Export (export.cz)
Export  |  15.12.2023 12:07:00

Pákistán otevírá dveře české zemědělské technice

Pákistánský zemědělský sektor, který má podstatný vliv na ekonomiku země s příspěvkem 22,7 % k celkovému hrubému domácímu produktu a zaměstnává 37,4 % pracovní síly, je považován za klíčový pilíř národního hospodářství. V současné době prochází tento sektor obdobím modernizace a růstu, což představuje významné možnosti pro české firmy zaměřené na vývoj a výrobu pokročilých zemědělských strojů a techniky. Tyto rostoucí tržní příležitosti nabízejí potenciál pro rozšíření obchodních aktivit a technologické spolupráce.

Foto: Velvyslanectví ČR v Islámábádu

Ve fiskálním roce 2021-22 zaznamenal pákistánský zemědělský sektor významný růst ve výši 4,4 %, čímž výrazně překročil stanovený cíl 3,5 %. Celková rozloha obdělávané půdy v zemi dosahuje zhruba 480 000 km2, přestože v posledním roce došlo k mírnému poklesu o 2 %. Poptávka po zemědělských strojích však zůstává výrazně neuspokojena, přičemž trh s těmito stroji je odhadován na hodnotu přibližně 1 miliardy USD. Hlavními produkty jsou traktory, kombajny, zavlažovací systémy a další malá zemědělská technika. Sektor zemědělských strojů hraje klíčovou roli v rozvoji a udržitelnosti místního zemědělství.

VLÁDNÍ POBÍDKY A MODERNIZAČNÍ ÚSILÍ

Pákistánská vláda, jak na federální, tak na provinční úrovni, zavádí řadu programů a pobídek, které mají za cíl modernizaci a rozvoj zemědělského sektoru. Tato opatření zahrnují poskytování dlouhodobých úvěrů, implementaci vzdělávacích programů pro zemědělce, a také subvence na zemědělské vstupy.

Klíčovou součástí vládní podpory je balíček úlev pro zemědělce, který zahrnuje snížení celních sazeb na import zemědělských strojů (s clem v rozmezí 0-2 % a všeobecnou daní z obratu 5 %), čímž se podporují místní zemědělské komunity v mechanizaci jejich hospodářství.

Vládní návrh zákona o financích navíc počítá s alokací 10 miliard pákistánských rupií (cca 35 milionů USD) na zvýhodněné zemědělské úvěry. Tento návrh zahrnuje také daňové osvobození na dobu pěti let pro zemědělsko-průmyslové jednotky v rurálních oblastech s ročním obratem přesahujícím 800 milionů rupií (2,8 milionu USD), čímž se posiluje podpora pro rozvoj venkovských oblastí.

SOUČASNÝ STAV STROJŮ A ZAŘÍZENÍ

V průběhu finančního roku 2021-22 došlo v Pákistánu k výraznému nárůstu výroby traktorů, konkrétně o 13,5 % z 36 900 na 41 871 kusů. Tento nárůst výroby však stále nedokáže plně uspokojit potřeby zemědělců. V současnosti je v Pákistánu na jeden akr (4047 m2) půdy k dispozici pouze 0,09 koňské síly, zatímco optimální standard je stanoven na 1,4 HP na akr. To znamená, že domácí produkce dokáže pokrýt pouze přibližně 15 % celkové poptávky po zemědělských strojích. Tento deficit nabízí významný prostor pro import moderních zemědělských strojů, a to zejména z technologicky pokročilých zemí.

Mezi přední vývozce zemědělských strojů do Pákistánu patří USA, Japonsko, Itálie, Německo a Čína, což poukazuje na rozmanitost mezinárodních dodavatelů a zároveň zdůrazňuje příležitosti pro konkurenceschopné české společnosti v tomto segmentu.

PERSPEKTIVNÍ OBORY PRO ČESKÉ VÝVOZCE

Mezi nejperspektivnější produkty z hlediska exportu českých zemědělských strojů patří traktory, kombajny, kultivátory, sofistikované zavlažovací systémy a další vyspělá zařízení. Aktivní zaměření pákistánské vlády na modernizaci a rozvoj zemědělství tvoří příznivý základ pro české společnosti, které mají možnost představit na tomto trhu své špičkové technologie a vybavení.

S 480 000 km2 orné půdy v Pákistánu existuje obrovský potenciál pro zvýšení efektivity zemědělství prostřednictvím využití kvalitnějšího a efektivnějšího zemědělského vybavení. Vládní strategie zaměřená na zvyšování výnosů a exportu základních zemědělských produktů, ovoce, zeleniny, drůbeže a mléčných výrobků otevírá pro české firmy dveře k významnému přispění k rozvoji a prosperitě tohoto sektoru.

Trh se zemědělskými stroji v Pákistánu přináší českým podnikatelům atraktivní obchodní příležitosti. Kombinace narůstající poptávky po modernizaci, vládních podpůrných opatření a významné tržní mezery dává českým společnostem příležitost stát se klíčovými hráči na tomto dynamicky se rozvíjejícím trhu.

Václav Jílek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Islámábádu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688