Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  15.01.2024 09:29:07

ČEZ Prodej rozesílá plány zálohy na rok 2024: většině zákazníků zůstanou stejné jako loni

Společnost ČEZ Prodej začala rozesílat informace o nastavení záloh v roce 2024 stovkám tisíc svých zákazníků. Pro většinu domácností zůstanou na obdobné výši jako loni. Potvrdil se tak odhad, že snížení obchodní části ceny od 1. ledna vykompenzuje nárůst regulované složky po skončení vládních cenových stropů. Celkem ČEZ Prodej obešle v následujících dnech téměř dva miliony zákazníků.

Tento týden začala společnost ČEZ Prodej s rozesílkou téměř 2 milionů e-mailů, SMS zpráv a dopisů s informacemi o nastavení záloh za elektřinu a plyn v letošním roce. U tří čtvrtin domácností zůstávají zálohy stejné.

„Potvrzují se naše loňské odhady, že i přes nárůst regulované složky ceny energií, bude většina zákazníků letos platit stejně nebo dokonce o něco méně než loni. Výrazné snížení obchodní části ceny totiž vykompenzuje růst u regulované složky. Říkali jsme, že zhruba 40 % zákazníků se platby za elektřinu v průměru o pár procent sníží a u plynu půjde cena dolů většině zákazníků. Plány záloh, které nyní zákazníkům rozesíláme, těmto odhadům odpovídají – u dvou pětin zákazníků zálohy ukazují, že domácnost letos může mít i při udržení dosavadních záloh dokonce přeplatek,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zbylé zákazníky, kterým by mohly platby růst, ČEZ Prodej vyzývá k provedení samoodečtu, aby mohly být zálohy nastaveny co nejpřesněji. Po zadání údajů do aplikace MŮJ ČEZ dostane zákazník informaci o ideálním nastavení záloh pro své odběrné místo a zároveň si je může rovnou v aplikaci jednoduše přenastavit. K samoodečtům také ČEZ Prodej vyzývá nové zákazníky, nebo domácnosti s novým elektroměrem, u kterých nemá k dispozici dostatečnou historii odečtů.

Pravidelné zadávání samoodečtů ale doporučuje všem zákazníkům: v aplikaci MŮJ ČEZ totiž pak uživatelé mohou sledovat vývoj své spotřeby v čase a případně také reagovat úpravou nastavení záloh na doporučenou výši.

Od 1. ledna 2024 snížil ČEZ Prodej cenu obchodní složky elektřiny u nefixovaného produktu o více než 20 % oproti současnému stropu. Cena ve výši 3 960 /MWh (bez DPH) je tak jednou z nejnižších, za kterou si zákazník na trhu může produkt na dobu neurčitou sjednat. U plynu se ceny od ledna snížila o téměř 30 % pod strop. Také v nabídce plynu na dobu neurčitou se ČEZ Prodej drží s nabídkovou cenou 1 790 /MWh bez DPH na předních příčkách nejvýhodnějších produktů. Levnější obchodní složka ceny energií tak u většiny zákazníků vykompenzovala nárůst regulované složky.

Alice Horáková
mluvčí Skupiny ČEZ

21.01. 16:19  Kdo lže? (David Kotrba)
21.01. 16:17  Klasika (David Kotrba)
16.01. 05:48  Vládní strop (vali.boss)
15.01. 16:08  Kdo lže? (Lakriz)
15.01. 14:07  Hoax (Zdenda)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688