mzp.cz (MŽP)
Investice  |  18.12.2023 21:51:23

Ministr Hladík navštívil Královéhradecký kraj, prohlédl si pasivní budovu banky i sociální družstvo, které zpracovává textil

Ministr Hladík navštívil Královéhradecký kraj, prohlédl si pasivní budovu banky i sociální družstvo, které zpracovává textil

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Královéhradecký kraj. Setkal se s Radou kraje i se zástupci Magistrátu města Hradec Králové, se kterými debatoval o komunitní energetice. Připomněl tak výzvu Ministerstva životního prostředí k zakládání energetických společenství. Zavítal i do pasivní budovy centrály ČSOB a sociálního družstva Diakonie Broumov, ve kterém se věnují sběru a recyklaci textilu.

Právě v Diakonii Broumov měl ministr možnost si prohlédnout unikátní třídicí linku textilu, kterou sociální družstvo samo vyvinulo a získalo na ni ochranu užitným vzorem. „V Diakonii Broumov mají spoustu nápadů, jak recyklovat textil tak, aby se dal použít v jiných odvětvích. Jejich východiska mohou být řešením pro to, aby textil nekončil na skládkách a ve spalovnách, ale sloužil dál. V současné době z materiálu vyrábí například ramínka. Jejich přístup je skvělým příkladem efektivní recyklace, která je v současné době všudypřítomného levného textilu potřeba,“ uvedl k návštěvě ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Diakonie Broumov se svými sto zaměstnanci ročně vytřídí šest tisíc tun textilu, který sbírá z více než dvou tisíc obcí. Provozujeme sociální bydlení a dáváme druhou šanci nejen textilu, ale i lidem, kteří se mohou znovu postavit na vlastní nohy a začlenit zpět do společnosti,“ popisuje provoz třídicího centra Diakonie Broumov manažer pro technický rozvoj Jaroslav Dvořák.

Ministr se také zúčastnil jednání s Radou Královéhradeckého kraje a se zástupci města Hradec Králové. Během jednání společně debatovali například o vzdělávání v oblasti environmentální výchovy nebo o komunitní energetice. Ministr zástupcům kraje přiblížil výzvu k zakládání energetických společenství, kterou vypsalo Ministerstvo životního prostředí letos v prosinci.

„Oblast energetiky je prioritou celého vedení města, a to především s ohledem na problematiku komunitní energetiky. Chceme, aby náklady, které bude město muset platit na energie, byly co nejvíce optimalizované a racionalizované, a zároveň, abychom dokázali využít potenciálu sdílení energií. S tím nám pomáhá i nová speciální složka hradeckého technologického centra, která se bude energetikou intenzivně zabývat. Máme také velké očekávání od legislativních balíčků OZE 1, OZE 2 a OZE 3 a chystáme se maximálně využít možnosti, které samosprávám nabídnou,“ okomentovala setkání primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).

„V Hradci Králové mají jeden z nejpropracovanějších systémů moderní energetiky. Založili městské technologické centrum, které nejen přináší nová pracovní místa, ale především zde hledají cesty, jak využívat obnovitelné zdroje energie. Zástupcům města jsem také představil výzvu k zakládání energetických společenství, kterou jsme připravili na MŽP a novelu k zálohování petek a plechovek,“ doplnil k jednání ministr Hladík.

Během své návštěvy zavítal ministr i do pasivní budovy regionální centrály ČSOB. V rámci prohlídky administrativní budovy se seznámil s použitými technologiemi, mezi kterými nechybí například zelená střecha, chlazení betonem nebo tepelné vrty. „Centrála ČSOB se integruje do stávající i předpokládané budoucí zástavby v lokalitě Aldis na nábřeží Labe. Objekt není napojen na zdroj plynu ani jiného energetického média kromě elektrické energie. Budova důsledně využívá přirozených zdrojů tepla a chladu, a je tak zcela samostatná ve vytápění i chlazení. Jako zdroj energie slouží 107 geotermických vrtů o hloubce 180-200 metrů,“ popsal funkčnost budovy Josef Šedivý, výkonný ředitel oblasti facility management ČSOB.

Odpoledne ministr Hladík navštívil Adršpašsko-teplické skály, kde během krátké procházky skrze skaliska vyslechl zástupce správy CHKO Broumovsko, kteří se v oblasti účinně potýkají s turistickým přehlcením území. „Adršpašsko-teplické skály jsou krásným komplexem pískovce, který dlouhodobě trpěl pod náporem turistů. Správci přírodní rezervace přišli s řešením, omezili vstup do skal na 400 návštěvníků za hodinu, a i parkování je možné pouze v omezené míře. Díky tomu se jim daří regulovat počet turistů a tím předcházet tomu, aby si místní přírodní krásu odnesli na pohorkách,“ okomentoval ministr Hladík debatu o overturismu.

Společně se zaměstnanci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR ministr diskutoval nejen o výskytu vlka v regionu, ale především o ochraně zdejší biodiverzity. Na závěr návštěvy Královéhradeckého kraje ministr Hladík debatoval s veřejností zejména o přínosech v podobě energetických úspor domácností dotačního titulu Nová zelená úsporám.

Lucie Ješátková & tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

České projekty rekordně uspěly v programu LIFE

18. 12. 2023

České projekty rekordně uspěly v programu LIFE

Celkem šest projektů z České republiky uspělo v evropském programu LIFE pro rok 2022. Podporu Evropské komise získaly projekty z oblasti ochrany přírody, vodního hospodářství nebo rozvoj čisté energie. Další podporu z LIFE získal integrovaný projekt a projekt technické asistence. Dohromady jde o ...

Klimatická konference OSN se shodla na odchodu od fosilních paliv. COP28 navštívil také ministr Hladík

15. 12. 2023

Klimatická konference OSN se shodla na odchodu od fosilních paliv. COP28 navštívil také ministr Hladík

Ve středu ráno skončila 28. konference OSN o změně klimatu v Dubaji (COP28). Celkem 198 států světa se dohodlo na dalších opatřeních proti změnám klimatu, zejména vůbec poprvé se všechny zapojené země shodly na odchodu od využívání fosilních paliv. Dohodly se také na růstu celosvětového využívání ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688