mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.01.2024 15:17:00

Pan velvyslanec otevřel český stánek na veletrhu v Bagdádu

Pan velvyslanec otevřel český stánek na veletrhu v Bagdádu

11.01.2024 / 12:13 | Aktualizováno: 11.01.2024 / 15:17

Pan velvyslanec Petr Štěpánek ve čtvrtek 11. ledna 2024 otevřel společný český stánek financovaný z prostředků programu "Oficiální účasti" Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Veletrhu v Bagdádu se účastní zástupci 10 českých firem a dvou asociací. Účast firem zastřešuje Svaz průmyslu ČR a její Česko-irácká obchodní rada. Realizátorem stánku byla společnost M.I.P. Group, a.s.

Veletrhu se účastní AVDZP – Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnické techniky, ČDT – asociace Česká dobývací technika, Axeron Capital sro, Atega sro, Mechania sro, New Oil Generation, Surteg sro, Linet, Comedeq, TSE Medical, MZ Liberec, Royax Medical Equipment.

Katalog českých firem na veletrhu (PDF, 8 MB) , Pozvánka na slavnostní otevření stánku (JPG, 110 KB) , Pozvánka na slavnostní otevření stánku - arabská (JPG, 90 KB)

Realizátor české účasti na veletrhu (společnost M.I.P. Group, a.s.) připravil katalog českých firem, pozvánky, zajistil propagační předměty a drobné pohoštění. Velvyslanectví pomohlo s medializací.

Velvyslanec se zástupcem realizátora Milanem Kuchtou

Velvyslanec se zástupcem realizátora Milanem Kuchtou

Jak uvedl pan velvyslanec v rozhovorech pro Iráckou televizi a místní média, ČR má zájem o další rozvoj česko-irácké spolupráce. V únoru 2024 plánujeme uspořádat zasedání česko-iráckého smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci v Praze. Iráckou delegaci povede ministr obchodu a průmyslu Khaled Battal Al-Najm. Na konec ledna 2024 je plánována návštěva místopředsedy vlády a ministra ropy pana Hayana Abdulghaniho Al-Sawada v Praze. ČR usiluje také o návštěvu předsedy vlády Mohammeda Al Sudaniho v dubnu 2024. Všechny tyto návštěvy mají za cíl dále podpořit rozvoj vzájemného obchodu. Na konci roku 2023 jsme jednali s ministrem dopravy o účasti českých firem na národním dopravním projektu "Development Path".

Velvyslanec dává interview pro státní televizi

Velvyslanec dává interview pro státní televizi

Naše výměna zboží s Irákem v roce 2022 dosáhla objemu 165 mil. USD a během roku 2023 dále rostla. Potenciál obchodní spolupráce obou zemí je však výrazně vyšší. S ohledem na vysoké příjmy Iráku z prodeje ropy a s ohledem na probíhající obnovu země je v současné době v Iráku řada nových příležitostí pro české firmy. Velkých obchodních příležitostí si všímá také zahraniční konkurence, což bylo patrné na výrazném nárůstu účastníků letošního veletrhu. Patrná byla především velká účast firem z Německa, Japonska, Saudské Arábie, Turecka, Číny. Z evropských zemí se dále účastnily firmy ze Španělska, Itálie a Francie. Organizátoři uvádějí, že se letošního 47. ročníku účastní 850 firem z 22 zemí.

Vlajky účastnických zemí na BIF

Vlajky účastnických zemí na BIF

Ne všechny věci jsou však pro obchod s Irákem tak ideální. Nesmíme zapomínat, že Irák je v současné době stále hodnocen nejhorším stupněm investičního rizika. Není možné opomenout ani bezpečnostní incidenty, k nimž stále v Iráku dochází. Ani realizace české účasti na 47. ročníku všeobecné mezinárodní výstavy BIF v Iráku nebyla jednoduchá. Irácká strana totiž konání veletrhu v posledním týdnu před plánovaným konáním v listopadu 2023 přeložila na nový termín v lednu 2024, což na straně účastníků vyvolalo nemalé rozpaky a problémy. Např. firma Axeron Capital sro pak účast odřekla. Řada věcí v Iráku bohužel neprobíhá tak, jak jsme odjinud zvyklí.

Velbloud před místní stylovou restaurací

Velbloud před místní stylovou restaurací

Všeobecný mezinárodní veletrh BIF (Baghdad International Fair) je příležitostí pro prezentaci jakéhokoli zboží. Mezi průmyslovým zbožím bylo vidět především, potrubí (voda, plyn i ropa), čerpadla, nádrže a boilery, těžkou stavební techniku, stavební materiály a barvy, části pro silnoproudé elektrické vedení, nářadí apod. Mezi zbožím osobní spotřeby - kosmetické čisticí prostředky, potraviny, oříšky, med a sladkosti, oděvy, velké množství osobních automobilů, spotřebičů pro domácnost, šperky a místní developerské projekty. Na veletrhu se viditelně prezentovaly také místní státní instituce: Státní investiční fond, Ministerstvo vod a jeho vodohospodářské agentury, ministerstva průmyslu, obchodu, Federace obchodních komor Iráku a další.

Premiér Iráku zahajuje BIF 2024

Premiér Iráku zahajuje BIF 2024

Na 47. ročníku měla Česká republika dlouhý společný stánek. Šlo o 72 m2 plochy, se společným zázemím. Každá z účastnických firem měla vlastní prostor s pultem s jednotným dizajnem, respektive vlastní prostor oddělený prezentačními panely, s firemními logy a velkoplošnou prezentací na stěně za zády. Ministerstvo průmyslu dodatkem ke smlouvě zajistilo českým firmám také Wi-Fi připojení. Vystavovatelům byly k dispozici také kavárny, prodejní automaty a restaurace místních subjektů, které fungovaly na komerční bázi. S rezervací ubytování pomohla firmám Česko-irácká obchodní komora. Bagdádský mezinárodní veletrh je poměrně dlouhý, 47. ročník trval od 10. do 19. ledna 2024. Ne každá společnost si může dovolit vyslat své zástupce na celých 10 dní. Proto se např. firmy sdružené v AVDZP na stánku střídají.

prostory AVDZP a SP ČR na BIF 2024

prostory AVDZP a SP ČR na BIF 2024

Ekonomický úsek českého velvyslanectví v Bagdádu nabízí českým firmám standardní podporu na Iráckém trhu (tzv. služby jednotné sítě zahraničního zastoupení). Samozřejmě vše v závislosti na aktuálních prioritách a bezpečnostní situaci. Mezi nejoblíbenější patří např. vyhledání potencionálních místních obchodních partnerů na místním trhu. Dotazy týkající se se Iráku mohou firmy zasílat na emailovou adresu baghdad.commerce@mzv.gov.cz.

Připravil: Ing. Roman Plevák, PhD, Velvyslanectví ČR v Bagdádu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688