Ústavní soud (usoud.cz)
Zákony a právo  |  23.11.2023 16:04:00

K valorizaci důchodů proběhne veřejné jednání. Ústavní soud zveřejnil dosavadní stanoviska stran

Ústavní soud, Brno, TZ 92/2023

Ústavní soud dnes nařídil veřejné jednání v kauze valorizace důchodů (důchody I). Jednání proběhne dne 10. ledna 2024 a soud na něm vyslechne ministry i řadu odborníků. Plénum Ústavního soudu je přesvědčeno, že jednání pomůže objasnit okolnosti případu důležité pro jeho rozhodnutí.

Plénum Ústavního soudu se schází na pravidelných každotýdenních neveřejných poradách. Již čtyřikrát se návrhem k valorizaci důchodů zabývalo a diskutovalo o něm. Ústavní soud nyní dospěl k závěru, že by ústní jednání mohlo objasnit důležité okolnosti případu. Proto dnes k lednovému jednání mimo jiné předvolal jako svědky místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku a ministra financí Zbyňka Stanjuru. Také si vyžádal stanovisko od Národní rozpočtové rady, odborného pracoviště CERGE-EI, České národní banky a Českého statistického úřadu. Stanoviska poslouží mimo jiné k posouzení námitky (ne)existence mimořádných okolností a hrozby značných hospodářských škod. Odborníci z těchto nezávislých institucí se jednání pravděpodobně také zúčastní. Ústavní soud zároveň vyzval účastníky řízení, aby soudu sdělili, zda budou navrhovat provedení dalších důkazů. Rozhodnutí o tom, zda a jaké důkazy budou provedeny, přísluší Ústavnímu soudu.

Průběh jednání vychází ze zákona o Ústavním soudu. Ústní jednání řídí předsedající, který je zároveň předsedou Ústavního soudu (Josef Baxa). Jednání zjednodušeně řečeno slouží ke slyšení stran, podobně jako před obecnými soudy. O ústním jednání se proto vyrozumívají účastníci řízení (jejich zástupci). Také na něm probíhá dokazování, například svědeckými výpověďmi, vyjádřeními státních orgánů nebo posudky. Jednání je ze zákona veřejné. Není však před Ústavním soudem pravidlem – ve většině případů soud ve svých rozhodnutích uvádí, že od jednání nebylo možno očekávat další objasnění věci, proto je nenařizoval. V minulosti proběhlo ústní jednání například ve věci data retention (tisková zpráva přístupná zde).

Jednání se budou moci účastnit média i široká veřejnost. Po novinářích bude soud vyžadovat akreditaci. Bližší informace budou zveřejněny na stránkách Ústavního soudu dne 3. ledna 2024.

Řízení je vedeno pod spisovou značkou Pl. ÚS 30/23, soudcem zpravodajem je Jan Svatoň. Řízení bylo zahájeno na návrh skupiny 71 poslanců, za které jedná poslankyně Alena Schillerová. Poslanci návrh odůvodnili protiústavností právní úpravy kvůli nepřípustné zpětné účinnosti schválených zákonů. Snížení mimořádné valorizace bylo podle nich retroaktivní a nabouralo očekávání zvýšení důchodů (zejména u příjemců). Poslanci rovněž zpochybňují způsob projednávání novely, které mělo proběhnout ve stavu legislativní nouze bez toho, že by byly pro takový postup splněny zákonné podmínky, a navíc s nepřípustným omezením parlamentní rozpravy. Na podporu svých tvrzení odkázali v návrhu na vyjádření různých uznávaných autorit (jako jsou prezident republiky nebo akademici v oboru ústavního práva). Požádali také Ústavní soud o přednostní projednávání svého návrhu.

Návrh skupiny poslanců zaslal Ústavní soud k vyjádření účastníkům řízení a vyžádal si repliku k nim. V současné době proto již má soud k dispozici zákonem vyžadovaná písemná vyjádření obou komor Parlamentu a vlády, která se rozhodla vstoupit do řízení. Níže proto zveřejňuje veškeré písemné podklady:

Návrh skupiny poslanců sp. zn. Pl. ÚS 30/23 (valorizace důchodů I) je dostupný zde (2.2 MB, PDF).
Vyjádření Poslanecké sněmovny je dostupné zde (469 KB, PDF).
Vyjádření Senátu je dostupné zde (429 KB, PDF).
Vyjádření vlády je dostupné zde (1.5 MB, PDF).
Replika navrhovatele k vyjádřením je dostupná zde (783 KB, PDF).

 

Kamila Abbasi
tisková mluvčí Ústavního soudu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688