Export (export.cz)
Export  |  02.01.2024 16:24:00

Revitalizace severního Madridu má být katalyzátorem hospodářského růstu

V Madridu vzniká ambiciózní urbanistický projekt, jehož cílem je přeměnit severní část španělské metropole na moderní, udržitelnou a dobře propojenou čtvrť. Očekává se, že projekt Madrid Nuevo Norte bude katalyzátorem hospodářského růstu, tvorby pracovních míst a zlepšení kvality života obyvatel Madridu. Poptávat se budou stavební práce, různé typy městského mobiliáře a urbanistická ekologická řešení, což přinese řadu příležitostí pro české firmy.

Foto: Shutterstock

Projekt Madrid Nuevo Norte (česky Nový Severní Madrid) je aktuálně nejvýznamnějším projektem transformace městské části v Evropské unii. Záměrem je propojit úsilí o dekarbonizaci s principy cirkulární ekonomiky aplikované na stavební procesy a zároveň využít moderní smart řešení. Díky tomu má Madrid ambici se do několika let stát „chytrým městem“ mezinárodního významu.

MILIARDOVÉ INVESTICE

Cílem projektu je do roku 2030 transformovat rozsáhlou oblast hlavního města Španělska v okolí jednoho z hlavních komunikačních uzlů, železniční stanice Chamartín. Na tomto území strategicky propojeném s nedalekým mezinárodním letištěm Barajas je v plánu zregenerovat 3,2 milionu m2 městské plochy. Vznikne zde 10 500 domů, obchodní centrum, ekologické mosty, nová dopravní infrastruktura a nová automatická linka metra. Očekávaná investice do projektu je ve výši více než 15 miliard eur a odhaduje se, že projekt vytvoří 350 000 pracovních míst.

V plánu je také výstavba budoucí finanční čtvrti španělské metropole a navazující dopravní infrastruktury klíčové pro město. Mnohé ze staveb budou proto zaměřené na překlenutí vlakových tratí a vzniknout by mělo pět mostů, tunel a chodník pro pěší. Projekt revitalizace bude sloužit jako příkladný model udržitelnosti ve městě, zlepší mobilitu a infrastrukturu veřejné dopravy, podpoří tvorbu velkých zelených ploch a zavede ekologická řešení pro snížení uhlíkové stopy a zmírnění dopadů na životní prostředí ve městě.

ŠANCE PRO ČESKÉ FIRMY

Pro české firmy představuje Madrid Nuevo Norte několik slibných příležitostí. Jednou z významných oblastí je stavebnictví, kde mohou české stavební firmy zúročit své odborné znalosti a podílet se na výstavbě rezidenčních a komerčních budov v rámci projektu. Kromě stavebnictví mají české firmy příležitosti v odvětvích, jako jsou technologie, udržitelnost nebo urbanismus. Vzhledem k tomu, že Madrid Nuevo Norte si klade za cíl být chytrou a udržitelnou čtvrtí, příležitosti ke spolupráci by mohly najít české technologické společnosti specializující se na řešení pro chytrá města, obnovitelné zdroje energie a environmentální technologie.

Důraz na zelené plochy a udržitelnou infrastrukturu otevírá dveře také českým firmám zabývajícím se krajinnou architekturou, urbanismem a udržitelným designem. Spolupráce v sektoru dopravy je další potenciální oblastí. Madrid Nuevo Norte zahrnuje rozšíření a zlepšení dopravní infrastruktury, jako jsou nové linky metra a autobusová doprava. K úspěchu projektu by mohly přispět české společnosti s odbornými znalostmi v oblasti dopravní techniky, rozvoje infrastruktury a systémů veřejné dopravy. Madrid Nuevo Norte navíc nabízí českým společnostem možnost navázat partnerství a spolupráci se španělskými protějšky. Zapojení do společných podniků, sdílení osvědčených postupů a podpora inovací prostřednictvím mezinárodní spolupráce může vytvořit oboustranně výhodnou situaci pro české i španělské společnosti zapojené do projektu.

Za realizaci projektu odpovídá společnost Crea Madrid Nuevo Norte. Výběrová řízení budou zveřejňována na stránce společnosti. Pro přístup k výběrovým řízením je nutné se zaregistrovat do databáze e-Licita.

Vizualizace projektu a další informace jsou dostupné na stránce Madrid Nuevo Norte.

Zuzana Hlavičková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Madridu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688