ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.01.2024 16:21:00

Evropská politika soudržnosti podporuje zaměstnanost milionů lidí, zlepšuje energetickou účinnost a chrání občany před přírodními klimatickými katastrofami

Souhrnná zpráva o provádění ESI fondů za rok 2023

Evropská komise dnes zveřejnilasouhrnnou zprávu o provádění evropských strukturálních a investičních fondů (ESI fondů) za rok 2023, v níž prezentuje některé ze zastřešujících úspěchů ESI fondů na konci roku 2022. Tyto fondy jsou hlavními finančními nástroji politiky soudržnosti, které podporují investice do regionálního rozvoje z programového období 20142020.

Zpráva ukazuje širokou škálu podpory dostupné prostřednictvím různých programů na období 20142020 a její přímý a pozitivní dopad na regiony, podniky a především na lidi, kteří jsou jádrem ESI fondů. Ukazuje rovněž flexibilitu a přizpůsobivost rámce s cílem poskytnout řešení dopadů pandemie COVID-19, útočné války Ruska proti Ukrajině a následné energetické krize.

I když se solidarita soustředila na dlouhodobou konvergenci a konkurenceschopnost, byla vždy jádrem ESI fondů. Pomohly členským státům pečovat o uprchlíky a překonat dopady bezprecedentních přírodních klimatických katastrof, čímž v konečném důsledku zmírnily tlak na vnitrostátní rozpočty.

Zpráva představuje úspěchy ESI fondů do konce roku 2022 a ukazuje, že Komise:

ESI fondy jsou stabilní hnací silou investic v EU. Díky svému dlouhodobému záběru a tematickému zaměření směrují zdroje na posílení územní, hospodářské a sociální soudržnosti regionů EU. Nadále pomáhají regionům a podnikům překonat výzvy spojené s ekologickou a digitální transformací, a to vše při zvyšování kvalifikace pracovníků a podpoře územní spolupráce EU. Udrželi se v kontextu bezprecedentních krizí, od pandemie COVID-19 a přírodních klimatických katastrof.

Pozadí

Fondy ESI jakožto největší investiční nástroj rozpočtu EU podporují územní, hospodářskou a sociální soudržnost evropských regionů, jakož i jejich odolnost a oživení po četných krizích v posledních letech. ESI fondy zahrnují:

Účelem těchto fondů je investovat do vytváření pracovních míst a do udržitelné a zdravé evropské ekonomiky a životního prostředí. Cíle politiky sledované v rámci ESI fondů zahrnují:

  • výzkum a inovace
  • digitální technologie
  • podpora nízkouhlíkové ekonomiky
  • udržitelné řízení přírodních zdrojů
  • malé podniky
  • inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění
  • zaměstnanost, lepší vzdělávání a odborná příprava
  • posílení institucionální kapacity veřejné správy
  • městský rozvoj a územní spolupráce (Interreg).

Výroční souhrnná zpráva o fondech ESI týkající se jejich provádění v období 20142020 je požadavkem podle článku 53 nařízení (EU) č. 1303/2013. Letošní zpráva představuje vývoj finančního provádění ESI fondů v období 20142020 do konce roku 2022.

Více informací

Souhrnná zpráva a přílohy o provádění evropských strukturálních a investičních fondů za rok 2023

Platforma otevřených dat politiky soudržnosti

Informační přehled: Evropské strukturální a investiční fondy – podpořeno 5 milionů podniků

@VDombrovskis

@ElisaFerreiraEC

@NicolasSchmitEU

@jwojc

@VSinkevicius

@EUinmyRegion

@EU_Social

Quote

Prostřednictvím evropských strukturálních a investičních fondů usilujeme o podporu výzkumu a inovací, digitálních technologií, malých a středních podniků a nízkouhlíkového hospodářství v EU. Z výroční souhrnné zprávy za rok 2023 vyplývá, že jsme v této misi úspěšní. Zbývá však ještě mnoho práce na posílení evropského hospodářství v souvislosti s energetickou krizí a rostoucí konkurencí na světové scéně. Tyto fondy budou v tomto úsilí hrát klíčovou úlohu.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2024-01-14

Evropské strukturální a investiční fondy jsou důkazem toho, že Evropa je vždy připravena a ochotna podporovat své regiony a občany s cílem dosáhnout rovných podmínek prostřednictvím vyváženého územního rozvoje a inteligentního růstu podporujícího začlenění ve všech zemích, jakož i reagovat na současné rostoucí výzvy v duchu solidarity a sounáležitosti. Tyto fondy podporují malé a střední podniky, zlepšují pracovní příležitosti a pomáhají členským státům řešit klimatické katastrofy. Seznam pokračuje. Jádrem těchto fondů jsou lidé!
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2024-01-14

Evropský sociální fond poskytuje klíčové finanční prostředky s cílem pomoci lidem vstoupit na trh práce, zajistit sociální začlenění a pomoci pracovníkům zapojit se do odborné přípravy zaměřené na rozvoj jejich dovedností, zejména v souvislosti s ekologickou a digitální transformací. Sociální fondy EU mají přímý dopad na životy lidí a přispívají k budování spravedlivější a inkluzivnější Evropy.
Nicolas Schmit, komisař pro pracovní místa a sociální práva 2024-01-14

Zemědělství je páteří venkovských komunit. Se 128 miliardami EUR přidělenými na toto programové období pomohl Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova podpořit investice do udržitelného zemědělství, podpořit zakládání mladých zemědělců, vytvářet pracovní místa na venkově a posílit zemědělské postupy, které zvyšují biologickou rozmanitost. Je důležité pokračovat ve spolupráci s partnery na místě, aby se zajistilo, že financování bude zaměřeno na místní otázky a potřeby v souladu s celkovými prioritami EU. Podpora místní správy za účelem zachování dynamického venkovského hospodářství je jednou z klíčových silných stránek podpory rozvoje venkova ze strany EU.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2024-01-14

Evropský námořní a rybářský fond (ENRF) hraje klíčovou úlohu v udržitelném rozvoji našeho odvětví rybolovu a akvakultury. Pomohl nám diverzifikovat ekonomiky našich pobřežních komunit, podporovat inovace a nastartovat ekologickou transformaci. Můžeme být hrdí na jeho celkový dopad a na způsob, jakým zlepšila celkovou kvalitu života a pracovní příležitosti pro občany EU.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-01-14

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688