ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.01.2024 11:00:00

Od 1. ledna 2024 platí nová pravidla pro boj proti podvodům v oblasti DPH při přeshraničních platbách v EU

Nová pravidla pro boj proti podvodům při přeshraničních platbách v EU

Dne 1. ledna vstupují v platnost nová pravidla transparentnosti, která pomohou členským státům EU zakročit proti podvodům v oblasti daně z přidané hodnoty.

Nová pravidla umožní daňovým úřadům členských států EU získávat informace o platbách, díky čemuž budou moci snadněji odhalovat podvody v oblasti DPH. Zvláštní pozornost se věnuje elektronickému obchodování, které je k nedodržování předpisů a podvodům s DPH obzvláště náchylné. Dochází tak k výpadkům daňových příjmů, z nichž se hradí důležité veřejné služby.

Například někteří on-line prodejci, kteří nejsou v žádném členském státě fyzicky zastoupeni, prodávají zboží a služby spotřebitelům v EU, aniž by se někde v EU zaregistrovali k DPH, nebo vykazují nižší hodnotu, než je skutečná hodnota jejich on-line prodeje. Členské státy proto potřebují silnější nástroje k odhalování a ukončení tohoto protiprávního jednání.

Podrobnosti

Nový systém využívá klíčovou úlohu poskytovatelů platebních služeb, jako jsou banky, instituce elektronických peněz, platební instituce a postžirové služby, které společně zprostředkovávají více než 90 % on-line nákupů v EU.

Od 1. ledna budou tito poskytovatelé platebních služeb muset sledovat příjemce přeshraničních plateb a od 1. dubna předávat správním orgánům členských států informace o osobách, které přijímají více než 25 přeshraničních plateb za čtvrtletí. Tyto informace budou poté soustředěny do nové evropské databáze vytvořené Evropskou komisí, Centrálního elektronického systému platebních informací (CESOP), kde budou uloženy, agregovány a porovnávány s dalšími údaji.

Veškeré informace v systému CESOP budou zpřístupněny členským státům prostřednictvím unijní sítě Eurofisc, kterou používají experti při boji proti podvodům v oblasti DPH již od roku 2010. Členské státy tak budou moci snadněji analyzovat údaje a identifikovat on-line prodejce, kteří neplní povinnosti v oblasti DPH, včetně podniků, které se nenacházejí v Unii.

Kontaktní úředníci Eurofiscu jsou rovněž oprávněni přijímat vhodná opatření na vnitrostátní úrovni, jako je vyřizování žádostí o informace, audity nebo zrušení registrace pro účely DPH. Podobná pravidla, která již existují v některých členských státech a v jiných zemích, již přinesla v boji proti podvodům při elektronickém obchodování hmatatelné výsledky.

Další informace: https://taxation-customs.ec.europa.eu/taxation-1/central-electronic-system-payment-information-cesop_en

Quote

Tato nová pravidla budou významným nástrojem v boji proti podvodům v oblasti DPH, které každoročně stojí vlády členských států EU miliardy na ušlých příjmech. Díky využití informací shromážděných poskytovateli platebních služeb, jako jsou banky a společnosti vydávající kreditní karty, budou moci odborníci na boj proti podvodům v členských státech snadněji a přesněji odhalovat podvodné chování v oblasti elektronického obchodování a zakročit proti němu.
Paolo Gentiloni, komisař pro hospodářství 2023-12-31

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688