Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.12.2023 12:26:54, aktualizováno 12:31:54

Pražská burza v týdnu oslabila nejsilněji od června. Akcie ČEZ na 3měsíčních minimech, akcie PILULKA klesly šestý týden v řadě


BCPP logoUplynulý týden se globálně nesl především ve znamení zpráv z centrálních bank, potažmo makrodat týkající se inflace. Vidinu obratu na úrokových sazbách investoři vyhodnotili pozitivně zejména v zámoří, navzdory tomu, že by po celý příští rok měly sazby nadále přetrvat vlastně na nadprůměrných úrovních. V Evropě šéfka ECB trhy z hlediska optimismu snižování sazeb ve čtvrtek schladila a nakonec si tak akcie nepřipsaly až takové zisky jako na Wall Street. Pražská burza si téměř po celý týden šla vlastní negativní cestou, jelikož až na pondělí vždy uzavřela červeně. V průběhu seancí se přitom vývoj obvykle až tak pesimistický nezdál. Každopádně index PX nakonec odepsal výrazná téměř 2 % a závěr pod 1 380 body značí měsíční minima.

Nejvíce přes 6 % v týdnu odepsaly akcie PILULKA, které se tak již poměrně výrazně přiblížily zpět svým historickým minimům. Poměrně překvapením u nich bylo, že v páteční závěrečné aukci se s nimi neuskutečnil žádný obchod. Institucionální investoři přitom v pátek na konci seance upravovali svá portfolia v rámci pravidelné čtvrtletní aktualizace indexů. U akcií PILULKA přitom vlastně významný okamžik, jelikož od pondělí již součástí indexu PX nebudou. Jejich poslední váha nicméně byla zanedbatelných 0,14 %. Své působení „ukončily“ s letošní 66% bezkonkurenční ztrátou.

 

Na index v týdnu svou vahou každopádně nejvíce zatlačily akcie ČEZ. Vedle přetrvávajícího poklesu cen elektřiny u dlouhodobých kontraktů již pod hranici 100 EUR/MWh, navíc negativně na investory mohlo zapůsobit také vydané doporučení od UBS. Ta titul začala nově pokrývat s doporučeném „prodat“ s cílovou cenou 800 . Naproti tomu Raiffeisenbank cíl zvýšila z 680 na 1 000 , nicméně redukovala doporučení z „koupit“ na „držet“. Divadlo ohledně „lex ČEZ“ stále nezná svou derniéru, když na projednávání novely zákona o obchodních korporacích v Poslanecké sněmovně nedošlo, odloženo je na 10. ledna.

Na index svou vahou dále zatlačily především akcie ERSTE a MONETA. Šlo by u nich hovořit o vybírání zisků. U ERSTE se vlastně potvrdila v reportech opakovaně zmiňovaná silná rezistence u 37,20 EUR, resp. titul se v pátek ve Vídni již rázem obchodoval i u 35,50 EUR. U rakouské banky navíc nelze než zopakovat pokračování neprůhledného odkupu vlastních akcií, který již v listopadu nabral nestandartní průběh. Dle zatím posledních dat, také v předcházejícím týdnu firma denně odkupovala stabilních 1 500 vlastních akcií, avšak opět s jedním úletem. Ve čtvrtek 7. prosince rázem odkoupila přes 44 tis. Tak jako tak po listopadovém šlápnutí na brzdu jako by se odkup nemusel do konce roku plně realizovat. Dosavadní data ukazují na investici za celkem 260,8 mil. EUR, resp. odkoupení 7,87 mil. vlastních akcií.

Větší ztráty než zmiňované banky utrpěly akcie PHOTON ENERGY. Po nádechu z předchozího týdne se zkrátka navrátily k jižnímu směrování a zakončily dokonce na nových 20měsíčních minimech. Nepomohl ani zveřejněný pravidelný měsíční report, který v listopadu ukázal na meziroční nárůst produkce o 37,1 % na necelých 7,1 GWh elektřiny. Firma však očekávala produkci téměř 7,9 GWh.

K jižnímu směrování se navrátily také akcie COLT, kde u investorů evidentně pokračuje nervozita ohledně nejasností ve vztahu k akvizičním chutím managementu. Navíc došlo k dalšímu ředění majetku akcionářů, resp. v návaznosti na akvizici amerického Coltu z roku 2021 vydala nyní firma v rámci protiplnění na 368 tis. dalších nových akcií. Emise se tak rozrostla na 35,16 mil. akcií.

Zprávy šlo zaznamenat ještě k akciím KOFOLA. Člen představenstva Marián Šefčovič ve středu překvapivě prodal 41 firemních akcií při kurzu 273 , když o den později naopak koupil 1 356 akcií za kurz 271 Kč…

Pomineme-li mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, tak se proti trhu vydaly v týdnu jen akcie PHILIP MORRRIS. Za stále vlastně nadprůměrné likvidity se nevýrazně pokoušely nadechnout z předchozích 2letých minim.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688