Export (export.cz)
Export  |  12.12.2023 12:14:00

Pákistán zažívá zelenou revoluci, rozvíjí obnovitelné zdroje

Energetický sektor Pákistánu prochází zásadní transformací a obnovitelná energie se řadí mezi klíčové pilíře této proměny. Motivací je nejen snaha o ochranu životního prostředí, ale také vize dlouhodobě udržitelného hospodářského rozvoje. Transformace pákistánské energetiky nabízí českým společnostem specializujícím se na technologie v oblasti obnovitelné energie široké spektrum významných příležitostí.

Ilustrační foto: Shutterstock

Sektor obnovitelné energie v Pákistánu zaznamenal výrazný vzestup, přičemž jeho instalovaný výkon překračuje 11 000 MW. Od roku 2021 tvoří více než třetinu (32 %) celkového energetického mixu země. Pákistán využívá solární, větrnou a vodní energii, což ukazuje na komplexní strategii rozvoje obnovitelných zdrojů, podporovanou politickými opatřeními, jako jsou výkupní tarify a procesy konkurenčního zadávání. Vláda si klade za cíl do roku 2030 získávat 60 % energie z obnovitelných zdrojů, včetně hydroelektráren, a snížit závislost na dovážených palivech.

IDEÁLNÍ MÍSTO PRO SOLÁRNÍ ENERGII

Díky své geografické poloze a klimatu je Pákistán ideálním místem pro produkci solární energie s odhadovaným potenciálem 2,9 milionu MW. Instalovaný výkon solární energie v Pákistánu dosáhl v roce 2023 odhadem 1,3 GW, což představuje asi 1 % roční produkce elektrické energie v zemi. Vláda plánuje zvýšit výkon na 10 GW, s projektem 600MW solární elektrárny v provincii Paňdžáb. Vzhledem k výzvám spojeným s procedurálními průtahy a financováním se očekává, že výkon solárních eletráren dosáhne 5,6 GW do roku 2032.

Tento obrovský potenciál je postupně využíván prostřednictvím významných iniciativ a partnerství, jako je dohoda o spolupráci mezi společnostmi NIMIR Energy a LONGi, předním globálním výrobcem solárních panelů. Tato spolupráce je klíčová pro rozvoj a implementaci solárních energetických řešení, která by měla uspokojit rostoucí energetické potřeby Pákistánu. Financování a rozvoj větších projektů v podobě Sindh Solar Energy Project jsou podporovány Světovou bankou.

VĚTRNÍKY V POBŘEŽNÍCH A HORSKÝCH OBLASTECH

Větrná energie se stává klíčovým pilířem v energetické transformaci Pákistánu. Pobřežní oblasti a severní horské regiony země poskytují ideální podmínky pro rozvoj větrných farem. Podle Světové rady pro větrnou energii (GWEC) měl Pákistán podstatný podíl na globálním instalovaném výkonu větrné energie, který dosáhl 743 GW ke konci roku 2020, což ukazuje na velký, dosud nevyužitý potenciál větrné energie v zemi a na příležitosti, které nabízí.

Pákistán má potenciál instalovat až 50 GW větrné energie. Aktuálně má země 36 větrných elektráren s celkovou instalovanou kapacitou 1,9 GW, což představuje přibližně 3 % roční produkce elektrické energie. Větrné elektrárny jsou rozmístěny ve 180 km dlouhém pobřežním pásmu Gharo-Jhimpir v provincii Sindh. Právě v provinciích Sindh a Balúčistánu je aktuální výkon kolem 1,3 GW. Kapacita větrné energie by měla do roku 2032 vzrůst na přibližně 4,6 GW.

BOHATÉ VODNÍ ZDROJE

Vodní energie v Pákistánu hraje klíčovou roli v celkovém energetickém mixu země. Pákistán disponuje bohatými vodními zdroji; v roce 2023 se odhaduje, že instalovaný výkon vodní energie dosáhne 11,1 GW, což představuje čtvrtinu celkové produkce elektrické energie v zemi. Významné projekty jako Dasu, Mohmand, Diamer-Bhasha a páté rozšíření Tarbela budou výrazně přispívat k růstu kapacity vodní energie. Podle plánů by měl výkon dosáhnout 25,2 GW do roku 2032, což představuje 39 % celkové produkce elektrické energie v Pákistánu. Celkový potenciál vodní energie v Pákistánu je odhadován na přibližně 41 000 MW.

BIOMASA

Výkon zdrojů na biomasu, založených především na bagase, činí přibližně 370 MW. Do ledna 2024 je plánováno zprovoznění dalšího zařízení o výkonu 32 MW v provincii Paňdžáb. Během předpokládaného období zůstane významná část pákistánské populace závislá na energii získávané z biomasy, neboť venkovská většina používá tradiční metody vytápění a vaření, včetně spalování živočišných zbytků a dřeva.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

V rozvíjejícím se sektoru obnovitelné energie v Pákistánu se otevírají značné příležitosti pro české firmy. Oblasti jako výroba solárních panelů, vývoj větrných turbín a rozvoj vodních elektráren jsou ideální pro investice a spolupráci. České společnosti mohou využít své expertízy a technologické kapacity k získání klíčové role v procesu přechodu Pákistánu na obnovitelnou energii. Mohou tak přispívat k udržitelnému rozvoji a posílení ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi.

Pákistán se svým závazkem v oblasti obnovitelné energie a politickou podporou stává významným aktérem v globální energetické transformaci. Pro české firmy to představuje strategickou příležitost zapojit se do energetické transformace Pákistánu a přispět ke globálnímu úsilí v boji proti klimatickým změnám a podpoře udržitelného rozvoje.

Václav Jílek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Islámábádu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688