pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  13.12.2023 00:00:00

Pardubický Kraj má schválený rozpočet na rok 2024. Připraveny jsou další velké investice



Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání schválilo krajský rozpočet pro rok 2024. Ten v rámci daňových příjmů počítá s částkou 5,548 miliardy korun. Přes 10,2 miliardy obdrží kraj jako průtokovou dotaci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR na přímé náklady ve školství, tedy primárně na platy ve všech stupních vzdělávání. Tyto prostředky však kraj obratem distribuuje do území a pro své činnosti s nimi nemůže počítat.

„V letošním roce jsme dokončili nebo v tuto chvíli dokončujeme velké investiční akce a tím získáváme do příštího roku prostor na financování akcí, které byly logicky odkládány právě velkými investičními akcemi, jako jsou pavilony centrálních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, nová Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, či rekonstrukce Automatických mlýnů v Pardubicích na krajskou galerii. Díky tomu můžeme zapojit více finančních prostředků například do rozvoje Svitavské nemocnice či rekonstrukcí silnic. Vedle toho jsme přistoupili k tomu, že jsme schopni dílčím způsobem navýšit financování krajských dotačních titulů, abychom udrželi investiční aktivitu zejména obcí a dalších žadatelů v rámci regionů, protože si uvědomujeme, že snižování investiční aktivity v rámci veřejného sektoru vede ke stagnaci a poklesu hospodářství,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten také připomněl, že kraj je i s ohledem na svoji velikost a nespravedlivé nastavení rozpočtového určení daní pro kraje významným investorem. „Podle veškerých propočtů se ukazuje, že na stávajícím rozpočtovém určení daní tratíme přibližně miliardu korun ve stávajících číslech, což je obrovská částka ve chvíli, kdy máme rozpočet dosahující šesti miliard. Miliarda korun, která by šla z tohoto pohledu na investice, by v území samozřejmě byla vidět zejména v silničním hospodářství, ale jedná se také o investice do rozvoje v dalších oblastech. Snažíme se však maximálně využívat dotační tituly jak evropské, tak národní. Dá se prokázat, že Pardubický kraj v oblasti investičních kapitálových výdajů se může srovnat bez problémů s velkými kraji, nicméně tím, že se nastavení evropských fondů, a také národních dotačních titulů začíná měnit, musíme to řešit standardním způsobem z vlastního rozpočtu, čímž se vracíme k našemu boji o změnu rozpočtového určení daní pro kraje,“ řekl hejtman.

Stejně jako v předchozích letech Pardubický kraj předpokládá zapojení zvýšeného inkasa daní do rozpočtu na počátku příštího roku. „V tuto chvíli čekáme na vývoj daňového inkasa za měsíc prosinec, abychom mohli optimálně v únoru do rozpočtu začlenit další finanční prostředky, které chceme využít pro investice do silniční sítě, ale také například v rámci zdravotnictví či školství,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

Příjmy

- 16 197 618 mld. korun

- Z toho daňové příjmy - 5 547 615 mld. korun

- Dotace na přímé náklady na vzdělávání - 10 235 804 mld. korun

Výdaje

- 16 035 045,97 mld. korun

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688