Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
Výletní tipy  |  31.12.2023 16:13:00

Rekordní návštěvnost hvězdárny a planetária Brno

S posledním návštěvníkem roku 2023 se počítadlo všech kosmoplavců, kteří v tomto kalendářním roce zavítali na některou z akcí Hvězdárny a planetária Brno, zastavilo na 267 701! Srdce digitálního planetária však tepe dál a už nyní se intenzivně realizují smělé plány na roky 2024 a 2025.

„Hvězdárna patří po mnoho let mezi top brněnských návštěvnických cílů, což potvrzuje i letošní návštěvnický rekord. Mé blahopřání patří nejen panu řediteli Duškovi, ale celému jeho týmu. Je vidět, že neusínají na vavřínech a stále přichází s novými nápady, které se jim daří realizovat. Jejich záběr je neskutečně široký, dokáží zaujmout děti i dospělé, přitáhnou pozornost laiků i odborníků. I díky hvězdárně je Brno považováno za město vědy, která není uzavřena ve své profesní ulitě, ale spoluutváří náš kulturní a společenský život,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Děkujeme všem kosmoplavcům, kteří nastoupili v roce 2023 na naši palubu, a také těm, kteří nám pomáhali s cestou prostoročasem,“ komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. Samozřejmě, že nás takový zájem veřejnosti mimořádně těší.Nicméně jsme organizací, která se dívá spíše do budoucnosti. Mohu prozradit, že už za pár dní projde digitální planetárium zásadní očistou. Specializovaná firma vakuově vysaje projekční plochu tak, aby měla opět podobu celistvé, bílé skořepiny jako při její instalaci. Uzavření našeho hlavního programového sálu využijeme navíc k přečalounění všech sedaček – posedělo si na nich skoro jeden milion lidí, což je samozřejmě znát. A někdy v polovině roku vyměníme podstatnou část našich projektorů, aby zůstaly naše projekce stále krystalicky čisté.“

Festival planet 2024

Letní happening, který se stal „signaturní“ akcí Hvězdárny a planetária Brno, si klade za cíl nabídnout návštěvníkům jedinečný zážitek – pro někoho meditace, pro jiného příležitost pro odpočinek nebo zamyšlení. Akce se tentokrát uskuteční od 8. do 14. července, resp. 5. až 11. srpna 2024. Součástí bude celá řada doprovodných aktivit (sraz fanoušků Star Wars a Star Trek, odborné přednášky, letní kino s vesmírnou duší, kratochvilní experimenty, výstavy, originální videojournal apod.). Jedná se o jednu z největších a nejpopulárnějších aktivit v letním městě Brně s celorepublikovým přesahem. V roce 2024 stávající modely doplní další, v pořadí již šestý – jeho podoba je prozatím tajná, ale nápovědou může být, že se díky němu „sejdeme v nekonečnu“.

Brno středem českého kosmického průmyslu

V Brně se začal psát příběh dvojice ambiciózních projektů, podpořených Evropskou kosmickou agenturou a Ministerstvem dopravy, na jejich konci může být Nobelova cena. Zcela vážně. Astronomický dalekohled QUVIK bude vesmír studovat v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra, přičemž se zaměří i na splývající neutronové hvězdy, kdy se generují spršky gravitačních vln. V roce 2029, kdy se ocitne na oběžné dráze, bude jediným detektorem tohoto druhu na světě! Také druhý ze zmíněných projektů – AMBIC – je sofistikovaným pozorovacím přístrojem, jenž ve stejné době namíří svůj objektiv pro změnu směrem k planetě Zemi, především pak k České republice. Vědecká část mise QUVIK je pod dohledem odborníků Masarykovy univerzity, AMBIC vznikne díky lidem z Výzkumného zkušebního leteckého ústavu, jehož vesmírná divize sídlí v Králově Poli. Díky Hvězdárně a planetáriu Brno pak u tohoto dobrodružství bude hned od počátku roku 2024 i veřejnost.

Exploratorium 3.0

Svět kolem nás je mnohem bohatší a tajemnější, než jak jej vnímáme našimi smysly. Právě na tuto skutečnost upozorní nová expozice v sále exploratoria zaměřená na skrytou podobu vesmíru. Jejím základem budou vizualizace kosmického prostoru, temné hmoty i energie, kosmického záření i gravitačních vln. Projekt se rodil velmi pomalu – jednak pro dlouhé diskuze nad obsahem, jednak pro neuvěřitelné dodací lhůty všech technologií. Otevření se dočká v polovině roku 2024.

Další akce Hvězdárny a planetária Brno

  • Astronomický festival 2024 (1. až 3. října 2024)
  • Brno Space Days – Dny jihomoravské kosmonautiky (5. a 6. března 2024)
  • Dny elektronové mikroskopie (18. až 24. března 2024)
  • Fulldome Festival Brno (4. až 6. června 2024)
  • Festival vědy a techniky (6. až 8. září 2024)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688