mmr.cz (MMR)
Dotace  |  10.01.2024 11:14:00

Státní fond podpory investic podpoří obnovu brownfieldů více než 2,3 miliardami korun

Státní fond podpory investic (SFPI), který spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj, rozdělí více než 2,3 miliardy korun z Národního plánu obnovy (NPO) mezi projekty na revitalizaci území se starou stavební zátěží (brownfieldů). Podporu získalo 15 velkých a 32 malých projektů napříč regiony. Největší zájem byl o rekonstrukce, zhruba půl miliardy půjde také na demolice a následnou novou výstavbu. Všechny projekty musí být dokončeny do prosince 2025.

„Díky prostředkům z Národního plánu obnovy dostanou neudržované areály druhou šanci – vzniknou v nich nové školy, kulturní zařízení nebo sportoviště a další budovy, které slouží veřejnosti. Záleží na konkrétních potřebách obce,“ uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Podpora z celkem čtyř výzev poputuje na 47 projektů. Velké brownfieldy si rozdělily více než 1,8 miliardy korun, malé přes 470 milionů korun. Z větší části se jedná o rekonstrukce stávajících objektů na území brownfieldů, menší část pak tvoří demolice nevyužitelných objektů s návaznou výstavbou energeticky úsporných ekologických novostaveb. „Brownfieldy často zabírají lukrativní místa v centrech měst. Jsou proto obrovskou výzvou a zároveň příležitostí. Město může na jejich místě postavit třeba skvěle dostupnou moderní knihovnu, aniž by muselo zastavět volnou plochu,“ dodal Bartoš.

Díky podpoře MMR vzniknou také přírodní úložiště uhlíku za 170 milionů . Typicky se jedná o zalesnění na místě bývalých vojenských objektů, kde by rekonstrukce budov nebo výstavba nebyla smysluplná.
„Podporu získal například projekt výstavby nové základní školy v Bílovicích nad Svitavou, který pomůže i obcím v širokém okolí, protože stará škola už kapacitně nedostačuje. Pochlubit se bude moci skutečnou raritou – přímo v hlavní budově zůstane v provozu vodní elektrárna, která byla součástí původního mlýna,“ vysvětluje ředitel SFPI Daniel Ryšávka.

Z dalších úspěšných projektů stojí za zmínku například divadlo a kulturně-společenský prostor se zázemím ve vyhořelém zámeckém pivovaru v Jindřichově Hradci. Plzeň pak díky podpoře SFPI zrekonstruuje nevyužitý objekt na kulturně i turisticky významné Muzeum generála Pattona.

Výsledky výzev v programu NPO brownfieldy najdete zde.

Státní fond podpory investic podpoří obnovu brownfieldů více než 2,3 miliardami korun
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688