Kriminalita a bezpečnost  |  09.01.2024 17:03:08

Experti: k zabezpečení proti kybernetickým útokům nestačí jen správná technologie, důležité jsou i procesy

Kybernetická rizika patří v současné době k těm největším. Není to o tom, jestli se kyberzločincům podaří do firmy dostat, ale kdy se tak stane. Dle statistik je totiž každá organizace měsíčně vystavena v průměru 11 tisícům snahám o napadení. Klade se tak důraz na implementaci co nejlepších technologií pro zajištění kyberbezpečnosti. Přitom se zapomíná, že je třeba mít i správně nastavené procesy a splňovat řadu souvisejících povinností, které ukládá zákon. Shodli se na tom experti na konferenci Noerr Prague Compliance Day – zástupci společností Schwarz Digital, ČSOB, Renomia nebo advokátní kanceláře Noerr.

„Kyberbezpečnost není jen o technologii. Ta nám sice dává možnost se chránit, ale je tu řada zákonných předpisů, které nám ukládají povinnost něco dodržovat a řada dalších právních kroků stanovujících, jak na kybernetický útok reagovat. Na to firmy často zapomínají, nebo o tom ani neví,“ říká Richard Otevřel, counsel z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr. „Vše úzce souvisí s celkovým compliance management systémem, bez kterého se firmy obejít nemohou a který musí řešit právě i legislativní požadavky týkající se kyberbezpečnosti. Firmy si často ani neuvědomují, že se to týká i jich – kyberhrozbám je přitom vystavena každá společnost, nezávisle na velikosti nebo předmětu podnikání,“ dodává Petr Hrnčíř, partner mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Závislost na IT a online řešeních neustále narůstá a zločinci toho dobře využívají. Zatímco ještě před několika lety byly nepřítelem zločinecké skupiny snažící se o získání výkupného, od začátku války na Ukrajině a dalších geopolitických změn se okruh rozšířil i o subjekty, které čistě chtějí ničit, tedy destabilizovat určitý trh nebo oblast. Zatímco dříve tak byly primárním cílem velké firmy ochotné platit výkupné, dnes se jedná prakticky o jakoukoliv organizaci. Už tak neplatí tradiční vnímání, že kyberbezpečnosti se náležitě věnují jen tradiční rizikové obory typu finančních institucí anebo firem působících v rámci kritické infrastruktury – potřebu chránit se mají průmyslové podniky či logistické obory, u nichž je elektronizace již neodmyslitelnou součástí dalšího úspěšného fungování v byznysu. „Dramatický nárůst počtu cílů se ale plně neprojevil v tom, co firmy a instituce za opatření dělají. Zatímco nechat správce IT zlepšit kybernetické zabezpečení bývá obvyklým krokem, v související právní oblasti organizace naprosto selhávají,“ říká Richard Otevřel.

„Právní“ prevence kybernetických útoků spočívá v přípravě plánu, revizi smluv a nastavení plnění a zodpovědností, zajištění vhodného pojištění, nebo kontroly spravovaných dat a povinností směrem k zákazníkům a dodavatelům. Důležitá je ale i reakce na samotný útok, protože zde již nastává celá řada povinností – nahlášení úniku dat Úřadu na ochranu osobních údajů nebo samotného bezpečnostního incidentu Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Může zde být relevantní i odpovědnost za určité kroky vůči dodavatelům anebo naopak těchto dodavatelů samotných, které by měla mít firma pod kontrolou.

„Subjektů spadajících pod příslušné regulace neustále narůstá, proto je třeba být na podobné situace připraven. Je třeba znát odpovědi na otázky, zda se to dotklo práv a smluv s našimi zákazníky, nebo koho jsme povinni informovat v našem dodavatelském řetězci. Pokud dopředu víme, jak postupovat, tak to celou nepříjemnou situaci usnadní. Navíc se lze následně poučit, jak například uzavírat smlouvy do budoucna,“ uzavírá Petr Hrnčíř, partner mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Advokátní kanceláři Noerr

Mezinárodní advokátní kancelář Noerr je jednou z nejdéle působících mezinárodních advokátních kanceláří v Česku. Nabízí své služby předním mezinárodním, regionálním i českým společnostem. Noerr má silné postavení nejenom v Německu, ale také v regionu střední a východní Evropy, kde kancelář zastupuje více než 100 právních a daňových poradců. Pražská kancelář byla založena již v roce 1990 a přes 30 let radí zahraničním i lokálním klientům v souvislosti s jejich činností v České republice. Zaměřuje se především na poradenství v oblasti fúzí a akvizic, korporátního práva, bankovnictví a financí, restrukturalizace a insolvence, soudních sporů, nemovitostí a pracovního práva.

Více informací na: www.noerr.com/en

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688