Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  21.12.2023 08:59:13

Ranní okénko - ČNB: stabilita nebo cut, to je, oč tu běží


Předvánoční období kromě shánění vánočních dárků, pečení cukroví či sledování pohádek vyplní poslední měnově-politické zasedání České národní banky v tomto roce, které je do poslední chvíle zahaleno pod rouškou nejistoty. Již na listopadovém jednání rozhodnutí nebylo jednomyslné (5:2) a nyní se očekává velmi vyrovnaná diskuse. Členové bankovní rady budou zvažovat několik faktorů, které budou vstupovat do jejich rozhodnutí. Velikou neznámou je síla lednového přecenění v příštím roce, která mimo jiné souvisí s cenami energií, daňovými změnami v rámci konsolidačního balíčku či cenovou politikou obchodníků. Zároveň výše lednové inflace výrazně ovlivní míru inflace pro celý příští rok a panují obavy z toho, že meziměsíční změna může být značná, ačkoli nejspíše ne tak razantní jako v posledních dvou letech. Navíc i nadále inflační očekávání v naší zemi nejsou ukotvená. To jsou hlavní důvody, proč by se bankovní rada mohla přiklonit raději k ponechání sazeb na tomto zasedání a počkat na výsledek lednové inflace (ač oficiální údaj nebude mít na svém únorovém zasedání bankovní rada k dispozici, ale indikaci ano). Na druhé straně i přesto ČNB predikuje výrazné snížení inflace v příštím roce, kdy podle jejich poslední makroekonomické prognózy by průměrná inflace v prvním čtvrtletí měla spadnout na 2,7 %. Pro snížení úrokových sazeb hraje také současná kondice české ekonomiky, která jako jediná v rámci EU stále nepřekonala předcovidovou úroveň, a to zejména kvůli silně utlumené spotřebě domácností. Investiční aktivita se v mnoha případech odkládá na pozdější časy a potenciální uvolnění měnové politiky by mohlo tuzemskému hospodářství pomoci se opět nadechnout. Samotný analytický útvar ČNB doporučoval razantnější snížení úrokových sazeb do konce letošního roku. Bankovní rada se doposud ale vyjadřovala tak, že pokud by přikročila ke snížení sazeb, tak bude velmi mírné a pozvolné, proto silnější krok nelze očekávat. Varianty tak zůstávají dvě – stabilita či cut v rozsahu 25bb, kdy se mírně přikláníme ke snížení sazeb. Většina trhu také předpokládá zahájení cyklu uvolňování měnové politiky již na tomto zasedání, ale pravděpodobnosti jsou takřka vyrovnané, a tak ať už bude rozhodnutí jakékoli, můžeme předpokládat zvýšenou volatilitu na finančních trzích.

Včera dorazily data výhradně ze světa. V Německu pokračuje trend poklesu cen výrobců, když v listopadu byly ceny nižší meziměsíčně o 0,5 % (v říjnu o 0,1 %) a meziročně o 7,9 % (v říjnu o 11,0 %). Spotřebitelská důvěra u našeho západního souseda zjišťovaná institucí Gfk se sice zlepšila, ale i nadále zůstává pesimistická. I v případě eurozóny pesimismus mezi spotřebiteli přetrvává, ale postupně se jeho míra snižuje. Jiná situace je v USA, kde spotřebitelská důvěra měřená průzkumem Conference Board zůstává velmi silná a prosincový údaj dokonce výrazně předčil očekávání trhu (110,7 vs 104,5 bodů).

Šňůra zisků amerického indexu S&P 500 se přetrhla, a to opravdu silným způsobem, když za včerejší den tratil téměř 1,5 %. Za tímto propadem stojí mimo jiné výrazné snížení ceny akcií zasílatelské společnosti FedEx (více než 12 %). Evropským akciím se dařilo lépe, když německý DAX zaznamenal zápornou nulu a pražský PX si připsal téměř 1 %. Koruna před dnešním zasedání ČNB zůstává pod hranicí 24,50 EUR/CZK.


Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

14.02.2024Ranní okénko - V březnu cut od Fedu nečekejme Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.10.2023Ranní okénko - Trh snižuje sázky na hiky Fedu, zvyšuje na cuty ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.10.2023Ranní okénko - Další cut v Polsku Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688