Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  20.12.2023 10:05:08

USA zvažují vojenský úder proti jemenským povstalcům, hrozí jejich proxy válka s Íránem. Svět je stále nebezpečnějším místem, proto nelze mávat rukou ani třeba nad nynějšími problémy hutí Liberty Ostrava


Spojené státy zvažují vojenský úder proti jemenským povstalcům, Húsíjům. V podstatě by šlo o zahájení proxy války mezi USA a Íránem, neboť Teherán povstalce podporuje. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil. 

Húsijové v Rudém moři útočí na – zejména – západní plavidla, a ochromují tak mezinárodní obchod. Činí tak ze msty za odvetný útok Izraele na teroristy z Hamásu v Gaze, které taktéž podporuje Írán

Rozšíření dosavadního konfliktu mezi Izraelem a Hamásem může mít za následek závažný otřes na celém Blízkém východě, čehož důsledkem by byl výrazný růst cen ropy či zemního plynu. Ten ale hrozí i takto, neboť bez zásahu proti Húsijům budou plavidla, včetně tankerů, nucena vyhýbat se jak Rudému moři, tak i Suezskému průplavu (a obeplouvat celou Afriku kolem Mysu Dobré naděje). To v důsledku přepravu až o čtrnáct dní prodlouží, a tedy prodraží – a nejen přepravu ropy či zkapalněného plynu.

Evropa, jež se odstřihává hlavně od potrubních dodávek ruské ropy či ruského plynu, je na dostatečné „splavnosti“ Suezu závislejší než kdykoli v minulosti. Bez ní v EU oživí inflační tlaky.

Možné rozhoření proxy války mezi USA a Íránem je ovšem i dalším dokladem geopoliticky stále napjatější situace ve světě. Za tohoto stavu ještě více do očí bije krátkozrakost stoupenců Green Dealu EU a jejich neschopnost vidět podstatné věci v souvislostech a širším kontextu.

Patrné je to i nyní v Česku, v probíhající kauze Liberty Ostrava…

Nesvalujme totiž kolapsový stav hutí Liberty Ostrava pouze na jejich nezvládnuté řízení v podání majitele Sandžíva Gupty. Hutím škodí drahé energie, drahé emisní povolenky a vůbec celá zelená agenda EU. Jistě, můžeme říci, že hutní výroba v EU je přežitkem, reliktem 20. století, že je „fuj“. 

Pak se ale nedivme, až zase – jako nyní – budeme muset žadonit o prodloužení výjimky na dovoz oceli z Ruska a dále tak financovat jeho válčení, jelikož se bez ruské oceli neobejdou tuzemské automobilky jako Škoda Auta či nošovická Hyundai.

Nebo se pak nedivme, až budeme ještě více závislí na Číně, která představuje naprostou globální jedničku v produkci oceli (viz graf). Proč asi? 

Nejen osobní vozy; ani tanky či vojenské letouny bez ocele vyrobit nejde.

Green Deal prostě Evropu vojensky oslabuje, ba potenciálně decimuje, což je v této době obzvláště na pováženou. A mělo by se to konečně začít říkat nahlas. 

K čemu nám budou o pár procent nižší globální emise oxidu uhličitého, když Evropa jako taková, jak ji známe, resp. tedy její po staletí budovaná identita a soustava hodnot, zanikne?

 


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

    

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

21.12. 20:48  Green deal (Hgfrxg)
21.12. 00:16  us (Laren)
21.12. 00:07  Vivat Jemen! (Laren)
20.12. 16:41  Kokovanda (kojot)
20.12. 12:48  Kovandovi hráblo (antikovanda)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688