Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Energie  |  16.12.2023 17:34:40

Zázrak na trhu s elektřinou – ČEZ v pátek pro domácnosti vydal ceník, kterým překonal konkurenci

Poslední rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) týkající se regulovaných cen pro rok 2024 vyvolalo novou vlnu otázek spotřebitelů, kolik v příštím roce zaplatí za energie. Mediálně probírané výrazné zdražení distribuce může na celkovém účtu za elektřinu zmírnit jedině zvolení cenově výhodnější samotné silové elektřiny. Dodavatelé letos právě mnohdy opakovaně oznamovali její zlevňování oproti loňským cenovým extrémům. Jak jsme již při srovnávání cen psali v úvodu podzimu, trend poklesu měl pokračovat. Dané nelze než zopakovat, když v tomto ohledu je vývoj cen silové elektřiny na burze pro odběratele nadále příznivý. Nejen pro vzdálenější rok 2026, ale i pro rok 2025 i příští se cena dostala již pod hladinu 100 EUR/MWh. Tedy v přepočtu pod 2 450 (bez DPH). Vidina zlevnění dodavateli k úrovni 3 tis. Kč/MWh u silové elektřiny v příštím roce se nezdá nic nereálného.

Graf: Elektřina - ceny a grafy elektřiny, vývoj ceny elektřiny  1 MWh - od 02.01.2023 do 15.12.2023 - měna EUR

Vývoj tak nadále jasně indikuje nevhodnost uvázat se dodavatelům dlouhodobě. A to přestože u smluv na 3 roky obvykle lákají na postupné každoroční zlevňování. Nicméně ceny jsou totiž oproti tržním výrazně přestřelené. Stejně jako jsou přestřelené ceny u nefixovaných produktů. Mediálně mnohdy dodavateli prezentované někdy i dvouciferně levnější elektřina je totiž obvykle zmiňována k tzv. vládním stropům. Ty jsou však dávno přežitkem, když již na jaře nebylo problém nalézt u dodavatelů fixované tarify o více než 20 % levnější, než zmiňovaný strop. Nadále se zkrátka pro odběratele jeví nejvýhodnější zafixovat si cenu krátkodobě. Tedy využít u dodavatelů tarif s roční fixací. U silové elektřiny totiž není problém dostat se hlouběji pod hranici 4 tis. /MWh, zatímco u nefixovaných produktů se cena ve valné většině nachází nad zmiňovanou úrovní.

V našem přehledu jsme se tak zaměřili na srovnání nabídek dodavatelů s roční fixací, příp. v tomto duchu nejbližším tarifem. Na zmiňované rozhodnutí ERÚ zatím zareagovali jen někteří dodavatelé, resp. ceníky kalkulující v konečné ceně za elektřinu již s vyššími sazbami za distribuci a poplatkem na OZE lze v našem přehledu nalézt jen u třech. Dané regulované ceny budou mít samozřejmě všichni stejné. Pro srovnání, kdo je nejvýhodnější jsou tak určující ceny samotné silové elektřiny dodavatele (uvedeny/zmiňovány bez DPH), příp. stálý měsíční plat (s DPH). U něj panují velmi výrazné rozdíly. Při zvláště nízkých odběrech se jistě jedná o významnou položku, když ročně může přinést i více než 500 rozdíl.

U nás největší výrobce a dodavatel elektřiny ČEZ se letos mediálně mnohokráte se svým zlevňováním prezentoval jako dobrácký pro odběratele. Při pohledu do ceníků šlo však jeho kroky považovat spíše za výsměch, když oproti konkurenci zlevňoval opožděně, a navíc ne tak výrazně. ČEZ zkrátka zdaleka nepatřil k levným dodavatelům, přestože by mu to z hlediska jeho postavení/možností nemělo činit problém. Páteční aktualizace některých ceníků firmy však přinesla pro odběratele pozitivní překvapení. Při troše hledání lze nalézt produkt se závazkem na 1 rok, který v případě on-line sjednání nabízí cenu silové elektřiny „jen“ 3 640 . A to pro všechny tarify. Oproti ostatním veřejným ceníkům dodavatelů, tedy bezkonkurenční cena zejména ve vysokém tarifu (VT). Na druhou stranu ČEZ zůstává nejdražší z hlediska stálé měsíční platby. Z daného nejlevnějšího ceníku ČEZ je vlastně patrné, že po nárůstu cen za distribuci se celková cena za kWh bude v roce 2024 pohybovat minimálně nad 5,20 .

* již dle nových vyšších cen za distribuci pro rok 2024

Na 109 vyjde měsíční platba u Pražské plynárenské, která přitom byla pár dní cenovým lídrem. Její nový tarif Elektřina 24 totiž nabízí cenu silové elektřiny 3 690 , tedy nyní již o 50 více než ČEZ. Jak už jsme přiblížili v našem podzimním srovnání, již tehdy v porovnání s konkurencí nabídla atraktivní ceny u tarifu D25d (Akumulace 8) Pražská energetika. S dalším zlevněním zatím nepřišla, podobně jako třeba E.ON. Ten by přitom šlo v letošním roce vyhlásit asi za cenově nejpřívětivějšího dodavatele, když výrazně zlevnil již v březnu. Od té doby ho dokonce stále nikdo nepřekonal u nízkého tarifu (NT) u tarifu D25d. Obecně při on-line sjednání odběru navíc nabízí bonus až 2,5 tis. Kč. Podobně bonus 1 000 nabízí Centropol, což se může při kalkulacích vyplatit odběratelům s nízkou spotřebou.   

Ukrojit si další kousíček trhu se cenami jistě snaží MND (Moravské naftové doly), kde lze zmínit druhou nejnižší cenu na trhu u NT u D25d. Lídrem je společnost z hlediska měsíční platby, která je jako jediná z porovnávaných firem pod 100 hranicí. Nicméně při prezentovaném firemním nejlevnějším tarifu „Léto 25“ se však odběratel upíše až do poloviny roku 2025.  

Innogy má významné postavení na trhu zejména v segmentu plynu, kde však rozhodně nepatří k nejlevnějším. Stejně tak je tomu i u elektřiny, resp. Innogy lze s náskokem opět vyhlásit jako vůbec nejdražší.

Náš přehled pro domácnosti zahrnuje právě největší hráče na trhu, porovnávané ceny jsou vybrány pro distribuční území ČEZ. Snažili jsme se u dodavatelů nalézt nejlevnější roční fixovaný produkt, což obvykle nabízejí při on-line sjednání. Přehled samozřejmě nezohledňuje příp. neveřejné ceníky, které při přetahování odběratelů dodavatelé mnohdy používají. Poohlédnout se samozřejmě lze i mezi desítkami menších dodavatelů, jako třeba Epet, Elimon, Lama Energy či Tedom. U řady lze získat ještě zajímavější ceny vázané však obvykle na měsíční či dokonce denní vývoj cen elektřiny na burze. V tomto případě však musí mít odběratel elektroměr umožňující průběhové měření.

Každopádně od dodavatelů, kteří tak dosud neučinili, lze během následujících dvou týdnů očekávat vydání aktualizovaných ceníků zahrnující vyhlášené nové ceny distribuce pro rok 2024. Při té příležitosti by nemuselo být překvapením, že zároveň nabídnout ještě další zlevnění samotné silové elektřiny. Tedy podobně, jako v pátek učinil ČEZ.  

Podívejte se také:
Energie pro domácnost - plyn, elektřina, kalkulačka
ČEZ Prodej od 1. ledna zastropuje ceny všem zákazníkům, kteří se fixovali nad stropy

21.12. 15:08  CENA/SPOTŘEBA (evadean)
21.12. 14:49  Clanek je blud (evadean)
21.12. 14:38  CENA (evadean)
20.12. 23:17  to jsou nesmysly (Karel Maler)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688