdninách Hradec Králové (hradeckralove.org)
26.01.2022Hradec Králové: Pololetní i jarní prázdniny v aquacentru Hradec Králové (hradeckralove.org)
19.01.2022Jarní prázdniny v Technologickém centru Hradec Králové Hradec Králové (hradeckralove.org)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688