OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.12.2023 12:00:00

Krize? Třetina německých pojišťoven chce personál nabírat

opojištění ilustrační

V Německé průmyslové a obchodní komoře (DIHK) bijí na poplach: vyděsily je negativní výsledky nejnovějšího hospodářské ankety ohledně ekonomického vývoje, které se zúčastnilo přibližně 24 000 podniků. Podle generálního ředitele DIHK Martina Wanslebena musí zejména politici jednat. Vyjádřil se tak při prezentaci výsledků v Berlíně, protože „samo od sebe se to nezlepší“. Sektor pojišťovnictví hledí do blízké budoucnost naopak mírně pozitivně.

Společnosti jsou stále více frustrovány nadměrnou byrokracií. DIHK nyní očekává, že hrubý domácí produkt letos klesne o 0,5 % a v roce 2024 si sáhne na své dno s černou nulou na konci. Pokud se podíváme na situaci podle jednotlivých odvětví, poskytovatelé služeb si v současnosti stále vedou v odbytu dobře. Nicméně očekávání podnikatelů pro nejbližší budoucnost jsou však i zde negativní.

Pojišťovnictví má oproti tomu stále výhled do blízké budoucnosti mírně pozitivní. Zlepšení obchodní situace očekává 13 % společností a zhoršení 6 %. Bilance těchto stanovisek s hodnotou 7 bodů je srovnatelná s plus osmi body v průzkumu na začátku léta. Loni bylo saldo minus 32 bodů.

Pokud jde o hospodářskou politiku současné trojbarevné „semaforové“ koalice v Německu, Wansleben z DIHK uvedl, že je třeba naléhavě jednat. „Jsme pod tlakem, abychom konali,“ řekl doslova. A Evropská unie nesmí přicházet s novými nařízeními a reportovacími povinnostmi. Snižování byrokracie nemůže zůstat prázdnou frází. V zájmu stimulace investic by vláda mohla znovu zavést klesající odpisy majetku.

Pojišťovny se mohou distancovat od všeobecného negativního trendu

Pojišťovny, které se zúčastnily průzkumu, nemají se svou současnou obchodní situací žádné problémy. Celkem 35 % společností uvedlo, že se jejich obchodní výsledky zlepšily. U 64 % se podařilo udržet jeho úroveň a pouze 1 % respondentů připustilo zhoršení. Bilance 34 bodů je srovnatelná s plus 39 body na začátku léta a mnohem lepší v porovnání s pouze 11 plusovými body na podzim 2022.

Očekávání podniků jsou stále ještě mírně pozitivní (7 bodů). Na podzim 2022 však byla očekávání stále jasně záporná, a to na úrovni minus 32 bodů. Plány v oblasti zaměstnanosti pojistitelů zůstávají pozitivní. Vždyť 35 % dotázaných společností chce přijímat nové zaměstnance a pouze 12 % chce snižovat stavy svých pracovníků. Zatěžující zůstává nedostatek kvalifikované pracovní síly, zejména v odvětví životního pojištění, jak ukazují podrobné údaje, které má VWheute k dispozici. Jako problematické jsou v pojišťovnictví vnímány také rámcové podmínky hospodářské politiky (saldo 61 bodů).

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688