Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  12.01.2024 10:52:06

Revolut: Počet obchodujících Čechů se v roce 2023 zvýšil o 44%, průměrně obchodují s 66 000 Kč. Nejoblíbenějším titulem je Tesla

 V roce 2023 zaznamenal Revolut v České republice 44% nárůst obchodujících zákazníků. 
 Češi patřili mezi nejaktivnější investory v aplikaci Revolut napříč Evropou. Průměrný obchodní účet dosahoval částky 66 412 , cože je o 47% více, v porovnání s průměrem EHP.
 Stejně jako většina Evropanů, i čeští investoři projevili nadšení do akcií firmy Tesla a nejobchodovanější akcí v EU byla německá 2G Energy.
 Češi byli v loňském roce mezi prvními, kteří měli přístup k Flexibilním účtům Revolut, alternativě k tradičním spořicím produktům, které zákazníkům umožňují investovat do fondů peněžního trhu v několika měnách (EUR, USD, GBP). Od července 2023 Češi na svých Flexibilních účtech nashromáždili více než 1,3 miliardy .
 V roce 2024 by úrokové sazby měly klesat a ceny dluhopisů by v takovém případě rostly, což by pro investory představovalo strategickou příležitost. Revolut již brzy nabídne zákazníkům možnost nakoupit dluhopisy několika klepnutími.

Praha, 12. ledna 2024 - Revolut, globální finanční superaplikace s více než 35 miliony zákazníků po celém světě a více než 600 tisíci v České republice, odhaluje některé trendy v investování Čechů a celé Evropy v roce 2023.

V roce 2023 zaznamenal Revolut v České republice 44% nárůst obchodujících zákazníků. Češi patřili mezi přední investory v aplikaci Revolut napříč Evropou, přičemž průměrný obchodní účet s cennými papíry na konci roku dosahoval částky 66 412 , což je o 47 % více ve srovnání s průměrem EHP, který činil 45 022 . Nejvyšší částky na investičních účtech měli zákazníci ve věkové skupině 55-64 let a dosahovaly v průměru 141 745 .

Ukazuje se také rozdílná dynamika mezi pohlavími. V České republice více investovali muži, kteří vykazovali vyšší míru aktivity a investovali větší částky. Průměrná výše částky na účtu byla u mužů 2x větší než u žen, a to 77 993 , resp. 30 413 .

V celém EHP byl v roce 2023 nejvíce obchodovanou americkou akcií americký automobilový gigant Tesla, následovaný americkou společností Momentus a čínskou automobilkou NIO. Mezi akciemi EU zaujal pozornost investorů pivovar Anheuser-Busch, následovaný německou automobilkou Volkswagen a nizozemskou platební společností Adyen

Stejně jako většina Evropanů projevili čeští investoři společné nadšení pro akcie společnosti Tesla (TSLA), následované čínskou Alibabou a americkou společností Cano Health. Nejobchodovanějšími akciemi v EU byly německé 2G Energy, Uniper a Volkswagen

Pro ty, kteří hledají diverzifikované a nákladově efektivní finanční nástroje, představil Revolut v loňském roce fondy obchodované na burze (ETF), které nabízejí široké diverzifikované portfolio aktiv, jako jsou akcie a dluhopisy. ETF, které si během roku 2023 zajistily přední pozice mezi českými investory, byly Vanguard S&P 500, iShares Core S&P 500 a iShares Core MSCI World.

V loňském roce byli Češi také mezi prvními, kteří získali přístup k Flexibilním účtům Revolut, investičnímu produktu, který nabízí alternativní způsob správy úspor ve více měnách investováním do fondů peněžního trhu. Flexibilní účty umožňují dobíjení a vybírání prostředků kdykoli, a to s variabilním úrokem, který se připisuje a vyplácí denně. Od července 2023 Češi nashromáždili na Flexibilních účtech více než 1,3 miliardy , v průměru 68 753 .

Rolandas Juteika, ředitelka Wealth and Trading (EHP) řekla: 

„Když se podíváme na rok 2023, došlo k působivému nárůstu akciového trhu o více než 24 % podle indexu S&P 500 a úžasných 54 % podle indexu Nasdaq 100. Tento rok byl důkazem odolnosti a přizpůsobivosti finančního prostředí. Vyhlídka do roku 2024 je taková, že úrokové sazby potenciálně vyvrcholí na úrovni 4–5 % v EHP. S poklesem úrokových sazeb rostou ceny dluhopisů, což představuje strategickou příležitost pro investory. Brzy našim zákazníkům umožníme k tomuto prostoru přístup jen několika klepnutími v aplikaci.

Povzbudivý trend klesající inflace s sebou přináší navíc i další vlnu optimismu a přispívá k příznivějšímu prostředí pro různé investiční strategie. Vstup do roku 2024 bude znamenat promyšlený a vyvážený přístup s ohledem na vyvíjející se podmínky na trhu, a to bude klíčem k využití nově vznikajících příležitostí.“

Revolut nedávno rozšířil svou investiční nabídku v celém EHP o akcie evropských společností kótovaných na burze a představil Obchodování Pro – předplatné pro pokročilé obchodníky se zvýhodněným provizním poplatkem, vyššími limity pokynů, pokročilou analýzou portfolia a desktopovým obchodním terminálem.

Revolut nabízí zákazníkům přístup k více než 2 200 cenných papírů kótovaných v USA, více než 140 cenným papírům kótovaným v EU a 200 fondům obchodovaným na burze prostřednictvím aplikace Revolut.



Investiční služby v EHP poskytuje Revolut Securities Europe UAB (Revolut), investiční společnost autorizovaná a regulovaná Litevskou centrální bankou. Tyto informace nejsou investiční radou, doporučením nebo nabídkou k přijetí jakéhokoli investičního rozhodnutí a jsou poskytovány pouze pro informační účely. Stejně jako u všech investic je zde investiční riziko a návratnost není zaručena. Hodnota investic může stoupat a klesat a výnosy mohou být ovlivněny kolísáním měn.





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688