Město Benešov (benesov-city.cz)
Z regionů  |  18.12.2023 13:38:00

Benešov: Prvních 30 minut zdarma - od března bude na Masarykově a Malém náměstí platit nový parkovací systém

Stávající parkovací automaty nahradí tzv. závorový systém, který bude pomocí vjezdové a výjezdové kamery monitorovat dobu, kdy se vozidlo bude v zóně obou náměstí vyskytovat. Jakmile bude uživatel vozidla připraven tuto zónu opustit, zadá do nových parkovacích terminálů SPZ svého vozu a pokladna vypočítá částku, kterou je třeba za parkování uhradit.
 

 
 
„Současný parkovací systém nevyhovuje potřebám většiny řidičů, kteří na náměstích parkují krátkodobě, aby navštívili lékaře nebo úřad. Takové pochůzky se totiž těžko plánují, platit za parkování dopředu není efektivní a majitele zaparkovaných vozů to dostává do nepříjemných situací, kdy sedí v čekárně u lékaře, parkování jim už vypršelo, ale oni ho nemůžou dojít prodloužit, aby nepřišli o místo ve frontě. Nový systém proto nabízí první půl hodinu zdarma a navíc stojí na tom základě, že parkování platíte až tehdy, kdy máte všechno vyřízeno a můžete odjet,“ vysvětluje místostarosta Benešova Roman Tichovský s tím, že novým systémem chce město Benešov také motivovat řidiče, aby na náměstích parkovali jen nezbytně nutnou dobu v rámci pochůzek a pak prostor zase opustili.

Vjezdová kamera je již nyní umístěna na rohu Masarykova náměstí u budovy České Spořitelny a ta výjezdová naistalována v ulici Pod Brankou na stožáru pouličního osvětlení. „I když se parkovací systém nazývá závorový, fyzicky tam závory, ani turniket, co vydává nebo přijímá parkovací lístky, nebude, to by jen komplikovalo plynulost provozu. Roli těchto vjezdových i výjezdových prvků převezmou moderní kamery, které při vjezdu načtou SPZ vozidla a při výjezdu zase zkontrolují, zda bylo parkovaní uhrazeno. V případě, že k úhradě nedojde, systém SPZ daného vozidla automaticky nahlásí městské policii a majitel vozu pak bude muset zaplatit pokutu,“ doplňuje místostarosta. Nový systém bude tedy nejen uživatelsky příjemnější, ale navíc eliminuje řidiče, co za parkování vůbec neplatí a ušetří také čas městské policii, která úhrady parkování kontroluje v rámci pochůzek.

Již nainstalované kamery nyní běží v testovacím režimu a ukazují, že na náměstí každý den přijede 1800 až 2000 vozidel, které se v lokalitě zdrží v průměru 34 minut. „Nový parkovací systém by tedy řada řidičů mohla ocenit, jelikož za první půl hodinu parkování nic nezaplatí,“ dodává Roman Tichovský.

Podrobnosti zveřejníme v lednu příštího roku na webu, sociálních sítích i ve Zpravodaji města Benešov.

náměstí

 
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 18.12.2023 / 18.12.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688