kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  18.12.2023 17:34:00

Kraj hledá firmu, která vyprojektuje a postaví pavilon učeben na libereckém gymnáziu F. X. Šaldy

Radní na svém dnešním mimořádném jednání schválili zahájení nadlimitního otevřeného řízení veřejné zakázky k výstavbě pavilonu učeben Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Její součástí je výstavba samotného pavilonu gymnázia, demolice a vybudovaní propojovacího krčku, vznik komunikací a zpevněných ploch, přeložek inženýrských sítí, terénní úpravy, drobná architektura a úprava hřiště.

„Díky novému pavilonu bude možné otevřít v každém ročníku čtyřletého gymnázia o třídu navíc. V současné době panuje zvýšená poptávka po všeobecném vzdělávání a současné kapacity škol, zejména v Liberci, nyní nedostačují. Tento projekt pomůže převis poptávky zmírnit,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V souladu s moderními trendy půjde o nenáročný, energeticky úsporný objekt s jižní stěnou bohatě prosklenou kvůli využití dobrého oslunění. Chybět nebude ani tepelné čerpadlo, zelená střecha a fotovoltaické panely.

Při výstavbě hodlá kraj uplatnit dodavatelský režim design & build neboli vyprojektuj a postav, který se v minulost osvědčil třeba při dopravních stavbách. „Dodavatelský systém design & build nám pomohl ušetřit nemalé finanční částky,“ potvrdil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. „V praxi to znamená, že stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny zadávacích požadavků.“

Náklady na celý projekt se odhadují na 312.078.360 korun, přičemž čerpat hodlá kraj z Modernizačního fondu na podporu energetické účinnosti ve veřejných budovách a infrastruktuře. Předpokládaná výše spolufinancování ze strany kraje činí 202.963.710 korun. „Zahrnuje spolufinancování způsobilých výdajů ve výši 188.44.710 korun a nezpůsobilé výdaje na úpravu hřiště, drobnou architekturu a náhradní výsadbu ve výši 14.520.000 korun,“ řekl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Pokud vše půjde podle plánu, uvítají na škole v nových prostorách první žáky od školního roku 2025/2026.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detailní technická specifikace pavilonu:

Architektonický a výtvarný návrh vychází z požadavku na výrazně energeticky úsporné budovy. Minimální obálce budovy napomáhá její jednoduchý kompaktní tvar. Na obdélníkovém půdorysu s jedním podzemním podlažím jsou dvě patra učeben a objekt je zakončen ustupujícím podlažím, s technologickou částí budovy, dalšími učebnami a střešní terasou (částečně zastřešenou).

Energetický koncept se projevuje i ve formální stránce architektury. Jižní fasáda je v maximální míře vybavena okenními otvory a nástěnnými fotovoltaickými panely. Svislá poloha panelů zajišťuje lepší přijímání slunečního svitu zejména mimo léto. Severní fasáda je pak řešena naopak s minimálními rozměry oken, které však ještě umožní provoz speciálních učeben a kabinetů. Severní stěna bude připravena technicky na popnutí stálezelenými rostlinami (břečťan), střecha bude zelená extenzivní.

Dispozičně navazuje stavba na stávající chodbu gymnázia novým spojovacím krčkem. Ten vyúsťuje u hlavního tříramenného schodiště s výtahem. Schodiště je navrženo se zrcadlem, procházejícím přes spodní tři podlaží. Tímto prostorem se přirozené osvětlení dostává i do budovy stávajícího gymnázia a schodiště s krčkem tak tvoří hlavní napojovací osu obou budov. Vstup je ze SZ nároží budovy přes závětří a zádveří. Samostatné schodiště vede do šaten a plní tak částečně funkci hygienického filtru. V 1. PP jsou navrženy šatny, kmenové učebny, sklad a posilovna se sport. šatnami a sprchami, doplněná hygienickým zázemím. V 1. NP je přes prosklenou příčku zajištěn bezbariérový vstup, dále jsou zde učebny, kabinety a knihovna. Ve 2. NP je dispozice obdobná, doplňuje ji nový napojovací krček. Ve východním travé je navržen prostor pro výtvarnou výchovu. Ve 3. NP jsou navrženy místnosti pro výuku, ale zejména technologická část (vzduchotechnika a místnost serveru vč. případné ústředny EPS a EVAK-ROZHL). Ve všech podlažích je navrženo v samostatném traktu hygienické zázemí. Vedle něj je situováno požární schodiště, které končí výstupem na terén v úrovni 1. NP.

Stavebně technické řešení vychází z typologie dispozičního a konstrukčního třítraktu ve formě železobetonového skeletu o proměnném modulu 3–8 m s hlavicemi, založeného na podzemní stěnové konstrukci („bílá vana“). Konstrukce 1. PP bude založena do nosného (skalního) podloží. Výstavba je podmíněna přeložkami IS a vybudování záporové stěny. Terasa v úrovni 3.NP bude z modřínového dřeva.

Podle odborného posudku (synantropy) bude zaměřena velká pozornost na výplně oken, a to hlavně na J a V straně budovy. Ty je nutné upravit tak, aby nedocházelo k odrazům okolní krajiny a ptáci toto vnímali jako překážku v průletu a bylo zabráněno nárazům přeletujících ptáků do skleněných výplní. Vhodné je volit polepy nebo nejlépe realizovat metodu pískování na skleněných vyplní. Při výstavbě je třeba počítat, že objekt může nabídnout nové ukryty pro netopýry a synantropní druhy ptáků, jako jsou rorýsi. Z tohoto důvodu se navrhuje umístnění několika budek pro rorýse s orientací na sever. Podle zpracovaného PENB budou pro kotvení tepelných izolací do nosných konstrukcí použity kotvy s přerušeným tepelným mostem, nebo použito lepení dle certifikovaného postupu.

V příloze vizualizace objektu.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688