OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  16.01.2024 16:33:02

Uchráněná hodnota je v GČP za loňský rok 727 milionů Kč (Pojistné podvody)

Loňský rok přinesl Generali České pojišťovně nový rekord, za nímž stojí práce jejích detektivů a analytických týmů. Ti totiž odhalili pojistné podvody v hodnotě 727 milionů korun. Jde přitom o nejvyšší číslo v historii, když se meziročně (proti roku 2022) tato částka navýšila o čtvrtinu.

„Složitá ekonomická situace Česka se ve statistikách pojistných podvodů vždy velmi jasně projeví. Naši zkušenost potvrdil i loňský rok, který provázela mimo jiné i poměrně vysoká inflace. Jednotlivci a mnohem významněji podnikatelské subjekty se pokoušeli vylákat z pojišťovny pojistné plnění buď zcela neoprávněně nebo v neopodstatněně vyšší částce,“ komentuje výsledky Petr Kafka, šéf útvaru vyšetřování v Generali České pojišťovně. Pojistný podvod představuje trestný čin podle § 210 trestního zákoníku – pachatelé za něj mohou být odsouzeni k trestu odnětí svobody ve výši až 10 let.

Podnikatelé: podvody za půl miliardy

Podvody se zdaleka nejvyšší ambicí pro neoprávněnou výplatu pojistného plnění odhalují detektivové dlouhodobě v případě podnikatelského pojištění. Daří se jim odhalovat případy za desítky tisíc, ale také za desítky milionů. Díky rozkryté kauze, kdy jen jeden jediný pojistný podvod představoval 200 milionů korun, se tak podnikatelé podíleli na loňském celkovém účtu pojistných podvodů ze 70 procent!

Není přitom bez zajímavosti, že meziročně toto číslo narostlo o 38 %. „V loňském roce jsme v souvislosti s podvody prošetřovali zejména menší a střední podnikatelské subjekty. Typické pro ně je, že jejich ekonomická situace a potenciál lze označit za horší,“ vysvětluje Petra Kafka.

Lidé: pokusy v oblasti zdraví i majetku

Ztížená ekonomická situace, kterou provázel růst cen kvůli vysoké inflaci, stojí i za hojnější snahou podvést pojišťovnu zejména v oblasti výplat pojistného plnění u zdravotních nároků, ale rovněž v oblasti majetkového pojištění.

Generali Česká pojišťovna odhalila druhý nejvyšší objem pojistných podvodů u povinného ručení – konkrétně jde o oblast výplat pojistného plnění ze škod na zdraví. Detektivové odhalili a před neoprávněnou výplatou uchránili podvody za téměř 108 milionů korun. Ve významné míře se u těchto případů řeší situace, kdy lidé vznášejí neúměrně vysoké nároky na odškodnění.

V případě majetkového pojištění největší domácí pojišťovna zaznamenala meziroční nárůst objemu pojistných podvodů dokonce o 70 % na 52,5 milionu korun. Podle předpokladů detektivů stojí za tímto enormním rozmachem zejména špatná ekonomická situace roku 2023 spojená s vysokou inflací – právě tyto dvě okolnosti se propsaly do zvýšené podvodné aktivity tohoto segmentu pojištění.

I loni rezonovaly podvody týkající se automobilů, konkrétně škody vyplácené z havarijního pojištění. Jestliže v roce 2022 odhalili detektivové podvody za 18 milionů, loni tato částka narostla na 23,8 milionů korun. Jen na odcizení vozidel přitom připadá 6 milionů.

Kraje: ve většině se podvádělo více

Při pohledu do statistik pojistných podvodů odhalených podle kraje mluví fakta jasně: v devíti ze 14 krajů Generali Česká pojišťovna zaznamenala nárůst objemu odhalených pojistných podvodů, a to minimálně dvojciferným tempem. Celkovou situaci dle krajů přináší následující tabulka:

Kraj

Uchráněná hodnota

Meziroční změna

Ústecký

212,8 mil. 270%

Jihočeský

92,8 mil. 49%

Jihomoravský

64,1 mil. 29%

Plzeňský

63,6 mil. 24%

Moravskoslezský

49,4 mil. 24%

Královéhradecký

33,7 mil. 54%

Pardubický

22,1 mil. 18%

Liberecký

20,3 mil. 40%

Vysočina

6,6 mil. 47%

Praha

90,9 mil. -28%

Středočeský

49,7 mil. -27%

Zlínský

11,5 mil. -45%

Olomoucký

6,9 mil. -267%

Karlovarský

2,5 mil. -480%

Práce v terénu i datové analýzy

Pojistné podvody se Generali České pojišťovně daří odhalovat především díky zkušeným odborníkům – „detektivům“, kteří se podílejí přímo na šetření podezřelých pojistných událostí. Stále významnější roli pak hraje i práce týmu analytiků, kteří poskytují on-line datovou a analytickou podporu při tomto šetření. "Úspěšnost v odhalování podvodů nám pomáhá výrazně zlepšovat kromě profesionálů v oboru zejména datová analýza pojistných událostí, která s využitím umělé inteligence i strojového učení dosahuje vynikajících výsledků,“ upřesňuje Petra Kafka, šéf útvaru vyšetřování Generali České pojišťovny.

Z praxe: kamarádská pomoc

V rámci podnikatelského pojištění došlo k odmítnutí výplaty pojistného plnění v případě fingovaného vloupání. Majitel prodejny s šaty a módními doplňky oznámil vloupání, při kterém mu mělo být odcizeno zboží v hodnotě 200 tisíc korun. Detektivové pojišťovny však při posuzování všech okolností z místa vloupání odhalili celou řadu nelogičností ve způsobu poškození obchodu. Ve spolupráci s Policií ČR a za využití operativních technik bylo zjištěno, že poškozenému se nezdařil podnikatelský záměr a domluvil se se dvěma kamarády na zinscenování vloupání s následným odcizením zboží. V rámci trestního řízení bylo obvinění vzneseno proti všem třem mužům.

Dekáda odhalených podvodů v Generali České pojišťovně

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688