OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  12.01.2024 12:00:00

Tři aktuality z pojištění v pobaltských zemích

opojištění

Jak se dařilo třem vybraným pojistným evropským trhu v závěru roku 2023?

Estonsko poprvé…

Podle Estonského fondu dopravního pojištění (LKF) činilo v prvních 10 měsících roku 2023 průměrné roční pojistné za pojištění motorových vozidel 144 EUR, což je podle expertů z fondu meziročně o 22 % více.

„Cena pojištění motorových vozidel není fixní; závisí na několika různých základních faktorech, jako je typ vozidla, účel použití, technické ukazatele, škodní průběh majitele, a na několika desítkách dalších faktorů. Výši ceny však nejvíce ovlivňuje počet dopravních nehod, jejich rozsah a konkurence na trhu. Cena pojištění motorových vozidel v Estonsku je výsledkem těsného konkurenčního boje mezi deseti pojišťovnami, které různě hodnotí rizika zákazníků,“ vysvětlil Andres Piirsalu, člen představenstva LKF. Dodal, že vzhledem k velikosti estonského trhu je konkurence na trhu pojištění motorových vozidel těsnější než ve většině zemí světa.

Od ledna do října se v Estonsku stalo 28 000 pojistných událostí v oblasti motorových pojištění, což je stejný počet jako ve srovnatelném období loňského roku. Průměrná škoda při dopravní nehodě v Estonsku činí 2 100 EUR. Podle Piirsalu prošlo pojistné na pojištění motorových vozidel v průběhu let mnoha změnami. „Například v roce 2018 činilo průměrné roční pojistné 142 EUR, ale v roce 2021 propadlo na 102 EUR. Poté začalo znovu stoupat a koncem října loňského roku dosáhlo 117 EUR. Za 10 měsíců letošního roku poskočilo až na 144 EUR,“ uvedl.

Estonsko podruhé…

Podle Estonské asociace pojišťoven (EKsL) způsobily bouře v posledních 15 letech nejvíce pojistných událostí v prosinci. Riziko bouřek je vyšší také v říjnu a srpnu. Zatím největší bouře v letošním roce 2023 byla 7. a 8. října, kdy způsobila 1 500 pojistných událostí s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu EUR. Jak poznamenal Ulli Reimets, vedoucí oddělení prevence škod společnosti EKsL, téměř polovina říjnových škod se týkala pojištění domácností. „V každém čtvrtém případě bouře poškodila střechu. Každý pátý případ se týkal pojištění odpovědnosti,“ vysvětlil Reimets.

Z uvedeného počtu škod se týkalo pojištění majetku a domácností celkem 227 případů s celkovou škodou 1,2 milionu EUR. Průměrná škoda způsobená vichřicí v pojištění firemního majetku právnické osoby činila 5 326 EUR, ovšem řada škod byla vyšší než 100 000 eur. V rámci havarijního pojištění vozidel bylo uhrazeno 217 škod způsobených vichřicí s celkovou škodou 600 000 EUR. Průměrná škoda způsobená vichřicí na autě činila 2 728 EUR, přičemž největší škody byly nad úrovní částky 10 000 EUR.

Lotyšsko

Podle Lotyšské asociace pojišťoven (LAA) se pojistné na životní pojištění na obyvatele v pobaltských zemích pohybuje v rozmezí od 60 do 104 EUR, což je několikanásobně méně než průměr v Evropě, ale srovnatelné se středoevropskými zeměmi.

Podle asociace činilo v roce 2022 životní pojistné na osobu v Lotyšsku 76 EUR, v Estonsku 60 EUR a v Litvě 104 EUR. Zatímco Polsko je s 78 EUR zcela srovnatelné, Česká republika se 187 EUR a Maďarsko se 177 EUR byly sice dál, ale ne tak vzdálené. Relativně vyšší částku má Slovinsko - 364 EUR na jednoho obyvatele ročně.

Evropský průměr se přitom pohybuje kolem 1 100 EUR pojistného na životní pojištění na osobu. Tento vysoký průměr tvoří země jako Rakousko a Nizozemsko, kde výše pojistného na životní pojištění na osobu činí 598 EUR, resp. 696 EUR, dále ale s mnohem vyššími průměrnými platbami pojistného Francie s 3 096 EUR, Španělsko s 3 922 EUR a Dánsko s 4 964 EUR ročně.

„V Lotyšsku se potýkáme dosud s nízkou kulturou spoření a nedbalostí lidí o své osobní finanční zabezpečení. A tyto průměrné údaje ukazují, že nejsme sami – podobná situace je i v Estonsku, Litvě a dalších zemích s podobnou ekonomickou situací a historickými zkušenostmi,“ říká Janis Abasins, prezident lotyšské asociace LAA.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688