mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.12.2023 09:55:00

Je AI to nejlepší řešení? Indonésie říká ano

Je AI to nejlepší řešení? Indonésie říká ano.

13.12.2023 / 09:41 | Aktualizováno: 13.12.2023 / 09:55

Tak jako v celém světě se živelně diskutuje otázka regulatoriky nově nastupující umělé inteligence, stejně tomu je i v ASEANu. Právě z této části světa zaznívají na výsost liberální postoje a přístupy k zavádění obávaných technologií. Touha udržet „asijské století“, jak se populárně říká prudkému ekonomickému růstu v jihovýchodní Asii, v běhu co nejdéle jde napříč obavám ze ztráty kontroly nad umělou inteligencí. Investice do AI v zemích ASEAN by měla do roku 2030 dosáhnout 1 bilionu USD, v Indonésii ve výši 366 miliard USD.

Jedním ze zásadních motorů, který zajistil ekonomickou stabilitu v Indonésii během kovidové krize, byl rapidní nástup digitálních technologií. Digitalizace doslova spasila pandemií těžce zasažený souostrovní stát – neobešla by se bez ní bezkontaktní řešení, donáškové služby ani vyřizování státoobčanských záležitostí. A indonéská chuť na všechno nové plynoucí ze světa informačních technologií se ani po stržení ochranných masek nenasytila. AI řešení v Indonésii využívají pochopitelně jednorožské firmy jako jsou logistické služby Gojek či obdoba platformy Amazon známá jako Tokopedia. Nákupní platforma Tokopedia dnes slouží stovkám milionů klientů a propojuje 11 milionů obchodníků, díky efektivitě modelů umělé inteligence pak generuje roční obrat odpovídající 1 % celé indonéské ekonomiky. Sílu umělé inteligence ale pociťuje i miliardová lifestylová aplikace sloužící jako vyhledávač cestovatelských zážitků a dopravních spojení Traveloka – využívání aplikace je efektivní právě díky vlastním in-house modelům strojového učení a maximální personalizaci obsahu dle kréda „know your customer“.

Přestože indonéský vzdělávací systém neláme světové žebříčky a technické obory jsou tradičně slabou stránkou, kdy země vykazuje velmi nízký poměr promovaných inženýrů na 1000 obyvatel, Indonésie jakožto epicentrum nového ekonomického růstu generuje vlastní softwarové firmy, které dnes dokáží oslovovat zkušené profesionály ze zahraničí. Softwarová firma Nodeflux se zaměřuje na obličejové rozpoznávání, správu chytrých měst a datovou analýzu. Tradiční propojení na čínský trh do Indonésie přináší řadu softwarových firem, které zde nachází prostředí s nízkou mírou regulace, schopné pracovníky, ale především otevřené dveře na nový trh – jedním příkladem za všechny budiž AiBee. Softwarová firma Vexanium po indonésku „vexaniumindo“ poskytuje první otevřený zdroj blockchainu v Indonésii. Právě tato firma si klade za cíl způsobit revoluci v decentralizaci financí na perspektivním indonéském trhu.

Jednou tak a jednou jinak

Náhled na nové AI technologie zůstává v Indonésii ve skrze pozitivní. Navzdory evidentně negativního dopadu jejich zavádění na pracovní trh, který již nyní hladoví po nových pracovních pozicích, se vládě AI jeví jako katalyzátor ekonomické transformace. Není to ale zase tak dlouho, kdy se v Poslanecké sněmovně reálně diskutovala možnost zavedení cenzury do takové míry, že měla zasáhnout širší spektrum sociálních médií stejně jako oblíbený vyhledávač Wikipedia. Od plošně kritizované cenzury informačních zdrojů se záhy ustoupilo, ale proměnlivé tropické počasí opět přineslo i změnu nálady parlamentářů, a tak se obdobná myšlenka resuscitovala o rok později, a totiž ve vztahu k čínské platformě TikTok, jejíž druhá nejpočetnější uživatelská základna pochází právě z Indonésie. Myšlenka ochránit spotřebitele od ztráty osobních údajů navíc ve prospěch chtělo by se říct nepřítele, ale v tomto případně lze pouze deklarovat vztah pochybného uživatele, a totiž zamezit jejímu užívání v teritoriu, byla krátce poté zapuzena s ohledem na byznysové propojení na indonéského jednorožce Gojek. A tak se obavy o spotřebitelská práva a ochranu osobních údajů bleskurychle rozpustily a regulatorní opatření opět skončilo v koši. Bude tomu v případě AI stejně? Indonéské ministerstvo komunikace (Kominfo) zatím kroutí hlavou a zas a znovu se chystá připomínkovat zákon o elektronické komunikaci TEI

Umělá inteligence přináší řešení při snížení nákladů na infrastrukturu, při optimalizaci poskytování lékařské péče, při plánování vzdělávání, stejně jako pomáhá vládám vyhodnocovat a plánovat nové politiky, rozvíjet bezpečný digitální trh nebo poskytovat servis občanům. Indonésie vidí hlavní oblasti využití AI ve zdravotnickém sektoru, vzdělávaní a výzkumu, při budování potravinové bezpečnosti, rozvoji mobility a chytrých měst a konečně při realizaci reforem státní správy. Zatímco na západě se aktivně věnujeme legislativním nařízením s cílem regulovat AI a zajistit v ní prostor pro všechny hodnoty a lidská práva, čímž se nutně dostáváme na hranici, za kterou se AI firmám nebude tvořit zcela snadno, přístup Indonésie je dosud orientovaný na přínos, který AI řešení mohou mít při naplnění ambiciózní národní hospodářské strategie Indonesia Vision 2045, a který udrží indonéskou ekonomiku ve stávajícím tempu. Orientaci na zavádění umělé inteligence předznamenává již Strategie pro digitální ekonomiku 2030, vlastní Národní strategie pro umělou inteligenci 2020-2045 je pak ale nad míru ambiciózní a vidí v AI řešení pro doslova kterýkoliv neduh, kterým země aktuálně trpí od těžkopádné státní správy přes přetížení zdravotnického systému k nízké kvalitě vzdělávání. Z pohledu regulatoriky se tak rozvoj AI v Indonésii dosud omezuje jen výstupy z pracovních skupin G20 o principech AI – inkluzivní a udržitelný růst, hodnoty vycházející z člověka, transparentnost, bezpečnost a odpovědnost. Vedle těchto pak od roku 2019 platí prezidentské nařízení znám jako „Jedna datová politika“, které předesílá principy správy dat - zodpovědné sdílení, přístup, standardizace dat a jejich interoperabilita, použití meta a masterdat.

A proč má nebo nemá smysl dívat se za AI do Indonésie?

SWOT analýza Indonésie ve vztahu k AI

SWOT analýza AI v Indonéské republice

SWOT analýza AI v Indonéské republice

Mgr. Alena Štojdlová, MBA, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Jakartě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688