Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.01.2024 16:25:21

Česká ekonomika stále postrádá růstový impuls (Měsíční předpovědi)

Tuzemská ekonomika vstoupila do loňského závěrečného čtvrtletí v lepší kondici, jak ukázala říjnová data z reálné ekonomiky. Obáváme se však, že pozitivní vývoj dále již nepokračoval a odhadujeme, že maloobchodní tržby i průmyslová produkce v listopadu oslabily. Průmyslová produkce podle nás klesla o 0,4 % m/m vlivem nižší výroby aut, byť ta by měla i tak zůstat poměrně solidní.

Dále čekáme, že maloobchodní tržby bez aut po silném říjnovém růstu v listopadu mírně klesly o 0,2 % m/m. To by mělo potvrdit fakt, že spotřebitelské výdaje zůstávají utlumené. Inflace podle našeho odhadu v prosinci klesla na 6,9 % y/y z listopadových 7,3 %. Výše ji nadále držel technický vliv nižší srovnávací základny konce roku 2022, která souvisí s tehdejším zavedením úsporného energetického tarifu. Nebýt toho, inflace by se již pravděpodobně pohybovala mírně nad 4 % y/y. Z hlediska meziměsíčního vývoje očekáváme pokles cen pohonných hmot a potravin, zatímco regulované ceny pravděpodobně stagnovaly. Jádrová inflace by se v meziměsíčním anualizovaném vyjádření měla udržet v tolerančním pásmu ČNB a v tom meziročním klesnout z listopadových 3,9 % na 3,5 % v prosinci.

Průmyslová produkce zřejmě oslabila po silném říjnovém nárůstu.

Po výrazném říjnovém růstu (+2,8 % m/m) očekáváme, že průmyslová produkce v listopadu poklesla (o 0,4 % m/m). I tak by však zůstala relativně silná ve srovnání s velmi slabým Q3. Za předpokladu stagnace v prosinci by naše projekce implikovala mezičtvrtletní nárůst o 1,7 % ve Q4 23. V meziročním vyjádření odhadujeme, že průmyslová produkce byla v listopadu nižší o 1,5 % (WDA, NSA). Výroba aut, která byla hlavním tahounem říjnového výkonu, byla v listopadu zřejmě slabší, ovšem stále na solidní úrovni. Podle údajů AutoSAP se v listopadu výroba aut snížila o 4,2 % m/m, respektive o 15,3 % po sezonním očištění, poté co v říjnu vzrostla o 51 %, respektive o 42 %. Úroveň produkce by však i tak měla zůstat poměrně silná, když producenti aut zřejmě pokračovali ve vyřizování dříve nedokončených zakázek. Předpokládáme, že zlepšení produkce v ostatních zpracovatelských odvětvích částečně kompenzovalo nižší výrobu aut v listopadu. Odhadujeme, že zpracovatelská výroba v listopadu meziměsíčně mírně klesla o 0,3 %. To podporuje i vývoj předstihových indikátorů. Subindex PMI hodnotící výrobní podmínky v listopadu vzrostl o 1,8 b. na nejvyšší úroveň od loňského dubna. Jeho protějšek v rámci konjunkturálního průzkumu rovněž výrazně vzrostl. Celkové ukazatele sentimentu však přinesly smíšené signály. Zatímco PMI vzrostl o 1,2 b. na 43,2 b., konjunkturální průzkum vykázal mírné zhoršení. Průmyslníky nadále trápí zejména nízká poptávka. Stav nevyřízených objednávek nahromaděných během posledních dvou let stále umožňuje producentům aut překlenout současné prostředí nízké poptávky. Ta by se i tak ale měla postupně promítnout do nižší výroby. Navíc zahraniční poptávka v souvislosti s naším očekáváním jen skromného růstu v Německu podle nás nenabídne značné povzbuzení pro domácí průmysl. Je tudíž nepravděpodobné, že by průmyslová produkce na začátku roku 2024 poskytla české ekonomice silný růstový impuls.

Inflace v prosinci pravděpodobně setrvala poblíž 7 %.

Meziroční růst spotřebitelských cen podle našeho odhadu zpomalil z listopadových 7,3 % na prosincových 6,9 %. Na vyšších úrovních meziroční inflaci nadále držel vliv nižší srovnávací základy související se zavedením úsporného tarifu. Ten v průběhu posledních třech měsíců roku 2022 domácnostem významně snížil platby za energie. Nebýt tohoto statistického efektu, byla by v prosinci meziroční inflace pravděpodobně mírně nad 4 %. Oproti začátku loňského roku již nyní v podstatě všechny složky inflace vykazují výrazně slabší meziměsíční dynamiku. V prosinci se podle nás spotřebitelské ceny meziměsíčně snížily v průměru o 0,4 %. Působil na to výrazný pokles cen pohonných hmot, který odhadujeme ve výši 4,4 % m/m. Očekáváme také další zlevnění potravin, a to o 0,9 % m/m. Z velké části však půjde o tradiční sezonnost. Regulované ceny pravděpodobně meziměsíčně stagnovaly, když pokles tržních cen energií byl podle nás kompenzován koncem části dříve uzavřených cenových fixací. Dynamika jádrové inflace by měla nadále odrážet slabou poptávku, v posledních dvou měsících ale tlaky na růst jádrových cen mírně sílily. V anualizovaném vyjádření by se podle nás meziměsíční dynamika jádrové inflace měla udržet v pásmu 2-3 %. V meziročním vyjádření pak očekáváme další pokles, a to z listopadových 3,9 % na prosincových 3,5 %. Po odeznění efektu statistické základny podle nás celková inflace v lednu výrazně zpomalí. Velkou otázkou však je, jak moc? My pro letošní rok aktuálně očekáváme inflaci v průměru na 2,8 %.

K významnému oživení spotřebitelských výdajů zatím nedošlo.

Očekáváme, že spotřebitelské výdaje v listopadu oslabily. Podle našeho odhadu maloobchodní tržby bez aut poklesly o 0,2 % m/m, poté co v říjnu zaznamenaly nárůst o 0,6 % m/m. Celkové tržby v maloobchodě a tržby bez aut tak byly podle nás v listopadu meziročně nižší o 0,5 %, respektive o 1,9 % (WDA, NSA). O oživení spotřebitelských výdajů v minulém roce tak hovořit nelze. Pokles maloobchodních tržeb bez aut se ale loni postupně zmírňoval. Jejich úroveň v reálném vyjádření ale stále odpovídala hodnotám z roku 2018. Bez prodeje aut a pohonných hmot maloobchodní tržby v říjnu výrazně vzrostly (+0,9 % m/m). Neočekáváme však, že by se podobný výsledek opakoval vzhledem k tomu, že spotřebitelská nálada zůstává značně utlumená a domácnosti nadále šetří ve vysoké míře s ohledem na vysoké úrokové sazby. To dokazuje i příliv prostředků do spořících instrumentů. Nominální objem karetních transakcí navíc indikuje slabší útraty domácností v listopadu i prosinci loňského roku, když se snížil o 4,2 % m/m, respektive o 0,3 %. V souladu s tím spotřebitelská důvěra také výrazně klesala. V prosinci dokonce dosáhla nejnižší úrovně od loňského ledna, což zčásti pravděpodobně souviselo se zvýšenými obavami ohledně nárůstu cen na začátku roku 2024. Hodnocení objemu tržeb prodejci v maloobchodě se v listopadu rovněž výrazně zhoršilo, byť nárůst v prosinci tento pokles částečně kompenzoval. Přestože sentiment spotřebitelů zůstává nízký, jejich úvěrová aktivita navzdory vysokým úrokovým sazbám postupně oživuje, zejména na hypotečním trhu. Kreditní impuls (definován jako meziroční změna objemu nových úvěrů) je od července již kladný. Zatím jej ovšem nedoprovází zvyšování reálné spotřeby domácností. Letos ale podle nás spotřebitelské výdaje i úvěrová aktivita výrazněji oživí díky obnovení růstu reálných mezd a poklesu úrokových sazeb.

Autor: Martin Gürtler,Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.12.2023Zlepšení reálné ekonomiky a pokles inflace k 7 % (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.10.2023Hledá se růstový impuls (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688