mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.12.2023 16:17:00

EU a Chile podepsaly Pokročilou rámcovou dohodu - moderní a ambiciózní nástroj k posílení politické a obchodní spolupráce

EU a Chile podepsaly Pokročilou rámcovou dohodu - moderní a ambiciózní nástroj k posílení politické a obchodní spolupráce

17.12.2023 / 15:52 | Aktualizováno: 17.12.2023 / 16:17

EU a Chile podepsaly v Bruselu dne 13. prosince 2023 tzv. Pokročilou rámcovou dohodu (špan. Acuerdo Marco Avanzado - AMA, angl. Advanced Framework Agreement - AFA), která modernizuje a nahrazuje Asociační dohodu EU - Chile podepsanou v roce 2002. Chile se stalo první zemí regionu Latinské Ameriky a Karibiku (LAK), která s EU podepsala tuto dohodu nové generace.

Dne 13. prosince 2023 byla v Bruselu podepsána nová tzv. Pokročilá rámcová dohoda, která povyšuje již tak velmi úzký vzájemný vztah na jinou, vyšší úroveň.

Nová dohoda modernizuje vzájemný institucionální rámec na základě posílení politického dialogu, otevírá nové oblasti spolupráce a hájí udržitelný rozvoj, větší transparentnost a účast občanské společnosti a zároveň zahrnuje aspekty, jako je rovnost pohlaví v obchodu nebo digitální obchod. Taktéž zvyšuje environmentální a sociálně-pracovní standardy vzájemných ekonomických vazeb, upřednostňuje účast malých a středních podniků, diverzifikaci chilského exportního koše a jeho přidanou hodnotu a zahrnuje kapitoly věnované těžbě a energetice, které získaly své konkrétní vyjádření podpisy Memoranda o porozumění v oblasti surovin a také Memoranda o fondu pro rozvoj obnovitelného vodíku. Oba dokumenty byly uzavřeny letos v červnu v rámci návštěvy v Chile předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové.

Pokročilá rámcová dohoda rovněž obsahuje nové kapitoly, které vyplývají z vývoje mezinárodní agendy, jako je rovnost pohlaví a posílení postavení žen a dívek, mezinárodní bezpečnost a kybernetický prostor, bezpečnost občanů, počítačová kriminalita, udržitelný rozvoj, inovace, klimatické změny, ochrana oceánů, předcházení přírodním katastrofám, pracovní a sociální otázky, digitální politika, lidská práva, společenská odpovědnost podniků, starší a zdravotně postižené osoby, vesmírná spolupráce, veřejné zdraví, modernizace státu atd.

Pokud jde o obchodní pilíř, tak ten nabízí lepší přístup na trhy ve třech oblastech:

  • V obchodu se zbožím EU snižuje snížení cel na 99,6 % chilských produktů a 99,9 % vývozu EU do Chile bude rovněž osvobozeno od cel.
  • V oblasti obchodu se službami bude usnadněn přístup chilských společností na trhy EU a také poskytování služeb evropskými společnostmi v Chile.
  • V oblasti veřejných soutěží budou mít společnosti obou stran lepší přístup k nabídkám druhé strany, zejména ve stejném zacházení jako s národními společnostmi a v přístupu k dostupným informacím.

Na druhé straně nová dohoda zlepšuje a modernizuje některá ustanovení, která již existují ve stávající dohodě. Například:

  • Snižuje a zlepšuje předcházení administrativním překážkám a usnadňuje obchod pro malé a střední podniky, včetně zvláštní kapitoly.
  • Zajišťuje přiměřenou a účinnou úroveň ochrany práv duševního vlastnictví a také aktualizuje ustanovení sanitárních a fytosanitárních opatření.
  • Posiluje dialog, spolupráci a regulační soudržnost.

Obchodní a investiční pilíř také zahrnuje nová témata, která nejsou zahrnuta ve stávající dohodě:

  • Zahrnuje ambiciózní kapitolu o udržitelném rozvoji, kterou současná dohoda nemá, se závaznými závazky garantovat nejvyšší úroveň sociální, pracovní a environmentální ochrany, potvrzující závazek smluvních stran dodržovat standardy Mezinárodní organizace práce a Pařížské dohody. Je důležité poznamenat, že dohoda obsahuje doložku, z níž vyplývá, že jakmile dohoda vstoupí v platnost, budou zahájeny konzultace za účelem aktualizace kapitoly, aby byla ještě ambicióznější.
  • Prosazuje provádění mezinárodních dohod tak, aby respektovaly správné podnikatelské postupy, prevenci a boji proti korupci a daňovým únikům.
  • Zahrnuje novou kapitolu o udržitelných potravinových systémech a spolupráci v celém potravinovém řetězci se závazkem postupně snižovat používání antibiotik u hospodářských zvířat a akvakultury.
  • Poprvé v dohodě EU obsahuje také kapitolu o obchodu a rovnosti žen a mužů s ustanoveními, která posilují přístup žen k mezinárodnímu obchodu.
  • Byla dohodnuta nová kapitola o digitálním obchodu s ustanoveními upravujícími elektronický obchod, přeshraniční toky dat a ochranu spotřebitele.
  • Dohoda také obsahuje novou kapitolu o energii a surovinách s ustanoveními, která zajišťují udržitelnost vývozu chilských těžebních produktů do EU a větší spolupráci v oblasti udržitelných surovin a odpovědné těžby. Dohoda respektuje regulační svobodu Chile autonomně provádět své politiky a provádět nové obchodní a hodnotové integrační modely a zároveň zaručuje, že evropským společnostem se dostane stejného zacházení jako chilským společnostem v přístupu k energii a kritickým surovinám nezbytným pro energetickou transformaci.

V oblasti investic dohoda usnadňuje přístup k investicím a vytváří jednotný a vyvážený právní rámec pro jejich ochranu. Jakmile dohoda vstoupí v platnost, nahradí 15 dohod o ochraně investic platných mezi Chile a členskými státy EU. Jeho součástí bude také stálý investiční soud, který bude případné spory mezi investory a státy řešit nezávisle.

Nová dohoda představuje velmi významné zlepšení rozsahu působnosti a obsahu původní dohody. Podporuje cestu vpřed směrem k novým modelům rozvoje, které reagují na společné výzvy.

V praxi podpis dohody znamená de facto zrušení cel ve vzájemném obchodu, což nabízí Chile skvělou příležitost pro vysoce žádané zemědělské, vinařské a rybářské produkty s dodatečným potenciálem zaujmout mezery na evropských trzích. Kromě toho bude s chilskými společnostmi a investory zacházeno stejně jako s jejich evropskými protějšky v EU, přičemž dohoda také podporuje stejné podmínky pro evropské investory na trzích v Chile, aby zde vytvářeli přidanou hodnotu.

Vstup dohody v platnost se očekává až po dokončení příslušných legislativních a správních postupů v zemích EU a také v Národním kongresu Chile. Nicméně v rámci urychlení celého procesu se obě strany dohodly podepsat v rámci modernizace původní dohody dva nástroje:

  1. Pokročilou rámcovou dohodu EU- Chile (Advanced Framework Agreement - AFA)
  2. Vnitřní obchodní dohodu (Interim Trade Agreement - ITA)

AFA zahrnuje všechny tři hlavní pilíře - politika, spolupráce a obchod a investice (včetně ochrany investic), přičemž ITA se zabývá především liberalizací obchodu a investic. Obě tyto dohody byly podepsány současně, přičemž ITA bude v platnosti pouze do doby, než bude AFA ratifikována a plně funkční. ITA totiž zahrnuje oblasti, pro které má EU výlučnou pravomoc a může vstoupit v platnost, jakmile k tomu vysloví souhlas Evropský parlament a následně také Národní kongres Chile. Naopak AFA obsahuje aspekty, jako je investiční soud, který musí být ratifikován parlamenty všech členských států EU, včetně dalších oblastí jako např. konzulární záležitosti, což jsou otázky v pravomoci členských států EU. Pro vstup v platnost je rovněž nezbytná ratifikace v Národním kongresu Chile.

EU and Chile sign modern and ambitious trade and political agreements

EU - Chile: Trade and Investment (PDF, 8 MB)

EU - Chile Partnership (PDF, 2 MB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688