kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Auto Moto  |  08.01.2024 15:41:00

Jak (pře)žít v klidu na silnicích i během zimy (Datový portál radí)

08. 01. 2024
 

Jízda autem je v zimním období po všech stránkách náročnější. Sníh a led, špatná viditelnost i dřívější nástup tmy, to všechno ke klidu a bezpečí účastníků silničního provozu nepřispívá. Kudy zrovna projel sypač nebo jak vypadá silnice v sedle Jizerských hor? Představujeme čtyři základní oblasti, ve kterých se využití dat v dopravě vyplatí. V závěru nechybí další užitečné offline tipy na zdroje dat a informací.

Rekonstrukce silnic přispívají k bezpečnosti

S prvními sněhovými vločkami začíná dobrodružství nejen na výše položených silnicích v našem kraji. K bezpečnosti přispívají průběžné opravy silnic i jejich zimní údržba. Liberecký kraj je vlastníkem silnic II. a III. třídy. V roce 2023 opravil celkem 52 úseků. Můžete si je prohlédnout v mapové aplikaci Výstavba silnic po zaškrtnutí Realizované akce 2023.

Zimní údržba zajišťuje sjízdnost

Správou silnic je pověřena organizace Silnice LK a.s., která zajišťuje i jejich zimní údržbu. Řídí se mapou, která určuje prioritní dopravní tepny, které jsou v případě zimní nadílky ošetřeny jako první. Nezbytná je také mapa, která určuje, jakou technologii je možné využít. Existují i úseky, které se v zimě neudržují, ty jsou zobrazené zde. Vše si můžete prohlédnout v mapové aplikaci Zimní údržba silnic. Především při delších cestách v neznámém prostředí a nepříznivých podmínkách může mapa pomoci při výběru trasy.

Zimní výbava u nástupů do hor

Značka „Zimní výbava“ platí na úsecích označených svislou dopravní značkou se symbolem auta a sněhové vločky. V kraji ji můžete potkat u nástupů do hor nebo při jejich přejezdech. Pomoci vám může orientační plánek, který vychází z přehledu na stránkách Libereckého kraje.

Pohyb vozidel zimní údržby a kamerový systém

Ať už jde o každodenní cestu do práce nebo výlet na hory, aktuální informace se hodí vždy. Před cestou se vyplatí zkontrolovat mapovou aplikaci, která sleduje pohyb vozidel zimní údržby a oblíbená je také celorepubliková mapová aplikace Dopravních informací. Nehody, provoz, aktuální počasí na trase i záběry z kamerového systému pomáhají mnoha řidičům. Funkce si zapnete na obrazovce vlevo. Při jejich využití dokážete snáz určit, jestli se vyplatí vyrazit, nebo posunout odjezd o 20 min a projet trasu bezpečněji.

„Vzrůstající význam dat a jejich využití je vidět v mnoha oblastech a doprava samozřejmě nemůže chybět. Jsem rád, že Datový portál Libereckého kraje nabízí i přehledný rozcestník, který na zmíněné aplikace odkazuje. Věřím, že s přibývajícími daty, bude smysluplných aplikací pro obyvatele přibývat,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů územního plánování a rozvoje venkova.

Kromě online vychytávek pomůžou i zcela konkrétní offline rady. Jste si jich určitě plně vědomi. Jak se ale říká, opakování matkou moudrosti:

Přezujte včas na zimní pneumatiky

Ohrožení životů, majetku nebo pokuta, takové jsou vyhlídky těch, kteří vyjedou s letním obutím. Pamatujte též na to, že zimní obutí časem tvrdne. Po čtyřech sezónách je vhodné ho vyměnit, i kdyby mělo vzorek předpisově zachovalý.

Nezapomínejte na zimní výbavu

Kromě zimních pneumatik a sněhových řetězů se bude hodit škrabka na namrzlá okna. Smetáček a odolnou lopatku ve vyšších polohách jako když najdete.

Očistěte auto před jízdou

Lépe uvidíte při jízdě, nebudete ohrožovat vozidla kolem vás a chodce. Vyhnete se případné pokutě. Minuta či dvě strávené u skel se škrabkou mohou být smysluplnou investicí, která vám jednou ušetří čas a možná i daleko víc.

Používejte zimní směs do ostřikovačů

Složení zimní a letní směsi se liší. A kvůli pár korunám rozhodně nechcete řešit opravu popraskaných hadiček od letní směsi v mrazech.

Předvídejte, a to bedlivěji než v létě

Buďte obezřetnější a nechávejte si větší odstup od vozidla jedoucího před vámi. Zvýšenou opatrnost mějte i před přechody pro chodce či železničními přejezdy. Nikdy nevíte, co se může v mrazu pokazit nebo kdo zrovna zanedbal svou přípravu na zimu.

Počítejte s vyšší spotřebou

Spotřeba vašeho auta se v zimě zvyšuje. Ještě víc se zvýší pokud budete v mrazu popojíždět či stát v koloně. Prázdná nádrž může být v tomto případě velký problém. Na dlouhé cesty proto raději s plnou nádrží, případně s vydatnou svačinou a termoskou teplého čaje.

V roce 2020 proběhlo celostátní sčítání dopravy. Nejvíce zatížené úseky dopravy a podrobné informace naleznete ve formě tabulky nebo mapy na webových stránkách Ředitelství silnic a dálnic ČR. Kompletní výstupy ze sčítání dopravy za celou ČR včetně dat ke stažení naleznete zde.

Další zajímavé aplikace:

?? Mapové projekty resortů dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje

Datové sady na Datovém portálu Libereckého kraje:

?? Délka silnic a dálnic

?? Stav povrchu vozovek silnic III. třídy v jednotlivých okresech

?? Plán údržby a oprav vozovek silnic II. a III. třídy

?? Stav povrchu vozovek silnic II. a III. třídy ve vybraných intravilánech

?? Vývoj stavu povrchu vozovek na silnicích II. a III. třídy

Otevřené datové sady resortu dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje:

?? Autobusové zastávky Integrovaného dopravního systému IDOL

?? Spoje autobusových linek Integrovaného dopravního systému IDOL

?? Tarifní zóny Integrovaného dopravního systému IDOL

Text: Agentura regionálního rozvoje

logo smart

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688