ods.cz (ODS)
Politika a události  |  20.12.2023 20:01:00

Hutě Liberty Steel Ostrava dluží dodavateli energií dvě miliardy korun a panují obavy, že zkrachují - 360° CNN Prima News (Zdeněk Nytra)

20. prosince 2023

360° CNN Prima News

(CNN Prima News) Hutě Liberty Steel Ostrava dluží dodavateli energií dvě miliardy korun a panují obavy, že zkrachují. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) jednal ve středu s jejich vedením, přičemž odmítl, že by stát nyní do společnosti nalil peníze, „jak by postupovala minulá vláda“. Předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra v pořadu 360° CNN Prima News podotkl, že státní záruku ve výši 1,6 miliardy korun podepsal již předchozí ministr Karel Havlíček. Pomoc státu by podle něj neměla smysl.

Celou debatu se Zdeňkem Nytrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Tisíce zaměstnanců ostravské hutě Liberty budou od pátku minimálně do začátku ledna doma. Dostanou ale plnou mzdu. Huť totiž bude prakticky bez energií, jelikož její dodavatel, společnost Tameh Czech, na sebe podala insolvenční návrh, a to proto, že jí Liberty dluží dvě miliardy korun. Ve středu se zástupci Liberty jednal ministr Síkela. Stát už nebude sloužit jako kasička pana Gupty, ale jako zodpovědný věřitel, který hájí své zájmy. Nelze postupovat tak, jak většinou postupovala minulá vláda, která jakýkoliv problém řešila nalitím stovek milionů z peněz daňových poplatníků,“ řekl po schůzce.

Předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra podotkl, že to nebyl Síkela, kdo podepisoval státní záruku ve výši 1,6 miliardy korun na podzim roku 2020 bance Liberty, která do půl roku zkrachovala. „Byl to pan ministr Havlíček. Podívejme se, kdy a za jakých podmínek ty peníze odtékaly a jestli byla šance to řešit. Ono se totiž jedná v podstatě o finanční převody mezi jednotlivými členy skupiny Liberty, které se opravdu velice těžko kontrolují,“ řekl Nytra. Zdůraznil, že tím ale nechce nikoho omlouvat.

Podle něj by ale stát podnik neměl podpořit. „Situace určitě není jednoduchá. Je ale potřeba říct, že základní problém je opravdu u vlastníků Liberty. Ten podnik má pohledávky v rámci skupiny ve výši téměř sedm miliard korun a tím pádem by jakákoliv státní pomoc a nalévání dalších finančních prostředků bylo naprosto neadekvátní a vůbec bychom nebyli schopni garantovat, že zůstanou v Ostravě,“ zdůraznil Nytra.

Zároveň zmínil, že v huti Liberty pracuje řádově šest tisíc zaměstnanců. „Na Liberty Ostrava je navázáno spousta podniků. Odhady jsou někde kolem 20 tisíc lidí,“ sdělil Nytra. Dodal, že zatím nebyl nikdo propuštěn a není ani ohlášené nějaké hromadné propuštění.Liberty garantuje, že má připravené finanční prostředky i na další výplaty. Další vývoj se zaměstnanci dozví 3. ledna, až přijdou do práce. Úřad práce zná počty a strukturu zaměstnanců a je připraven jim nabídnout pomoc,“ dodal Nytra.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Politika a události:

So   8:00  Sníh na konci dubna? Žádná novinka. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
So   7:00  Dziś zachmurzenie małe i umiarkowane Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688