Výsledky  |  19.12.2023 09:47:48

Covidu se Češi při plánování dovolené už nebojí Rostoucích cen a přírodních katastrof ano

dovolená ilustrační

Podle průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu se COVID-19 obává při plánování letní dovolené pro nadcházející rok pouze 3 % Čechů. Znatelně vyšší obavy však mají z rostoucích cen, kvůli kterým třetina Čechů vůbec dovolenou neplánuje. Vyšší náklady jsou vůbec nejčastějším důvodem, kvůli kterému by na dovolenou nakonec nemuseli vyrazit. Pětina lidí pak má obavy z přírodních katastrof, čtvrtina si naopak letní dovolenou nenechá ujít ani přes vyšší ceny.

Vysoké ceny a strach z přírodních katastrof

V předchozích letech byl největším strašákem cestování COVID-19. Toho, se ale podle aktuálního průzkumu, bojí už jen pouhá 3 % Čechů. „Průzkum ukázal, že největší obavy při plánování letních dovolených mají lidé z rostoucích cen,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Vysokých cen dovolených se obává více než třetina (35 %) těch, kdo se chystají v příštím roce vyrazit na dovolenou. Obavy mají především mladí ve věku od 24 do 34 let. Další třetina Čechů na dovolenou v příštím roce kvůli navyšujícím se cenám nemá v plánu vyrazit vůbec. „Přesto však čtvrtina deklaruje, že vyšší ceny jejich plánovanou dovolenou v roce 2024 neovlivní,“ říká Vlastimil Divoký.

16 % respondentů uvedlo, že na dovolenou plánuje vyrazit, ale vybere si levnější destinaci. Dalších 16 % si vybere levnější ubytování. 13 % kvůli vysokým cenám změní způsob stravování a 8 % pojede na kratší dobu.


Požáry, povodně a vichřice

Hned po vysokých výdajích se Češi nejvíce bojí přírodních katastrof. Obavu z nich má při plánování dovolené každý pátý Čech (21 %). „Strach mají cestovatelé i z toho, že na dovolené nebude počasí podle jejich představ, z dostupnosti nabídek zájezdů anebo z probíhajícího konfliktu na Ukrajině,“ říká Vlastimil Divoký. Bariérami, které mohou dovolenou zkazit či dokonce v odjezdu na ní úplně zabránit, můžou být třeba i rodinné nebo zdravotní důvody.

Storno ochrání v nečekaných situacích

Vzhledem k tomu, že letní dovolené se často plánují i půl roku dopředu, může nastat řada situací, kvůli kterým na ni není možné odjet. Proto si naprostá většina klientů CK sjednává pojištění storna. „Pojištění storna je v posledních letech téměř nedílnou součástí cestovního pojištění. U ERV Evropské tvoří už přibližně třetinu smluv. Storno oceňují zejména rodiny s dětmi. Často se totiž stává, že dítě onemocní a rodina pak nemůže na dovolenou odjet,“ říká Vlastimil Divoký. Výhodou pojištění storna od ERV Evropské je, že lze sjednat nejen na celý zájezd, ale i na jednotlivé cestovní služby jako jsou například letenky nebo ubytování. „V těchto případech je však nutné pohlídat si důležité lhůty, do kdy je možné pojištění sjednat,“ upozorňuje Vlastimil Divoký.

Na dovolenou nejčastěji letecky a v létě

Podle průzkumu Češi dovolenou plánují nejčastěji na červenec a srpen. V těchto měsících by rádo vycestovalo 58 % z nich. Dovolenou na jaro a na podzim plánují Češi obdobně. Na podzim chce vyrazit 19 % a na jaře o nepoznání méně, konkrétně 17 %. Většina Čechů (59 %) si vybírá jako způsob dopravy letadlo. Druhým nejčastějším dopravním prostředkem je auto. To pro své cestování využije 39 % Čechů. Následují vlaky (13 %) a autobusy (12 %).

Vlastimil Divoký

manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688